Prvi dan trodnevnice uoči Stepinčeva u Brezovici

Otac provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije fr. Slavko Slišković otvorio je nedjeljnim euharistijskim slavljem 7. veljače prvi dan trodnevnice uoči Stepinčeva u brezovičkom Karmelu. Uz njega su bili čitači i ministranti: Ivona Kubalo, Šimun, Marija i Jakov Jurilj, te Luka i Lea Balaško, kao i sestre karmelićanke i prisutni vjernici, štovatelji bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja Karmela u Brezovici. Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, a za orguljama je bila s. M. Kristina Jadanić.

Nadahnjujući se na nedjeljnim misnim čitanjima, otac provincijal fr. Slavko Slišković je govorio o Jobovoj kušnji na zemlji, kada čovjek osjeća težinu života i napuštenosti od bližnjih i od Boga, te ustvrdio da je Job u svakome od nas i da je svatko od nas ponekad sličan Jobovim prijateljima i bližnjima koji su smatrali Jobovo stanje kao kaznu koju je on zaslužio.

„A Isus nam poručuje da to nije pravi stav. Isus liječi, Isus ozdravlja, Isus izgoni zloduhe. On želi da čovjek bude sretan, da čovjek bude zdrav, da čovjek bude zadovoljan, i to je onaj pravi kršćanski stav za koji Pavao kaže: ‘Jao meni ako tako ne činim, ako na taj način ne propovijedam evanđelje, ako na taj način ne svjedočim svoju kršćansku vjeru.’ Na nama je također zadaća da budemo oni koji će liječiti one koji su duševno i tjelesno bolesni. Taj lijek je nekada vrlo jednostavan. Nekad je dovoljna blizina, lijepa riječ, suosjećanje, znati da te neko razumije ili znati da je netko tebi blizu kad ti je teško i ne osuđivati onoga koji je u teškoj životnoj situaciji – to je pravi kršćanski stav“, rekao je fr. Slišković.

Naglasio je da snagu, životni elan i hrabrost za takvo djelovanje možemo naći samo u molitvi, kao Isus koji se povlačio u samoću na molitvu da bi bio blizak Bogu i čovjeku. Pritom trebamo biti svjesni Božjeg očinstva, jer je Bog naš milosrdni Otac i vidi našu patnju i razumije je, kao i patnju naših bližnjih, i stalo mu je do svakog njegovog djeteta. Iz te spoznaje otkrivamo svoje dostojanstvo i crpimo snagu iz Božjeg očinstva, budući da je Bogu stalo da mu svako dijete bude sretno, jer to i njega usrećuje. On se raduje kad su mu djeca sretna i kad jedni drugima pomažu. Za takvo djelovanje potrebna nam je molitva i pouzdanje u Boga, misli su propovjednikove koje je utkao u skoru proslavu bl. Alojzija Stepinca.

„Ovih dana se spremamo na proslavu blaženog Alojzija Stepinca. Njegove riječi: ‘U tebe se Gospodine uzdam,’ što su drugo nego upravo to pouzdanje u Boga? Zato, zahvaljujući tom pouzdanju, mogao je izdržati sve one kušnje kojima je bio izložen. Zahvaljujući blizini s Bogom, mogao se zauzimati za dostojanstvo svih ljudi. Nije mogao dopustiti ni one zakone koji su bili protivni čovječanstvu. Nije se mogao pomiriti sa onim zlom koje se događalo, nego je znao podići svoj glas i zauzeti se za dobro bližnjega. To ne bi mogao da se nije pouzdao u Gospodina“, naglasio je voditelj slavlja.

Na kraju je poručio vjernicima da, kad se osjećaju poput Joba i kada su pritisnuti duševnim i tjelesnim patnjama, ili kada su u napasti da budu poput Jobovih prijatelja, kada ne vide bolesti i potrebe svojih bližnjih, da se po molitvi približe Bogu kako bi imali snagu za ispravan pogled na sebe i na bližnje. Božja milost pratit će takvo djelovanje.

Nakon blagoslova i završne pjesme u čast bl. Alojzija Stepinca „Blaženi naš kardinale“, služitelji oltara, sestre i vjernici razišli su se ojačavši svoju vjeru Božjom riječi i euharistijskim kruhom, kako bi i njihovo življenje Evanđelja bilo svjedočko poput života Blaženikova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.