Predvečerje Gospe Karmelske u Brezovici

Preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, predslavio je uočnicu Gospe Karmelske u subotu 15. srpnja 2023. u brezovičkom Karmelu.

Karmelskim duhom satkanu homiliju započeo je tumačeći da sama riječ „karmel“ znači plodnu vrtnu zemlju, znak Božje prisutnosti i plodnosti koju njegova milost donosi, te ujedno predstavlja sliku Djevice Marije koja je osjenjena Duhom Svetim postala mjestom Božje prisutnosti i blagoslovom svima koji „žeđaju za Bogom živim i pravim“.

Zatim je vjernike izbliza upoznao s poviješću Karmelskog reda koji je nastao u 12. stoljeću u Palestini, na gori Karmelu gdje su se okupili pobožni muževi kako bi u molitvi i pokori služili dragom Bogu i stavili se pod zaštitu Blažene Djevice Marije. Oni su se prozvali „Braća Blažene Djevice Marije od gore Karmela“. Blagdan Gospe Karmelske proglašen za cijelu Crkvu 1726. godine zaslugom pape Benedikta XIII.

Propovjednik je nastavio pitanjem: „U čemu je, zapravo, posebnost ovoga Reda i karmelske duhovnosti? Odmah odgovaramo – u nasljedovanju Krista poput Marije koja je bila ne samo njegova majka, već savršena Isusova učenica. Ona nas uči kako živjeti, slušati i razmatrati Božju riječ (Lk 2,51); kako biti blizak i solidaran s bližnjima koji su u potrebi i nevolji (Lk 1, 39-45); kako biti ustrajan u molitvi i u zajedništvu s braćom i sestrama (Dj 1, 14)… Karmelska duhovnost i nakon osam i pol stoljeća pruža ideal duhovne obitelji intimnog prijateljstva s Bogom po žrtvi i molitvi, kako nam pokazuju divni primjeri karmelskih svetaca i svetica koje je Crkva uzdigla na čast oltara. Neka ova i slične inicijative budu prigoda i našim djevojkama koje razmišljaju o duhovnom zvanju da izbliza upoznaju karmelsku duhovnost svete Terezije Velike, koja, kako tvrde neki spisatelji, ‘predstavlja vrhunac kršćanske duhovnosti svih vremena.’“

Pri kraju homilije preč. Pavlaković se obratio Majci Božjoj. Preporučio joj je naše očeve i majke, kao i vjeru u hrvatskome narodu, njegovu sadašnjost i budućnost, te završio riječima: „S takvom odanošću i povjerenjem sutra svetkujmo Gospu Karmelsku koja je nazočna na ovom svetom mjestu 84 godine. Naš je blaženik Alojzije na ovome mjestu ‘otkrio ljepotu Marijine blizine’ te pozvao sestre karmelićanke da ovdje ostvare mjesto kontemplacije i molitve… I mi, okupljeni večeras oko njezine slike, usrdno joj se obraćamo, molimo i pjevamo: ‘Hrvat za križ bojak bije sveti: vodio ga ljiljan barjak Tvoj. Ti nad nama plašt razastri bijeli; brani Gospo, brani i nadalje narod svoj!’ Tako je bilo jučer i tijekom prošloga stoljeća. Tako neka bude danas i sutra, i u sve vijeke vjekova. Amen!“

Trodnevna duhovna priprava za svetkovinu Gospe Karmelske završila je svečanim blagoslovom i pjesmom „Slavna Gospo od Karmela“, te primanjem novih članova u Karmelsku bratovštinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.