Vrhbosanski bogoslovi u Karmelu na svetkovinu sv. Ivana od Križa

U srijedu 14. prosinca 2022. bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, njihov rektor preč. Zdenko Spajić i duhovnik don Milenko Krešić proslavili su sa sestrama karmelićankama u Sarajevu  svetkovinu sv. Ivana od Križa zajedničkom Večernjom molitvom i euharistijskim slavljem.

Don Milenko Krešić je u propovijedi ukratko iznio životopis sv. Ivana od Križa i prikaz duhovnog puta u spisima tog crkvenog naučitelja mistike. Zadržao na slici vatre kojom sv. Ivan od Križa opisuje djelovanja Duha Svetoga u duši. „Sve dok se Bogu ne prepustimo, ostajemo beskorisno drvo, trupina, trupac. Onoga trenutka kad se prepustimo Bogu, počinjemo gorjeti. To zna izazvati bol, ali to je bol koja se lagano pretvara u toplinu koja grije sve oko sebe. Jedan od naših glavnih problema na putu kršćanskog, svećeničkog i redovničkog savršenstva jest strah da ćemo, ako se prepustimo Bogu, izgubiti drvo, ludo vjerujući da je naš život drvo, a ne plamen, toplina“, zorno je objasnio don Milenko. Naglasio je da sv. Ivan govori o tome da je djelovanje duše u tome da se oslobodi navezanosti na ono što se protivi Božjoj volji, ali za to je potrebna suradnja s Božjom milošću.

„Može li ovaj svetac svojom uzvišenom mistikom poručiti nešto nama, običnim smrtnicima danas, ili je primjer i uzor za malobrojne izabrane koji se mogu stvarno zaputiti tim putem čišćenja? Može. Zašto? Zato jer Ivanov život nije bio neka ‘mistična nebeska poezija’, nego stvarni, konkretni i na kraju krajeva težak život. Život u kojem je nailazio na mnoge poteškoće, ali je ujedno bio život u kojem je Ivan bio otvoren Bogu. Put s Bogom, prema Ivanu od Križa, nije teret nego svjetlo, snaga, radost koja nam pomaže nositi teret života. Svetost nije naše djelo. Ivan je to dobro shvatio. Ona je Božje djelo“, rekao je duhovnik bogoslova potičući na iskorak vjere koji je potreban da ne bismo stavljali zapreke Božjem djelovanju.

Bila je ovo prigoda da bogoslovi čuju nešto više o sv. Ivanu od Križa, obnovitelju Karmelskog reda, iznimnom vođi duša na putu sjedinjenja s Bogom, te da se susretnu sa sestrama karmelićankama, koje se posebno posvećuju molitvi za svećenike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.