Objavljeni prvi rezultati obdukcije tijela sv. Terezije Avilske

U Albi de Tormes započelo je proučavanje grobnice i ostataka svete Terezije od Isusa koju provode talijanski stručnjaci iz Dikasterija za kauze svetih. Analiza će se usmjeriti na stanje tijela i na „veće relikvije“, pod kojima se podrazumijevaju dijelovi tijela poput srca i ruke. Na taj način osigurat će se njihovo „očuvanje“ i „štovanje“.

Generalni postulator Reda bosonogih karmelićana, o. Marco Chiesa, izvijestio je da tijelo Svete Terezije od Isusa ima isti vanjski izgled kao i pri posljednjoj provjeri iz 1914. Što se tiče rezultata nadolazećih studija, generalni postulator je rekao da je još prerano iznositi detalje. „Red smatra da je važno provesti ovaj rad, a stručnjaci će nakon svog detaljnog rada donijeti zaključke. Znamo iz sličnih studija da ćemo moći saznati vrlo zanimljive podatke o Tereziji te dobiti preporuke za očuvanje relikvija, ali to će biti u nekoj drugoj fazi“, dodao je o. Marco Chiesa. I ostali su relikvijari podvrgnuti procesu čišćenja.

U popodnevnim satima 30. kolovoza zaključena je prva faza proučavanja grobnice i relikvija Svete Terezije. „Tim znanstvenika, predvođen profesorom Luigijem Capassom, obavijestio nas je da je stanje očuvanosti relikvija Svete Terezije izvanredno. Prva faza ovog procesa in situ u Albi de Tormes je završena, a druga faza započet će u laboratorijima u Italiji. Trajat će nekoliko mjeseci. Tijekom 2025. imat ćemo zaključke, a treća faza održat će se u Albi de Tormes“, podsjetio je o. Marco Chiesa.

Iz prve faze već su proizašle prve spoznaje o zdravstvenom stanju sv. Terezije u posljednjim godinama njenog života. Liječnički tim je zaključio, na temelju spomenute prve analize in situ, da je Terezija imala vrlo krhku tjelesnu konstituciju. U posljednjim godinama života, ako ne i ranije, hodala je vrlo pogrbljeno zbog kifoze. Kifoza obično nastaje zbog slabosti kostiju kralježnice, što uzrokuje prijelome i kompresije. Ipak, liječnički tim time je naznačio da sv. Terezija nije bolovala od osteoporoze. Deformacija kralježaka otežavala je Terezijino disanje u posljednjim godinama svog života. Medicinska analiza pokazala je također da je svetica patila od reumatizma i osteoartritisa u lijevom koljenu. U posljednjim godinama života, sv. Terezija od Isusa patila je od plantarnog fasciitisa koji joj je uzrokovao jaku bol pri hodanju.

Ova prva analiza pokazuje da nije bilo prijeloma lijeve ruke. Došlo je do iščašenja, osobito zgloba. Kada joj je ranarica iz Medine del Campo pokušala pomoći , ona i pomoćnica su povukle ruku i iščašile joj i zglob ramena. Drugim riječima, „liječenje“ je bilo gore od same bolesti. Ruka je ostala potpuno neupotrebljiva posljednjih pet godina njezina života. Situacija s rukom dobro je dokumentirana u spisima same sv. Terezije i u svjedočanstvima za njezinu beatifikaciju.

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/2024/10/12/spagna-studio-del-sepolcro-e-dei-resti-di-santa-teresa-di-gesu/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.