Blaženi Ivan Krstitelj (Jean-Baptist), Mišel-Louis i Jacques (18. kolovoza)

martyrs-de-rochefortIvan Krstitelj Duverneuil je rođen u Lomongesu 1737., ili u Saint-Trielxu 7. siječnja1759. U redovničkom životu se zvao brat Leonard.

Brat Michael (Mihael) Louis Brulard je rođen 11. srpnja 1758. u Chartresu. Njegovo redovničko ime nije poznato.

Brat Jacques Gagnot, poznat u redovničkom životu kao brat Hubert od svete Claude je rođen 9. veljače 1753. u Froloisu.

Vjerni Bogu, Crkvi i Papi, odbili su pristati na građanske odredbe o svećenstvu određene francuskim zakonodavstvom francuske revolucije od 1789. – 1791. Mučeni i osuđeni, zatvoreni su na brod u Rochefortu, na obali atlantskog oceana. Čekali su da budu deportirani na prisilni rad u Francusku Gvajanu ili Afriku.

Međutim, to se nije nikad dogodilo. Ostavljeni su na gomili kao životinje u ropstvu. Zadržani, usidreni u malom uskom prolazu između dva otočića – Aix i Madame. U tijeku 1794. na tom starom brodu prva dva karmelićana su umrla: Brat Ivan Krstitelj 1.6. a brat Michael (Mihael) Louis 25.6. Pokopani su na otoku Aix.

Do kraja rujna iste godine, po brodu se je raširila kuga. Zatvorenici koji su ostali na životu su iskrcani sa broda i odvedeni na otok Madame. Smješteni su u šatorima, u jednako užasavajućim prilikama. Brat Jacques Gagnot umro je ondje 10.10. i bio pokopan na otoku.

Blaženima ih je proglasio papa Ivan Pavao II., u Rimu, 01.10.1995., zajedno sa ostalim mučenicima, njih 61, koji su isto tako bili žrtve francuske revolucije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.