Promocija novih diplomanata Sustavnog studija duhovnosti

U dvorištu Duhovnog centra sv. Ivana od Križa u zagrebačkim Remetama održana je svečanost – promocija troje diplomanata te završetak predavanja za polaznike Sustavnog studija duhovnosti u akademskoj godini 2021./2022.

Troje diplomanata su: s. Iva Marija od Srca Isusova i Marijina (Anica Baković), koja je diplomirala na temu „Blažena Djevica Marija u duhovnom životu sv. Elizabete od Trojstva“ pod mentorstvom mr. sc. o. Srećka Rimca, te je ujedno dobila pohvalu za najbolji diplomski rad i za najbolji ostvareni uspjeh, s prosjekom ocjena 5.0;

Jure Šimić koji je diplomirao na temu ,,Duhovnost hercegovačkih franjevaca“, također pod mentorstvom mr. sc. o. Srećka Rimca;

te Natalija Bulić koja je diplomirala na temu „Psihološko-duhovna zrelost za autentičnu ljubav“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Mije Nikića.

Promocija je bila ujedno i slavlje završetka akademske godine u kojoj jedna generacija završava pohađanje dvogodišnjeg studija.

U svom govoru predstojnik studija o. Franjo Podgorelec kazao je kako živimo u vremenu u kojem se na globalnoj razini događaju velike promjene povezane s velikim krizama, te da je pojava korona virusa uvelike poremetila životni ritam i naše odnose. „Aktualni rat, nagovještaj preslagivanja centara moći na svjetskoj razini, ekonomisti pak nagovještaju velika poskupljenja, ne samo s obzirom na naftne derivate, nego i osnovnih životnih namirnica. Sve to izaziva u nama stanovitu tjeskobu, krizu i nemir. Kako još u takvim okolnostima sačuvati unutarnji mir, ili još teže, kako biti sretan u takvim okolnostima? Često je prisutna predrasuda da je u nama sreća prisutna u okolnostima koje nam idu na ruku. Čovjek je, navodno, sretan kad se stvari odvijaju po njegovoj želji. To ne samo da se rijetko događa, nego da i dobije većinu onoga što želi, čovjek svejedno ne bi bio sretan. Čovjek je sretan kad zna da nije promašio, da njegov život ima značenje i smisao“, kazao je o. Podgorelec. Dodao je da svaki čovjek, ako zna da i patnja ima nekog smisla, ostaje miran i sretan usprkos njoj. „To je sreća koju tražimo. To je sreća smisla, a za nas je smisao jedna osoba – Isus Krist! Sreća je susresti najvažniju Osobu koja našem životu daje definitivni životni pravac i apsolutni smisao. Tu nam sreću nitko ne može pomutiti, pa niti životne okolnosti. Sveta Terezija kaže za našega Gospodina: ‘Kada bi te ljudi poznavali, svi bi te ljubili.’ Nadam se,  dragi studenti i studentice, da ste ga vi na ovom studiju malo više upoznali, da ste time ojačali i svoj smisao, i obogatili vlastiti život“, zaključio je o. Podgorelec.

Na kraju je zahvalio svima koji su nazočili ovome slavlju, napose nastavnicima o. Vinku Mamiću i o. Jakovu Mamiću. Potom je zahvalio studentima na pripremi slavlja, osobito predstavnicama studija s. Ivani Miličević i Martini Čuljak; studentici Nadi Lodeta, koja je zajedno s svojom kolegicom Marijanom Essert Pavlić oplemenila susret glazbenim točkama; tajnici Snježani Foršek na predanom radu i Marku Gluhaku na fotografiranju.

U ime diplomanata obratio se Jure Šimić rekavši kako je za njega ovaj studij veliki Božji dar, te je zahvalio svim profesorima koji su prenosili svoja znanja. Dodao je da, ako stečena znanja budu koristila samo njima, onda je to promašaj, ali ako to znanje bude služilo zajednicama u kojima živimo, bit će to velika korist i sreća.

Predstavnica studenata 2. godine, s. Ivana Miličević, kazala je da su predavanja bila poticaj prije svega za osobnu izgradnju i rast u duhovnosti, a zatim i upute kako živjeti vjeru u svakodnevnom životu.

Na kraju programa održano je zajedničko fotografiranje, te druženje uz pjesmu i prigodni domjenak.

U akademskoj godini 2021./2022. Sustavni studij duhovnosti pohađao je 31 polaznik cjelovitog (od toga je 19 polaznika prve i 12 polaznika druge godine) i 4 polaznika parcijalnog programa.

Predbilježbe za upis u akademsku godinu 2022./2023. su u tijeku. Osobe zainteresirane za upis mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti se kontaktirajući tajništvo: [email protected], +385 95 777 9256.

Domagoj Trojanović, polaznik SSD-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.