Svetkovina Gospe Karmelske proslavljena u bistričkom Karmelu

Svetkovina Gospe Karmelske, središnja svetkovina Karmelskog reda, svečano je proslavljena u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici u petak 16. srpnja 2021. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Diego Deklić, OFM, gvardijan franjevačkog samostana na Košljunu, a u koncelebraciji su sudjelovali vlč. Domagoj Matošević, rektor svetišta u Mariji Bistrici, vlč. Dragutin Gereci, župnik u Vinagori i Marincima, te vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela. Vlč. Kornelije Grgić bio je na raspolaganju hodočasnicima za svetu ispovijed.

U poticajnoj je propovijedi fra Diego, promatrajući misna čitanja i molitve ove svetkovine, primijetio da se i u jednima i u drugima redovito nalazi pojam gore, brda. Zborna molitva nam i govori koje je to brdo – Krist. Sve nas u ovoj svetkovini upućuje na uspon na goru Karmel, što bi u duhovnom smislu predstavljalo put prema jedinstvu i sjedinjenju s Bogom. „Na gori Karmelu u 11. stoljeću okupili su se ljudi koji su željeli provoditi pustinjački život i koji su se baš na toj gori, na tom brdu po uzoru na proroka Iliju skupili da žive za Boga, da traže Boga, da danju i noću razmišljaju o Riječi Božjoj, da čine pokoru, da zazivaju Božji blagoslov na ovaj svijet. Stavili su se pod zaštitu Blažene Djevice Marije. Ne slučajno, jer je zapravo Marija najbolja učiteljica kršćanskog života. Ona, znamo, nije samo bila Isusova tjelesna majka. Ona je najsavršenija njegova učenica. Ona je najbolja kršćanka. Ona nas najbolje može poučiti kako živjeti po riječima njezina Sina.“

„Karmelska duhovnost i naš životni i duhovni put zamišlja kao uspon na goru. Sv. Ivan od Križa napisat će djelo Uspon na goru Karmel. Međutim, u njemu se ne opisuje turistički put kako doći na vrh gore Karmela u Palestini, nego se opisuje duhovno uspinjanje osobe koja želi doći sve bliže Bogu.“ Razmišljajući o pojmu uspona, fra Diego je iznio dva korisna savjeta, primjenjiva jednako u tjelesnom i u duhovnom smislu: ne treba ići prebrzo i ne treba nositi velike terete (nositi što manje tereta). Tako možemo ostvariti ono na što nas Bog poziva: cjeloživotno poučljivo uspinjanje dan po dan.

U drugom dijelu propovjedi fra Diego se osvrnuo osobito na rečenicu s kojom završava evanđeoski odlomak u kojem Isus učeniku dariva majku: „Od toga časa uze je učenik k sebi.“ „Nije dovoljno što nam je Isus darovao svoju majku za našu majku i učiteljicu“, rekao je fra Diego, „nije dosta. S naše strane treba se dogoditi nešto drugo. Trebamo Mariju uzeti k sebi. Trebamo od Isusa primiti taj dar.“ Pozvao je prisutne vjernike da budu oni koji će ispružiti ruke i prihvatiti taj dar: „Gospodin Isus nam daruje svoju majku kao savršeni uzor učenika, uzor savršenog kršćanina, savršene posvećene osobe. Ali neće se ništa dogoditi u našem životu ako taj dar svjesno ne prihvatimo, ne primimo, ako Mariju ne uzmemo k sebi.“

Po završetku misnoga slavlja mnogi su vjernici pristupili obredu oblačenja škapulara.

Ove godine su misna slavlja trodnevne priprave za svetkovinu Gospe Karmelske predslavili: mladomisnik o. Marko Maglić, OCD, 13. srpnja, mladomisnik vlč. Rafael Mlinar 14. srpnja te vlč. Milan Pušec, župnik u Konjščini i Belcu, 15. srpnja. Svetkovinom Gospe Karmelske završili su Dani Djevice Marije u bistričkom Karmelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.