Proslava Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

Svetkovina Gospe Karmelske i ove je godine svečano proslavljena u Karmelu u Mariji Bistrici. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je vlč. Ivica Cujzek, dekan zapadnovaraždinskog dekanata. U koncelebraciji su bili vlč. Antun Motočić, vlč. Mata Jaković, vlč. Marko Toplak i vlč. Marijan Gradinšćak, a u asistenciji je bio bogoslov Luka Žeželj.

U svojoj je propovijedi vlč. Cujzek više puta svratio pozornost slušatelja na važnost povezanosti molitve i poruka misnih čitanja s konkretnim životom u svakodnevici. I evanđelje svetkovine Gospe Karmelske, u kojem susrećemo Mariju pod križem, također je svojevrsni putokaz kako da krenemo u svoju svakodnevicu: „Ovo Evanđelje je tako bolno; ono nam govori o najtežim ljudskim iskustvima. Evanđelje ne govori ništa drugo nego: ljubav, ljubav, ljubav. S jedne strane, promatrajući Isusa na križu, vidimo koliko je Bogu stvarno stalo do čovjeka, da je spreman za njega proliti i zadnju kap svoje krvi. S druge strane, gledajući Isusa ljudskim očima, kada je pribijen na križ i kada umire, vidimo kako ima srce za drugog čovjeka. Ima srce za svoju majku, ali ima srce i za svakoga od nas. Čovjek ubija Boga, stavlja ga na križ, a Bog mu ostavlja ono najvrijednije: svoju Majku. Ostavlja mu je kao putokaz, ali i kao onu koja je stvarno izazov vjerničkoga života. Promatranje svega toga ide za tim da se mi ne vratimo isti u svoj svagdanji život“, naglasio je, te dodao da se susret sa svetištem događa u tri točke: kakva nam je molitva, kakva nam je ispovijed i kakav je naš odnos prema svetoj Misi. Temeljno pitanje, koje je vlč. Ivica pri završetku homilije postavio vjernicima, a koje svjedoči o kvaliteti naše vjere i življenja iste po uzoru na Mariju, jest: Jesmo li radosni na putu vjere? „Radost znači da se ne damo slomiti. A za to je potrebno imati i hrabrosti i poniznosti.“

Jutarnju Euharistiju u 7.30 predslavio je vlč. Dragutin Gereci, uz koncelebraciju vlč. Domagoja Matoševića, vlč. Mate Jakovića i vlč. Stjepana Čukmana. Oba misna slavlja, jutarnje i središnje podnevno, svojim su pjevanjem animirale sestre karmelićanke, te je po njihovom završetku bila prilika za primanje karmelskog škapulara.

Ognjena Marija, kako mnogi nazivaju Gospu Karmelsku, bila je ove godine zaista obilježena ljetnom vrućinom, ali ni to nije spriječilo mnoge vjernike koji su željeli iskazati štovanje Gospi od Karmela da se pridruže sestrama karmelićankama u proslavi najveće svetkovine njihova Reda.

Dani Djevice Marije u bistričkom Karmelu obuhvatili su trodnevnu pripravu i samu svetkovinu Gospe Karmelske. Na prvi dan trodnevnice, 13. srpnja 2024., ujedno i svetkovinu Gospe Bistričke, misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik zagrebačke bogoslovije. Drugi dan, 14. srpnja, mladu Misu u bistričkom Karmelu proslavio je ovogodišnji mladomisnik karmelićanin o. Juraj Marinković, a trećeg dana trodnevnice, na spomendan sv. Bonaventure, mladu Misu je proslavio vlč. Antonio Štengl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.