Proslava svetkovine sv. Ivana od Križa u Breznici Đakovačkoj

U Karmelu sv. Josipa, u večernjim satima 14. prosinca 2022. proslavljena je svetkovina sv. Ivana od Križa, naučitelja Crkve. Svečano misno slavlje, kojem su prethodile pjevane večernje pohvale, predvodio je svećenik Subotičke biskupije vlč. Dušan Balažević, župni kapelan u Srbobranu, u zajedništvu sa vlč. Danijelom Katačićem, župnikom u Đurđinu, te domaćim župnikom vlč. Mirom Tomasom.

„Talijanski duhovni pisac Lorenzo Scupoli kaže da u životu postoje samo dva stanja: stanje križa i stanje mira. Ključ za uspješan prolaz kroz stanje križa je ono kako živimo u stanju mira. Ako živimo iz vjere i u vjeri u stanju mira, moći ćemo lakše proći kroz stanje križa“, rekao je vlč. Dušan u uvodu u misno slavlje, te pozvao sve da iskreno stanu pred Gospodina upravo u onom stanju u kojem se tada nalaze.

 

Križ i ljubav Božja

U svojoj poticajnoj homiliji misnik je progovorio o stvarnosti križa u ljudskom životu. Križ je nezaobilazna stvarnost i čovjek puno puta ni ne zna kako je iznio neki teški križ koji ga je razdirao, samo nakon dužeg vremena vidi koliko ga je promijenio i sazdao. „Upravo riječi proroka Izaije iz prvoga čitanja ‘Ne boj se. Ja sam te sazdao’, ja sam te sagradio takvim kakav jesi. S tobom sam. To je najvažnije. Ono što tebe čini, to Bog dopušta jer te nikada ne napušta. Bog te ljubi. I najveći grijeh čovjekov je posumnjati u Božju ljubav“, ohrabrio je vlč. Balažević sve prisutne.

Zatim je posvijestio kako je upravo slika sv. Ivana od Križa, čiji je pogled uprt u križ, slika te Božje ljubavi prema čovjeku koja je posebno jaka u križu kroz koji netko prolazi. „Kad u kušnji uđeš u kapelicu, problemi ne budu riješeni toga trena, ali duša ne izlazi ista. Izađe drugačija, mirnija. Križ ima smisla, ali ne za nas, nego za Boga. Svaka ljudska reakcija je u redu, ali dođi u kapelu, tamo ćeš naći odgovor i mir“, pozvao na kraju vlč. Blažević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.