Blaženi Alfonso Marija od Duha Svetoga (Mazurek) i drugovi mučenici (12. lipnja)

alfonzOd 13. lipnja 1999. Karmel ima novog blaženika, o. Alfonza Mariju od Duha Svetoga (Josip Mazurek), poljski bosonogi karmelićanin, mučenik za vrijeme nacističkih progona u II. Svjetskom ratu.

Rodio se u Poljskoj 1.3.1891. 1912. ulazi u Karmel. Imao je izvanredne organizacijske sposobnosti i bio je postavljen za magistra sjemeništaraca. 1930. je izabran za priora u samostanu u Czeni. Ovdje je preuzeo odgovornost za zajednicu koja je procvjetala pod njegovim vodstvom.

24.08.1944. sve se promijenilo. Nacisti su zauzeli samostan, ubili one koji su im se usprotivili, a druge su natjerali da im kopaju jarke. o. Alfonz je odvojen od ostalih i mučen. Kasnije je odveden vojnim automobilom na blatnjavi put, gdje su ga natjerali da hoda ispred njih. Prohodavši veliku udaljenost, nacisti su počeli vikati na njega, a kad se okrenuo prema njima, upucali su ga i nasmrt ranili. Čuvari su mu prišli, šutali ga nogom, i napunili mu usta blatom. Neka braća koja su kopali jarke pronašli su ga i dali mu odrješenje prije nego je umro. To se dogodilo 28.08. u predvečerje mučeništva svetog Ivana Krstitelja komu je o. Alfonz bio posebno posvećen.

„Sva naša svetost i savršenstvo ovisi o tome koliko se prilagođavamo volji Božjoj, koja je jedino i najveće pravilo savršenstva i svetosti.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.