Blažena Marija Krucifiksa (Curcio) (04. srpnja)

Bl. Maria Crocifissa Curcio, VirginUtemeljiteljica Karmelskih sestara misionarki sv. Terezije od Djeteta Isusa. Rođena u Ispici na Siciliji 1877. Živjela je u dobrostojećoj obitelji i bila je vrlo inteligentna i ugodne osobnosti. Imala je izrazito čvrstu volju i odlučnost, tako da je već u mladosti pokazivala ljubav prema siromasima i onima na rubu društva.

Voljela je čitati knjige. Jednog dana je u kućnoj biblioteci našla knjigu sv. Terezije Avilske „Moj život“ koja je imala velik utjecaj na nju. Od tada je zavoljela Karmel i počela „studirati nebeske stvari“.

U 13-oj godini ušla je u karmelski treći red koji je bio tek osnovan. Imala je osobitu pobožnost prema Gospi Karmelskoj koja je „zarobila njeno srce još u djetinjstvu“. I tako je s još nekoliko trećoredaca osnovala malo društvo karmelskih misionarki, koje će živjeti kontemplativno i djelovati apostolski pomažući siromašnima i napuštenima.

1925. gosdine dolazi na kanonizaciju Male Terezije i nakon toga odlazi u grad Santa Marinella, gdje je bilo puno siromašnih i ona prepoznaje da je Bog tu poziva. 1930. nakon mnogo muke i križeva, njena mala Kongregacija karmelskih sestara misionarki biva potvrđena kao institut s dijecezanskim pravima od kardinala Boggianija. S motom „dovoditi duše k Bogu“ raširili su se diljem Italije. Za vrijeme II.svj. rata prve sestre idu u misije u Brazil.

Pred kraj života je bila bolesna, ali uvijek u molitvi koja joj je bila stalan dijalog s Kristom. Osobito je voljela svetu Euharistijskog Isusa, davajući samu sebe „za mnoštvo onih duša koje ne poznaju i ne vole Boga“ i predajući sebe za njih kao žrtvu zajedno „s Velikim Mučenikom Ljubavi“.

Osobito je poticala svoje sestre da pomažu mladima, jer su oni „nada budućnosti“, govoreći im da „oslobađaju u njima zlato od blata“ vraćajući im dostojanstvo djece Božje.

Od Majke Isusove naučila je kako biti majkom onima koji su u potrebi. Od sv. Male Terezije je učila kako s ljubavlju i predanjem činiti i najmanja djela, ulazeći u svaki ljudski odnos s poniznošću i jednostavnošću, radošću i nježnošću. Nastojala je svakodnevno postići jedinstvo života i vjere kombinirajući neumornu aktivnost Marte i duboku mistiku Marije. Umrla je 04.07.1957.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.