Postulanti na proštenju u rodnom mjestu o. Gerarda Tome Stantića

Đurđin, malo mjesto nedaleko od Subotice, može se pohvaliti činjenicom da je iz njega potekao sluga Božji, o. Gerard Tomo Stantić, za kojega je u tijeku proces za proglašenje blaženim i svetim. Bio je karmelićanin koji je proveo većinu svoga života u karmelskom samostanu u Somboru, u kojem su trenutno smješteni karmelski postulanti. Zaslužan je za širenje Karmelskog reda u Hrvatsku.

Osim oca Gerarda, poveznica naše provincije i Đurđina je zajednički zaštitnik. Naime, Hrvatska karmelska provincija za zaštitnika ima sv. Josipa, a župa Đurđin sv. Josipa radnika kojemu se blagdan slavi 1. svibnja. Na poziv župnika vlč. Danijela Katačića, člana somborske zajednice Karmelskog svjetovnog reda, na ovogodišnjem prvosvibanjskom župnom proštenju sudjelovali su postulanti i o. Srećko Rimac, njihov magistar.

Predslavitelj svete mise u punoj župnoj crkvi bio je vlč. Mihael Sokol, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Na misi su sudjelovali i drugi svećenici Subotičke biskupije, a na orguljama je svirao fra Ivan Miklenić, gvardijan franjevačkog samostana u Subotici. O. Srećko i postulanti također su dali svoj doprinos: o. Srećko je koncelebrirao, a postulanti su ministrirali. Svi prisutni su doprinijeli dostojanstvenom i svečanom slavlju proštenja župe i preporučili se sv. Josipu u zagovor.

Poslije svete mise druženje se nastavilo zajedničkim objedom u župnoj kući i šetnjom po Đurđinu. Domaćini su s ponosom istaknuli kulturno bogatstvo Đurđina koji je poznat po specifičnoj umjetničkoj tehnici slamarici – korištenju slame za izradu prelijepih umjetničkih djela, od kojih su neka izložena u župnoj kući. Naglasili su također pobožnost župljana, za koju su uvjereni da zasluge ima o. Gerard koji zagovorom prati svoje rodno mjesto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.