Drugi dan priprave za Gospu Karmelsku u Brezovici

U hodu prema svetkovini Gospe Karmelske, Majke i zaštitnice Karmelskog reda, u četvrtak 14. srpnja 2022. godine sestre karmelićanke iz Brezovice i štovatelji Gospe Karmelske proslavili su drugi dan trodnevne priprave za njezinu svetkovinu. Misno slavlje predvodio je vlč. Mario Dukić, odgojitelj bogoslova. Asistirali su mu bogoslov Luka Zezelj, te ministranti i čitači Luka i Lea Balaško, Šimun Šušak, Dora i Tomislav Skender.

Oslanjajući se na čitanja liturgije dana, osobito na Evanđelje po Mateju (Mt 11, 28-30), vlč. Dukić je govorio o duhovnom spokoju za kojim čovjek čezne i često ga traži na krivim mjestima i u krivim sadržajima. Tako je rekao da mnogi odustaju od traženja duhovnog spokoja jer su im dovoljni kratkotrajni ovozemaljski užici, zadovoljavaju se materijalnim ponudama i žive od danas do sutra. Drugi pak nastoje koristiti razne oblike duhovnosti i uzimaju ono što im se sviđa. Na taj način lutaju, ne nalazeći svoj mir.

„Isus u današnjem Evanđelju kaže: ‘Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca’ (Mt 11, 29). Govori da uzmemo jaram na sebe, ali isto tako da je on tu i da ima netko tko će nositi s nama ono što nas pritišće. Križ ti nitko neće uzeti. On ostaje tvoj. Isus želi da ga uzmemo i nosimo s njime. To nije lako, ali Isus govori da će biti s nama u tim trenutcima. Najlakše je pobijeći… No, život takav kakav je, treba prihvatiti. Put koji je Isus utro je najsavršeniji put“, naglasio je propovjednik.

U nastavku homilije spomenuo je da mnogi put križa ne razumiju i odbacuju ga. Idu na razna hodočašća misleći da će dobiti ono što žele, tražeći instant rješenja. Isus nam je pokazao da je jedini pravi put onaj kojim je on išao, a to je put križa. Svaki put križa vodi u nebo, u vječni život. Taj život nas čeka, ako sada, u ovom životu, nosimo križ s Isusom.

Na kraju homilije velečasni Dukić je poručio vjernicima: „Neka nam Gospa Karmelska na tom putu pomogne. Ona je ta koja nas vodi do svoga sina Isusa Krista, po kojem ćemo zadobiti vječno spasenje.“

Misno slavlje animirale su čuvarice svetišta pod vodstvom s. M. Bonite Kovačić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.