Započela trodnevna duhovna obnova za Gospu Karmelsku

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente predvodio je u četvrtak 13. srpnja 2023., na blagdan Majke Božje Bistričke, prvi dan trodnevne duhovne obnove za svetkovinu Gospe Karmelske u njenom svetištu u Brezovici.

U homiliji je mons. Sente povukao poveznicu između Nacionalnog svetišta sv. Josipa i Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Naime, spomenuo je biskupa Martina Borkovića koji je 1684. godine poslao jednog svog kanonika u bistrički kraj da pronađe zazidani kip Majke Božje Bistričke. Kada je pronađen kip, postavio ga je na bistrički oltar. Isto tako, 1687. godine pokrenuo je sinodu na kojoj je predložio da se sv. Josipa izabere za zaštitnika Hrvatskog kraljevstva, što je potvrđeno jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora.

U nastavku homilije mons. Sente je rekao da su svi zagrebački biskupi posebno promicali pobožnost prema Majci Božjoj, a istovremeno i pobožnost prema sv. Josipu. Među njima je istaknuo bl. Alojzija Stepinca. „Stoga danas dok častimo Majku Božju Bistričku, želimo razmišljati i o sv. Josipu i vidjeti kako to jako dobro ide zajedno“, rekao je.

Starozavjetni Josip bio je prodan od svoje braće u Egipat i spasio ih je u vrijeme gladi. Doživio je nepravdu od svoje braće i nije im se osvetio, već im je pomogao u nevolji. U svom križu ne vidi povod za osvetu, već Božji plan koji se trebao dogoditi da bi njegov narod ostao na životu. Poput starozavjetnog Josipa, novozavjetni Josip uviđa da je njegova zadaća dar od Boga. Josip je sačuvao dostojanstvo Blažene Djevice Marije. Marija vrši svoju ulogu majke koja primjećuje potrebu svoje djece. O tome nam govori svadba u Kani Galilejskoj, na kojoj je Isus učinio svoje prvo čudo po Marijinom posredovanju.

Na kraju homilije propovjednik je poručio: „Molimo za naše obitelji da poput sv. Obitelji budemo ujedinjeni i tako očuvamo naše obitelji. Josip i Marija su bili uvijek zajedno u svakoj teškoći, pa i onda kada su izgubili i tražili Isusa. Tako i mi, ostanimo zajedno kada trebamo čuvati dostojanstvo nekog člana obitelji sa sviješću da je Bog s nama i da nas ne napušta i ne ostavlja“,  zaključio je mons. Sente.

Misno slavlje uveličale su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta, a vjernici su preporučili svoje nakane Majci Božjoj Karmelskoj i stavili se pod njezinu zaštitu pristupajući sakramentu Pomirenja i primajući Gospin škapular.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.