Prvi zavjeti brata Ante od Djeteta Isusa

Na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja 2024. godine u Grazu u crkvi svetoga Josipa, koja se nalazi u sklopu samostana karmelićanki, br. Ante od Djeteta Isusa (Slavić) u ruke provincijala o. Vinka od Bezgrešnog Srca Marijina položio je prve redovničke zavjete.

Liturgija nam je tog Vazmenoga ponedjeljka, uz svoju svečanost i ljepotu, donijela i jednu posebnu malu milost. Naime, ulazna antifona glasila je „Uveo vas je Gospodin u zemlju kojom teče mlijeko i med da Zakon Gospodnji bude uvijek u vašim ustima“, a Pravilo koje se naš brat spremao primiti jasno govori kako je zadatak karmelićanina da bdijući u molitvi razmatra Zakon Gospodnji „dan i noć“. Misu je na njemačkome jeziku predslavio provincijal o. Vinko, no obred zavjetovanja, molitva vjernika i propovijed bili su na hrvatskome. U propovijedi naš je Provincijal istaknuo neke od duhovno važnijih momenata životnoga puta br. Ante i ukazao na darove Božje providnosti koji su taj bogat život nepogrešivo vodili prema Karmelu.

Poslije propovijedi slijedilo je polaganje zavjeta. Po svršetku mise ručali smo u blagovaonici našega samostana u Grazu, a ovdje moramo spomenuti i našu kuharicu Juliju, koja se, iako to nije morala, još na Uskrs vratila iz Mađarske kako bi pomogla pripremiti sve što je potrebno za proslavu. U nekoliko smo sati druženja upoznali obitelj br. Ante, popričali s gostima, obilnim ručkom i kolačima pokušali nadoknaditi u korizmi izgubljene kile, a zatim su uslijedili odlasci. Pozdravivši goste te o. Vinka i o. Darija, ostalo nam je još pozdraviti se i s br. Antom. Ipak, to je bilo vrlo lako jer će br. Ante nastaviti svoju formaciju baš u samostanu u Grazu.

Bacajući pogled unazad, teško previdljivom postaje nit koja se protezala kroz sve dane pripreme br. Ante za polaganje prvih zavjeta. U dinamici života u našem samostanu, našoj braći i našim gostima, vjernicima koji dolaze u našu crkvu, zbivanjima u Velikome tjednu, prvim zavjetima našega brata i u tisućama drugih malih i velikih stvari Gospodin nas je darivao tolikim blagoslovima, da je već i tako malen dio koji smo uspjeli spoznati donio osjećaj duboke zahvalnosti. S tim osjećajem br. Antu i njegov daljnji redovnički hod preporučujemo u vaše molitve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.