Sedma redovita sjednica Provincijalnog savjeta

Sjednica je održana 9. veljače 2024. u Karmelskom samostanu Majke Božje Remetske u Zagrebu.

Ekonomija

Provincijalni ekonom o. Dario Tokić izvijestio je Provincijalni savjet o godišnjim ekonomskim izvješćima naših zajednica i ustanova, te Provincije. Naša ekonomija se općenito može ocijeniti kao skromna i pozitivna. U tijeku su obnova svetišta i samostana u Remetama, intenzivniji radovi na dovršenju crkve i samostana u Splitu, radovi na obnovi crkve i samostana u Somboru te priprema za obnovu samostana u Krku.

Odlučeno je da se zajednice u Somboru, Splitu i Grazu zbog specifičnih ekonomskih situacija do daljnjega oslobode plaćanja godišnjeg doprinosa Provinciji.

Apostolat klauzurnih karmelićanki

O. Provincijal je još prije sjednice naložio da naše zajednice dostave popis duhovno-pastoralnih aktivnosti naše braće u apostolatu klauzurnih karmelićanki. Ispostavilo se da svi samostani Federacije samostana bosonogih karmelićanki „Bl. Alojzije Stepinac“ (osim novopridošle Albanije) imaju našu braću za redovite i izvanredne ispovjednike, a gdje je to potrebno i po više njih, te duhovnike, slavitelje svetih misa, predavače, savjetnike… Dakle u sedam zajednica u četiri države, čemu treba pridodati isto takvo djelovanje i aktivnosti izvan Federacije pri još 20 samostana klauzurnih karmelićanki u 7 država.

Provincijalni savjet stoga zahvaljuje 28-orici braće svećenika na izravnoj angažiranosti na ovom području, kao i svim članovima Provincije koji ih u vrijeme odsustva iz zajednica rado mijenjaju u njihovim službama i molitveno podržavaju. Apostolat sestara ostaje prioritet našeg duhovno-pastoralnog djelovanja. Stoga Provincijalni savjet potiče braću da nastave sa započetim radom te da i ubuduće budu raspoloživi za potrebe sestara klauzurnih karmelićanki.

Personalna pitanja

Na molbu o. Alena Mažića za izlazak iz Reda radi inkardinacije u Zagrebačku nadbiskupiju dana je jednoglasna suglasnost. Br. Lovro je dobio premještaj u samostan „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru radi sve većih potreba zajednice i pripadajućeg duhovnog centra. Novak Ante Slavić bi trebao imati prve zavjete na Uskrsni ponedjeljak 2024., nakon čega će ostati kao član zajednice u Grazu.

Susret odgajatelja našeg reda u Avili

Pročitano je izvješće o. Petra sa susreta održanog od 29. siječnja do 2. veljače 2024. u Avili (CITeS) na temu Najvažnije aktualne naznake Učiteljstva Crkve u pogledu odgoja za posvećeni život i ministerijalno svećeništvo. O. Federico Trinchero, predsjedavajući Konferencije europskih provincijala OCD, pozvao je da se na susret karmelićanskih redovnika u formaciji iz Europe u Lisieuxu od 19. do 24. kolovoza 2024. odazovu svi koji to mogu. Budući da zbog COVID-a duže nije bilo ovakvog susreta, na njega mogu doći i oni koji su prije 2-3 godine završili početnu formaciju. Naveo je i cijene: za magistre 69,00 eura, a za odgajanike po 59,00 eura po danu. Također je rekao da one provincije koje imaju više odgajanika, a istovremeno imaju ekonomskih poteškoća, računaju s financijskom pomoći za ovu inicijativu. Istaknuo je da će uputiti poziv provincijalima dobrostojećih provincija da potpomognu studente iz provincija s brojnijim zvanjima. Naš Provincijalni savjet potiče sve redovnike u formaciji da idu na spomenuti susret.

Zajedničke duhovne vježbe u Provinciji:

– I. turnus: Buško jezero od 27. do 31. kolovoza 2024. (utorak navečer – subota ručak)

– II. turnus: Krk od 30. rujna do 4. listopada 2024.

Voditelj oba turnusa: o. Petar Janjić, OCD

 

Sljedeća sjednica Provincijalnog savjeta zakazanaje  za 10. travnja 2024. u 9.00 sati u Krku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.