Proštenje Gospe Karmelske u Brezovici

Štovatelji Gospe Karmelske i sestre karmelićanke proslavile su zaštitnicu svoga Reda, samostana i crkve, Majku Božju Karmelsku, proštenjem u nedjelju 21. srpnja 2024. Središnje misno slavlje predslavio je p. Sebastian Šujević, DI, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

U uvodnim mislima uveo je vjernike u slavlje Gospe Karmelske te je rekao da karmel označuje plodnu vrtnu zemlju koja je natopljena Božjom milošću i neprestalno donosi plodove. To je mjesto prisutnosti živoga Boga, Božje miline, ljupkosti i Božjeg djelovanja.

U homiliji p. Šujević je istaknuo da je prva stvar koju danas Karmel stavlja pred nas kroz Riječ Božju Ilija prorok koji se povlači u samoću i moli Gospodina. Prorok je osoba koja ostvaruje duboku povezanost s Gospodinom prenoseći ljudima od Boga riječ utjehe, ohrabrenja, ukora, ozdravljenja, smjernica i savjeta, te poziva na obraćenje. Prorok čini djela koja mijenjaju srca ljudi. Plod njegova djelovanja je jaka kiša milosti koja je donijela utjehu i nadu Izraelu, milost nakon suše, radost nakon žalosti, utjehu nakon udaraca.

„Drugo čitanje i Evanđelje nam prizivaju u svijest Božju snagu da shvatimo da nismo sami. Mi smo hodajući hramovi Božji. Nosimo Boga u svijet doprinoseći Kraljevstvu nebeskom. Vani može bjesniti rat, oluja, ali u srcu to bogatstvo je nepromjenjivo“, rekao je propovjednik.

U nastavku homilije je istaknuo da su uz križ Isusov stajale žene, žene velikoga srca. Tako i u Karmelu ima mnoštvo žena koje stoje uz Isusa i donose radost, utjehu i mir na ovaj svijet. „Isus nam daje dar; daje nam svoju Majku, savršenu, bez grijeha začetu, punu Duha Svetoga, koja se brine za nas, štiti i brani nas. Koliko smo privilegirani, blagoslovljeni! Daje nam sestre u Karmelu da se mole za nas i Majku Božju da se zauzima za nas kod Gospodina. Zahvalimo Gospodinu za taj dar!“, zaključio je p. Šujević.

Mješoviti župni zbor „Sv. Cecilija“ iz Vukovine pod ravnanjem orguljaša dr. sc. Branka Pucekovića svojim je zdušnim pjevanjem uveličao misno slavlje.

Kroz čitav dan bilo je prigode za sakrament ispovijedi i oblačenje Gospinog škapulara.

Proštenje Gospe Karmelske otvorio je jutarnjom sv. Misom vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću. Uz njega je slavio vlč. Andrija Miličević. Misno slavlje su pjesmom animirale čuvarice svetišta uz pratnju s. M. Kristine Jadanić, OCD.

Župni vikar župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, vlč. Domagoj Topić, predvodio je hodočasničku zavjetnu misu spomenute župe. Misu je svojim zanosnim pjevanjem uveličao ženski zbor iz Mraclina pod ravnanjem prof. Antuna Koteka.

Proštenje Gospe Karmelske završilo je s večernjom sv. Misom koju je predslavio p. Marko Kornelije Glogović, OSPPE, iz Svetica kraj Ozlja, a koju su animirale svojim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić. Uz p. Glogovića za oltarom je bio Željko Kovačević, trajni đakon iz Pisarovine. Večernjoj svetoj Misi prethodila je molitva Večernje Časoslova, a nakon svake svete Mise hodočasnici su mogli preporučiti svoje nakane u molitve sestara karmelićanki te ih pozdraviti kod njihove rešetke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.