Blažena Ana od svetog Bartolomeja (7. lipnja)

Ana_de_San_BartoloméAna Garcia je rođena u Almendralu u Kastiliji 1549. godine. Bila je siroče, a s 13 godina čuvala je ovce svoje braće. Posvećena Muci Kristovoj željela je svoje djevičanstvo darovati Bogu, ali se bojala svoje braće koji bi joj to sigurno zabranili.

Jednoga dana zaspavši s krunicom u rukama (koju je molila svaki dan), Ani se u snu ukazala Blažena Djevica Marija pokazujući joj samostan bosonogih karmelićanki u Avili i govoreći joj da uđe u taj samostan, da bude karmelićanka. Zatim se pojavio Krist ponavljajući Marijine riječi i povlačeći Anu za zrnca njene krunice. Nakon što se probudila, odluči čvrsto da će postati karmelićanka. 1572. godine položila je zavjete stavivši svoje ruke u ruke sv. Terezije od Isusa u samostanu sv. Josipa u Avili.

Na Božić 1577. Kad je Terezija slomila ruku Ana je postala njen stalni pratilac: bila je njezina kuharica, bolničarka, tajnica, njezina pouzdanica i podrška u njenim posljednjim godinama života – bila je kao njena sjena. Svugdje ju je pratila i pomagala. Terezija je umrla na njenim rukama 04. 10. 1582.

Kasnije je otišla u Francusku i Belgiju i tamo širila karmelski duh i osnivala nove samostane. Umrla je u Antwerpenu 1612. na glasu svetosti, a papa Benedikt XV. Proglasio ju je blaženom.

„Tišina je dragocjena;

 Kada je duša u tišini i kada osluškuje Boga,

Raste u mudrosti i Bog je poučava onome što ne može naučiti od ljudi.“

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.