Šesti dan Generalnog kapitula

U jutarnjem dijelu prvi definitor o. Agustí Borrell (Iberijska provincija) predstavio je rad na Karizmatskoj deklaraciji, tekstu koji je Generalna uprava počela oblikovati nakon što je Izvanredni definitorij 2019. (Goa – Indija) odlučio da se ne ide na promjenu Konstitucija. Svoje izlaganje o. Agustí započeo je citatom Svete Terezije: „Uzrok nemale muke i sramote je činjenica da zbog sebe samih ne uspijevamo razumjeti sebe same niti tko smo. Ne bi li bio znak velikog neznanja da netko upitan o svom identitetu ne zna odgovoriti niti mogne izreći tko mu je otac, majka i iz kojeg je mjesta?“ (Zamak 1,1,2). Potom se pozvao na promjene koje doživljavamo, koje mogu biti ili po inerciji povijesnih zbivanja, ili mogu biti željene i dobro upravljane. Promjene su dovele do izvjesne „krize identiteta“, ili bar dezorijentiranosti, veli o. Agustí, stoga bi trebali dobro znati tko smo da bismo znali kamo želimo dospjeti.

Očita je razlika između ideala i našeg stvarnog života. o. Agustí stoga vidi odbijanje da se Konstitucije mijenjaju kao manjak volje za promjenama, pa čak i na fin način optužuje: „Izgleda da se Red ne želi promijeniti, ali ni živjeti ono što već piše u Konstitucijama“, pri čemu ne uzima u obzir manipulativan način na koji je vođena tzv. „reforma“ iz Generalne uprave, niti ljudsku slabost koja će uvijek priječiti dostizanje ideala u konkretnoj stvarnosti obilježenoj grijehom. Iz načina kako je to o. Agustí predstavio, netko bi mogao zaključiti da zbog toga ideale treba snižavati.

Iza ove neuspješne apologije neodobrenih nastojanja da se mijenjaju Konstitucije, o. Agustí je predstavio pojedine dijelove Deklaracije, u obliku koji je uredila Generalna uprava nakon što je dobila pohvale, kritike i ispravke na prvu skicu poslanu prošlogodišnjim provincijalnim kapitulima. Tekst nije pravne, već pripovijedalačke naravi, te služi viša kao dugački predgovor Konstitucijama. Naslov mu je: „Kako danas biti bosonogi karmelićanin“. Ovaj Generalni kapitul bi trebao potvrditi konačnu inačicu teksta i ukazati na načine kako ga upotrijebiti u Redu, zaključio je o. Agustí.

Kapitularcima je potom ostavljeno vrijeme za osobno razmišljanje, a rad u skupinama na ovu temu predviđen je za sutra, nedjelju popodne. U međuvremenu je objašnjeno da ćemo se danas popodne u 16 sati sastati u kapeli na zazivu Duha Svetoga, potom otići u dvoranu na glasovanje za novog Generalnog predstojnika, a zatim završiti u kapeli svečanom zahvalnicom „Te Deum“ i iskazivanjem poslušnosti novom Generalu, uz poštivanje svih zdravstvenih mjera vezanih uz pandemiju.

Presentazione della Dichiarazione sul carisma del Carmelo Teresiano

Dichiarazione del Capitolo Generale OCD sul carisma carmelitano-teresiano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.