Hodočašće djelatnika Glasa Koncila sv. Maloj Tereziji

Tradicionalno hodočašće djelatnika Glasa Koncila i Malog Koncila njihovoj zaštitnici sv. Maloj Tereziji, 58. po redu, ni ove godine nije izostalo. U četvrtak, 7. listopada, na spomendan Kraljice Svete Krunice, svoju zahvalu i zavjet svojoj Zaštitnici proslavili su Euharistijskim slavljem u Karmelu u Brezovici. Predslavio je vlč. Ivan Petrović, župnik u Popovači.

Prije početka sv. Mise, glavni urednik GK-a, Branimir Stanić, pozdravio je sve prisutne i naglasio da ih je okupila sv. Mala Terezija, njihova zaštitnica, kojoj su došli izvršiti zavjet i zahvaliti joj za svoj opstanak i svoj život s Crkvom i našim narodom. Jednako tako zahvalio je sestrama karmelićankama na njihovoj dugogodišnjoj molitvenoj pratnji i nazvao njihovu duhovnu djelatnost skrivenim pogonom GK-a, mjestom gdje se krije njihov gotovo 60-godišnji duhovni kapital. Naglasio je povezanost GK-a sa sv. Malom Terezijom, što potvrđuje između ostalog i tiskanje 11. izdanja njezine autobiografije Povijest jedne duše, knjige koja je nakon Biblije najprevođenija na svijetu. Prisjetio se brojnih čudesa koja su doživjeli kao djelatnici od 1963. godine, kada je GK-a po zagovoru sv. Male Terezije započeo s tiskanjem. Spomenuo se i svih onih koji su ugradili sebe u život i djelovanje Glasa Koncila. Zatim je svoj pozdrav uputio župniku u Popovači, vlč. dr. Ivanu Petroviću, njihovom vanjskom suradniku i autoru nedjeljnih biblijskih poruka, koji je prihvatio poziv da predvodi Euharistijsko slavlje.

Predvoditelj slavlja, vlč. Petrović, nadahnjujući se na misnim čitanjima, govorio je o Terezijinoj malenosti i jednostavnosti. Tako je između ostalog rekao i to da se Isus ophodio s Ocem sasvim jednostavnim riječima, onim riječima koje svatko od nas upotrebljava, kao što su: ištite, tražite i kucajte. Zaželio je prisutnima da i oni svojom jednostavnošću pristupaju Bogu. „Svatko od nas zna nešto tražiti, zamoliti, učiniti nešto maleno, jednostavno. S takvom jednostavnošću trebamo pristupati Bogu. Upravo su te životne jednostavnosti ono krasile Malu Tereziju. A to je isto što Isus očekuje od nas da nas krasi, te malene riječi i djela. Isus predstavlja Oca kao odnos roditelja prema djetetu i obrnuto. Biti malen, poput djeteta: upravo po tom odnosu, toj malenosti, otvaraju se različita vrata prijateljstva. Tu se počinju sklapati oni prvi dublji odnosi s ljudima“, rekao je propovjednik, naglasiviši da Isus ne traži ništa veliko, uzvišeno, već jednostavnost. Iz toga se rađaju duboke navike koje se mogu oplemeniti, jednostavne geste, pogled, osmijeh, lijepe riječi, što dovodi do boljih odnosa među ljudima.

Slično je kada upitamo naše vjernike što najviše vole čitati u Glasu Koncila, a oni odgovore da su to upravo jednostavne stvari, događaji i primjeri koji ih približuju Bogu i ljudima i koji im pomažu u njihovim životnim poteškoćama. Takvi primjeri postaju poticaj da se čovjek promijeni.

Voditelj slavlja poručio je djelatnicima GK-a i sestrama karmelićankama da su jednostavnost i malenost o kojima svjedoči sv. Mala Terezija njezino darivanje cvijeća svakome čovjeku, a onda i Bogu. Naše ponašanje treba biti cvijeće za drugoga, cvijeće za Boga, zahvala Bogu jer od njega sve dolazi.

Pri kraju sv. Mise vlč. Petrović blagoslovio je ruže, znak Terezijinih milosti i ljubavi onima koji je štuju, te ih je podijelio djelatnicima GK-a i MAK-a. Zavjetno hodočašće sv. Maloj Tereziji završilo je pjesmom „Kraljice svete krunice“, kao i prijateljskim druženjem, gdje nije izostala ni pjesma, ni šala, ni izmjena darova. Djelatnici GK-a darovali su sestrama sva svoja prošlogodišnja izdanja, preporučivši se pritom u njihovu daljnju molitvenu pratnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.