Proslava Gospe Karmelske u sarajevskom Karmelu

Provincijal Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić predslavio je svečano misno slavlje u 11 sati u nedjelju 16. srpnja 2023., na svetkovinu Gospe Karmelske, u crkvi samostana sestra karmelićanki u Sarajevu. S njim su slavili preč. Miroslav Ćavar, dekan Sarajevskog dekanata i župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu, vlč. Šime Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za mlade „Ivan Pavao II.“, vlč. Paulo Henrique dos Santos Coelho, vicerektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Vogošći, o. Stanko Pažin, karmelićanin, p. Pero Mijić Barišić, isusovac i vlč. Ante Ljulj, župni vikar Župe sv. Luke evanđelista u Sarajevu. Svečanosti slavlja u prepunoj crkvi Bezgrešne Kraljice Karmela uvelike je doprinio zbor mladih župe Stup „Mali Rim“.

Fra Zdravko je u propovijedi ukazao na dva velika problema današnjega čovjeka: nesposobnost čuti i vjerovati Božjoj riječi te izbjegavanje svake vrste trpljenja i križa. Objasnio je na primjerima kako su oba problema pogubna za čovjeka, pa je stoga potrebno zagledati se u Marijin primjer i tražiti njezinu zaštitu. Rekao je kako je „Blažena Djevica Marija izrasla jer se odazvala Božjoj riječi“ te da ona, Gospa Karmelska, „daje obećanje da će spasiti i uzdržati one koji povjeruju riječi Njezina Sina.“ Provincijal je ponovio riječi evanđeoskog navještaja „uz križ Isusov stajala je majka Njegova“ i naglasio da je to „ključna rečenica koju si mi kršćani trebamo ponavljati“. Rekao je kako današnji čovjek ne želi ni križ ni patnju, ni trpnju jer ne vidi smisao, a Marija pod križem nije bila tek promatrač, ona je osjećala bol. Ukazao je na potrebu da se isprosi Božje milost da „poput Marije posvjedočimo da nam nije teško ništa jer smo svjesni da ćemo samo ako budemo stajali uz križ Isusov imati vječni život.“

Po završetku misnog slavlja svima nazočnima zahvalila se priorica zajednice sestra karmelićanki s. M. Jelena od Krista Kralja (Lipić), a karmelićanin o. Stanko Pažin pojasnio je hodočasnicima značenje Gospinog škapulara i predvodio je obred oblačenja škapulara za one koji su odlučili nositi na sebi taj poseban znak pripadnosti Blaženoj Djevici Mariji.

Kroz devet dana pobožnostima Gospi Karmelskoj i svetim misama sestre su se zajedno s hodočasnicima pripremale za samu proslavu svetkovine. Sedam dana misna slavlja predslavio je preč. Miroslav Ćavar, a u bližoj pripravi, trodnevnici, svete mise su predslavili: ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, karmelićanin o. Stanko Pažin, te dekan Žepačkog dekanata i župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Žepču preč. Predrag Stojčević.

Prvi dan trodnevnice, u četvrtak 13. srpnja, vlč. Mirko Šimić naglasio je kako od Gospe Karmelske učimo „da je potrebno prvo tražiti Božju zaštitu kako bismo mogli dokučiti smisao našeg života i poziva. Zaštita je to nepropadljiva, učinkovita i trajna jer jamči ono što ljudska ograničenost ne može ponuditi“,  rekao je vlč. Mirko.

Drugi dan trodnevnice, u petak 14. srpnja, karmelićanin o. Stanko Pažin govorio je o Gospi Karmelskoj  kao o Majci Božjeg promisla, „ženi molitve koja je bila svjesna da ju je Bog izabrao u tom vremenu“ i  koja nas, kao takva, uči kako osluškivati i otkrivati Božji promisao za naše živote.

Treći dan trodnevnice, u subotu 15. srpnja, preč. Predrag Stojčević opisao je napetost i borbu kontemplativnog života u kojem se otkriva vlastita malenost i Božja veličina i tako rađa novi život potpunog izgaranja i predanja Bogu. Ukazao je na to da upravo Gospa Karmelska, Blažana Djevica Marija, može biti zaštitnica takvog života jer ga je ona živjela i „jer je upravo ona rodila novoga čovjeka Krista“. Pjevanje na misnom slavlju na samu uočnicu svetkovine animirao je župni zbor iz Žepča.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.