U zdravom tijelu zdrav duh

U svakodnevnom životu novaka, osim liturgije, molitve u karmelskom duhu, predavanja i manualnog rada, prisutni su i trenutci rekreacije. Ovi trenutci imaju različite oblike, a jedan od njih su i sportske aktivnosti. Naš magister, svjestan činjenice da „sport u službi čovjeka ima veliku odgojnu vrijednost ne samo kao tjelesna aktivnost, već i kao prigoda zdrave opuštenosti u kojoj se subjekt vježba odricati svoje sebičnosti i suočavati se s drugima“ (Sveti zbor za katolički odgoj, Odgojne smjernice o ljudskoj ljubavi, KS, Zagreb, 1984., 61), pobrinuo se kako bi novaci jednom tjedno igrali nogomet. U prilog sportskim aktivnostima govori i stara izreka: „U zdravom tijelu, zdrav duh!“ Drugim riječima, za duševnu ravnotežu važno je i tjelesno zdravlje. Imajući sve to na umu, naš magister, kao iskusni odgojitelj, odlučio se i na ovaj oblik rekreacije. Kako je do toga došlo, saznajte nakon kratkog opisa naših novaka.

Aktualni novaci, iako dolaze iz različitih krajeva „Lijepe naše“ i iz različitih područja zanimanja, tvore jednu kompaktnu grupu: molitvi i dnevnom redu vjerni, u radu marljivi, a na rekreacijama zaigrani. Budući da se većina novaka amaterski bavila sportom, nije ih bilo teško nagovoriti da izađu na nogometne terene. Da se radi o sportskim tipovima, dovoljno govori podatak da se među njima nalaze bivši nogometaši, košarkaši, džudaši, veslači, a jedan od njih je i profesor tjelesne i zdravstvene kulture!

Od samog početka novicijata postojala je želja za nogometom, no zbog strogih epidemioloških mjera to nije bilo izvedivo. Međutim, čim su mjere popustile, ta želja je mogla biti ostvarena. Tako su rekreacije utorkom postale rezervirane za nogomet. Sve je počelo od lipnja na vanjskim terenima, da bi se koncem rujna 2021. preselilo u dvoranu. Tamo se novaci susreću s mladima od kojih većina redovito dolazi na mise u našu crkvu. Kako bi atmosfera bila prijateljska, igra opuštena i bez grubosti, te kako bi sve bilo na slavu Božju, organizator Ivan Jurkić se pobrinuo da svaki nogometni susret započne molitvom (usp. Ps 150,4; 1 Kor 10,31).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.