Izlet u Sloveniju

Prohladnog jutra 18. dana mjeseca studenog, nakon subotnje marijanske pobožnosti u svetištu naše remetske Gospe zaputili smo se prema Sloveniji. Postava je bila kompletna, cijela odgojna zajednica s o. Nikolom Grizeljom i o. Ivanom Podgorelcem. Povod ovog putovanja-izleta bio je posjet našim sestrama klauzurnim karmelićankama u Mirnoj Peći.

Zanimljivo je bilo putovati i promatrati krajolik Slovenije, izmjenu blagih brežuljaka, urednih polja i šumovitih predjela. Nakon gotovo dva sata vožnje stigli smo k našim sestrama čiji se samostan nalazi kao u jednom malom zaselku, okružen poljima. Dobrodošlica je bila srdačna, radost uzajamna. Odmah smo prešli na „zahvat“ upoznavanja: tko sam, što sam, kako sam došao, kako sam čuo za Karmel… Radoznalost je bila obostrana, osobito zato što je u ovom Karmelu kao postulantica naša Marinela koja je nama mnogima bila velika pomoć u učenju hebrejskog jezika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Sestre jako dobro razumiju hrvatski jezik, dok su nama slovenski izrazi bili jako zanimljivi i puno puta izmamili osmjeh na lice. Nakon ovog temeljitog procesa upoznavanja zajedno smo izmolili šesti čas i molitve reda te nastavili zajedničku rekreaciju. Kao zaključak ovog divnog druženja otpjevali smo nekoliko pjesama u čast našoj nebeskoj Majci.

U povratku smo posjetili Kartuziju Pleterje. Svima nam je bilo jako zanimljivo i dojmljivo posjetiti ovu pustinjačku zajednicu. Posebna nam je radost bila pogledati polusatni dokumentarni film o životu redovnika kartuzijanaca. U ovoj kartuziji i danas živi 15-tak redovnika nasljedujući izvorni duh Kartuzije. Obišli smo nekoliko za javnost dostupnih prostorija samostana, staru gotičku crkvu i razgledali okolicu samostana. Puni dojmova i ispunjeni radošću susreta vratili smo se u Remete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.