Sv. Terezija od djeteta Isusa i Svetoga lica (Mala Terezija)

Rođena 1873., preminula 1897., s dvadeset i četiri godine života, Mala Terezija ne prestaje osvajati simpatije niti sto godina nakon svoje smrti.

Nakon što je godinu dana iza njezine smrti tiskano prvih dvije tisuće primjeraka Povijesti jedne duše, Terezijina popularnost raste takvom brzinom da uskoro zahvaća cijelu Crkvu i svijet.

Nazvaše je i sveticom rovova, jer su vojnici tijekom I. svjetskog rata nosili njezine sličice i utjecali se njenoj zaštiti, tako da je Crkva morala odobriti kovanje medaljica s njezinim likom i prije nego li je proglašena blaženom.

Crkveno je pravo tada tražilo da za kanonizaciju prođe pedeset godina od smrti, ali je u njenom slučaju papa Benedikt XV. to morao izuzeti: 1923. objavljuje dekret o junačkim krepostima sestre Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica. Sve se niže brzo. Njegov nasljednik Pio XI. proglašava je 1923. blaženom, a 17. svibnja 1925., pred 50.000 ljudi u bazilici Svetog Petra i 500.000 na Trgu ispred bazilike, u nazočnosti 33 kardinala i 250 biskupa upisuje ju u popis svetaca.

Dvije godine kasnije, ova redovnica, koja od svoje 15. godine nikada nije napustila klauzure, biva proglašena i zaštitnicom misija, uz španjolskog isusovca sv. Franju Ksaverskog.

Papa Pio XII. proglašava je 1944. drugom zaštitnicom Francuske zajedno sa sv. Ivanom Arškom…

Terezijini spisi su bestseleri. Prevode se na sve veće jezike. Njezin lik i nauk odavno su nadišli okvire karmelskog reda, njena duhovnost privlači i nadahnjuje zvanja ne samo karmelskim nego i svim drugim redovima i družbama. Terezija još uvijek u tolikoj mjeri zahvaća srca da ju je, na traženja koja su dolazila iz cijele Crkve, Papa Ivan Pavao II. na misijsku nedjelju jubilarne 1997. godine proglasio i crkvenom naučiteljicom.

Je li tajna njezine slave i veličine možda baš u tome što je znala “da je sva sreća na zemlji sakriti se” i biti malen? Pred njezinom velikom malenošću zastadoše i velikani teološke misli poput Rahnera i von Balthasara. Tko je Mala Terezija i što je tako privlačnoga nosila u svome biću, u svojim osjećajima, možda se nigdje ne može toliko očitovati koliko u njezinim pjesmama…

Ona koju Pape nazvaše “najvećom sveticom modernih vremena” (Pio X.) i “Riječju Božjom našem vremenu” (Pio XI.) i nadalje zahvaća i Bogu približava mnoge bogotražitelje…

Terezijini roditelji

Sveta Mala Terezija – naučila nas je vjeri ‘malog puta’, onoj bez čudesa i s potpunom predanošću Bogu

Dječaku se godinama ukazivala sv. Mala Terezija i vodila ga do svetosti

Evo kako krhka svetica može biti uzor svakom muškarcu!

Najljepše misli svete Male Terezije

Bezbožni Friedrich Nietzsche nasuprot sv. Tereziji iz Lisieuxa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)