Karmelićani na središnjem slavlju Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana

U subotu, 23. siječnja 2021., u 19 sati, u župnoj crkvi sv. Marka Križevčanina održano je središnje ekumensko molitveno slavlje u Zagrebu u okviru svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2021. U molitvenom slavlju sudjelovalo je šest kršćanskih crkava koje djeluju na području grada Zagreba: katolička, srpska pravoslavna, makedonska pravoslavna, evangelička (luteranska), reformirana kršćanska kalvinska i baptistička. Molitveno slavlje predvodili su mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, o. Mihajlo Žikić, jerej Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve, o. Kirko Velinski, protojerej Makedonske pravoslavne crkve, gosp. Branko Berić, biskup Evangeličke (luteranske) crkve u Republici Hrvatskoj, gosp. Peter Sen, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Republici Hrvatskoj i gosp. Ivica Horvat, pastor Baptističke crkve u Zagrebu i predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj. Službu čitača vršili su vlč. Vladimir Kerečeni, dr. Tomislav Kovač, gospođa Miljenka Kuridža – svo troje članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog – te o. Ivan Pleše, karmelićanin. Na molitvenom slavlju su također bili prisutni preč. Marijan Franjčić, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, i tajnik istoga povjerenstva o. Jure Zečević, te đakoni Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske o. Dragan Radić i o. Petar Kozakievič.

Na početku molitvenog slavlja predmolitelje iz šest kršćanskih crkava predstavio je i pozdravio domaći župnik, vlč. Damir Bačun. U meditativnom ozračju potom su se izmjenjivale govorene molitve, minute šutnje, duhovna glazba i pobudni nagovori.

Polazeći od biblijskog gesla ovogodišnje osmine „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“, mjesta u Ivanovom evanđelju na kojem Isus sebe naziva trsom, a svoje učenike lozama (usp. Iv 15, 5-9), biskup Šaško je istaknuo da sva naša nastojanja i pokušaji oko jedinstva kršćana ostaju „nedorečeni i bez ploda, ako ne ostanemo u Kristovoj ljubavi“, onako kako je loza povezana s trsom. „Između trsa i loze zajedništvo ostvaruju sokovi koji dopiru do svake žilice i najzadnjega lista. Takva je i Božja ljubav koja dopire i pokazuje nove početke tamo gdje smo mislili da novih početaka ne može biti“, rekao je biskup Šaško.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve, svećenik o. Mihajlo Žikić, također je naglasio „da život jedne loze ovisi o sokovima trsa“ i da je stoga potrebno otvoriti srce i „pustiti Gospodina da u nama djeluje“.

O. Kirko Velinski, protojerej Makedonske pravoslavne crkve, zahvalio je Povjerenstvu zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog za organizaciju ovoga molitvenog susreta, primjereno okolnostima pandemije, te je pozvao sve „da budemo svjetlo Kristovo“ i „dobar primjer“ na putu jedinstva.

Biskup Evangeličke (luteranske) crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić podsjetio je da kršćanske crkve „nisu u potpunome zajedništvu“ i da postoji „najmanje četrdeset i jedna tisuća denominacijskih dijelova“ na koje smo podijeljeni. No budući da je jedinstvo „Gospodinova molitva za Crkvu“ i da nas „On prati na tom putu“, i luteranska loza, i katolička loza, i baptistička loza, i metodistička, prezbiterijanska, ortodoksna loza, sve su pozvane natapati se životnim sokom istoga Trsa koji je Gospodin, naglasio je biskup Berić.

Biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Republici Hrvatskoj Peter Sen kazao je da „najveći dar – vječni život“ možemo početi živjeti „već sada i ovdje“. Naglasio je da „u velikoj različitosti grana na istome trsu“ ne smijemo zaboravljati da „samo Bog daje rast“.

Predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj, pastor Ivica Horvat, kazao je da su izazovi koje je donijela 2020. godina – pandemija, potres u Zagrebu, potres na Banovini – rezultirali ne samo time da podrhtava tlo, nego da „podrhtavaju i ljudi“, te da nam je u odgovoru na sve te izazove potrebno zajedništvo u djelotvornoj ljubavi prema bližnjima. „Ako smo u Kristovoj ljubavi, on će nas osnažiti da prepoznajemo ljepotu u svim ljudima, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest”, kazao je pastor Horvat.

Osobito dojmljiva i bogata znakovitošću i porukom bila je simbolična gesta koju su preporučile sestre iz Grandchampa u Švicarskoj, koje su ove godine priredile materijale za svjetsku Molitvenu osminu.

Nakon nagovora, predmolitelji iz šest različitih kršćanskih crkava grada Zagreba u tišini su oblikovali krug oko upaljene uskrsne svijeće koja je u središtu tog kruga i simbolizira Krista – svjetlost svijeta. Nakon nekoliko trenutaka mirovanja i molitve u šutnji, svi su predmolitelji istovremeno načinili korake prema svijeći u središtu te zastali moleći u šutnji. Potom su nastavili hodati prema upaljenoj svijeći te su, došavši do nje, zapalili na njoj svoje svijeće koje su, dotad neupaljene, nosili u rukama. Nakon što su se zadržali uz svijeću i molili u šutnji, obasjani svjetlošću uskrsne svijeće, svjetlošću Kristovom, i primivši svjetlost od nje – od Krista, predmolitelji su se razišli po cijeloj crkvi i podijelili svjetlo Kristovo svim okupljenim vjernicima. Nakon zajednički izmoljene molitve Očenaša i završnog blagoslova, predmolitelji su s upaljenim svijećama izašli iz crkve prema sakristiji, čime je naznačeno da svjetlost Kristova iz Crkve dolazi svijetu i rasvjetljuje ga.

Opisana simbolička gesta vizualno je očitovala i poručila i slijedeće: ako se kršćani, odijeljeni svojim različitostima, približavaju središtu u kojem je svjetlost – Krist, jer se žele zbližiti s Bogom utjelovljenim u Kristu, tada će se, samim time, istovremeno približiti i jedni drugima; što se više približavaju jedni drugima, tim se više približavaju Bogu u Kristu; tko napreduje u ljubavi prema Bogu, napreduje i u ljubavi prema bližnjima.

Poštujući aktualne epidemiološke mjere, kršćanske crkve su zajednički odlučile da se ove godine umjesto tradicionalnih četiriju postaja održi samo jedno središnje ekumensko molitveno slavlje u crkvi većih dimenzija i s ograničenim brojem vjernika. Stoga su u crkvi sv. Marka Križevčanina bila unaprijed obilježena mjesta za predmolitelje i vjernike, uz obvezno korištenje dezinficijensa i maski za lice. Ostali vjernici iz kršćanskih crkava molitveno slavlje su mogli pratiti uživo posredstvom Facebook stranice župe.

Budući da je ove godine zbog pandemije sužena mogućnost zajedničke interkonfesionalne molitve (zajednička molitva pripadnika različitih crkava) kao i mogućnost monokonfesionalne molitve (zajednička molitva pripadnika iste crkve), kršćanske crkve u Zagrebu, Europi i svijetu pozvale su kršćane da se tijekom Molitvene osmine ali i tijekom cijele godine molitvi za jedinstvo kršćana osobito intenzivno pridruže na individualnoj razini, u svojim domovima i sa svojim obiteljima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.