Badnjak – rođendan Karmela u Brezovici

I ove godine obilježile su bosonoge karmelićanke u Brezovici na Badnjak dan kanonskog utemeljena svoga samostana jutarnjom svetom Misom koju je predvodio vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar u Zaprešiću. Ujedno su zahvalile Gospodinu na 81. godišnjici svoje duhovno-molitvene prisutnosti u Hrvatskoj.

„Čitajući današnju riječ Božju, koja je ispunjena simbolikom da nas pripremi za dolazak mladog Sunca s visine, zastao sam nad riječju koju spominju prvo čitanje i evanđelje, a to je – srce. Nemam nakanu baviti se biologijom, ni medicinom, ali imam namjeru iznijeti svojevrsnu kardiologiju, tj. govor srca i govor o srcu u biblijskoj perspektivi“, rekao je vlč. Kolar.

Zatim je spomenuo da se srce u Svetom pismu spominje preko 2000 puta i da ga se često povezuje s Bogom čije je srce ispunjeno očinskim i majčinskim osjećajima prema čovjeku. Bog ima srce za čovjeka i ljubi ga neizmjernom ljubavlju do krajnih granica praštanja, milosrđa i sebedarja, te u ljudsko srce upisuje svoj zakon. Srce je središte ljudskoga života i mjesto odluka koje čovjek donosi. Srce je simbol čitavog čovjeka, mjesto u kojem se susreću ljubav Boga i čovjeka, mjesto gdje Bog želi prebivati, mjesto iz kojeg izvire molitva.

Prvo čitanje govorio o prebivalištu koje je David odlučio podići Bogu. Prorok Natan mu na to odgovara da ide i učini sve što mu je na srcu jer je Gospodin s njim. „Tako se i u srcu mladog nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije bl. Alojzija Stepinca začela ideja o osnivanju Karmela u nadbiskupiji koja mu je bila povjerena. Kao da je čuo Natanove riječi, odlučio je izvršiti što mu je bilo na srcu jer je shvatio da je Gospodin s njime, da to nije njegova osobna, već Božja volja“, istaknuo je vlč. Kolar. Naše Hrvatice koje su živjele u austrijskim karmelima bile su znak Božje providnosti i sredstvo ostvarenja nadbiskupove ideje. I upravo ta ideja ostvarila se na Badnjak 1939. godine. „Danas tako slavimo rođendan ove zajednice koju je prije 81. godinu, dan uoči rođendana Bogočovjeka, nadbiskup Stepinac kanonski utemeljio. Zbog toga neprocjenjivog dara našem narodu mogli bismo sa Zaharijom, ocem Ivana Krstitelja, uskliknuti: Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov, što pohodi i otkupi narod svoj! Vjerujem da se svi slažemo kako ovo mjesto treba smatrati posebnim darom premilosrdnog srca Boga našega po kojem nas pohađa Mlado sunce s visine koje nas obasjava i upravlja putem mira. Iako se srcem svake biskupije drži njena katedrala, usuđujem se ovaj Karmel u Brezovici nazvati srcem naše Zagrebačke nadbiskupije. Ovo je posebno mjesto susreta Božje i ljudske ljubavi, mjesto u kojem Bog prebiva, mjesto iz kojeg se uzdižu mnoge Bogu ugodne molitve. Ovo mjesto je srce koje svojim kucanjem omogućava život, i to život s Bogom kao puninu života. Drage naše sestre, vi ste blagoslov naše mjesne Crkve, vi ste srce našeg kardinala Stepinca!“ rekao je propovjednik, dodavši da je Karmel poput sakramenta: vidljivi znak nevidljive Božje prisutnosti. Da bi čovjek bio sakramentom, mora vjerovati. A što znači vjerovati, otkriva nam Benedikt XVI. „kada iz glagola credere tj. vjerovati izvodi značenje cor dare tj. dati srce. Tako prema njemu vjerovati znači ‘dati srce’. A dati srce ne znači dati neki dio već – čitavog sebe predati Bogu.“ Vlč. Krunoslav zaželio je da se u Božiću, kada nam se Bog potpuno darovao da bi nam pokazao ljubav, i mi njemu darujmo s ljubavlju, te da uvijek budemo poslušni poticajima srca kako bismo vršili njegovu volju i jednom uživali radost u nebeskom Karmelu.

Misno slavlje pratile su sestre karmelićanke svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. Marije Bonite Kovačić, a narod im se pridružio. Nakon himna „Tebe Boga hvalimo“, velečasni Krunoslav čestitao je sestrama 81. rođendan i Božić, naglasivši da je to uz Isusov i naš rođendan, jer je Isus naša Glava, a mi smo njegovi udovi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.