Svečani doživotni zavjeti u Karmelu u Brezovici

U subotu 16. rujna varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u Stepinčevu Karmelu u Brezovici svečanu koncelebriranu misu i obred svečanih doživotnih zavjeta s. M. Benedikte od Božanskog Milosrđa (Monike Pernar).

S biskupom su koncelebrirali vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Domagoj Lacković, župnik Sv. Obitelji iz Slavonskog Broda, vlč. Krešimir Babić, vlč. Josip Đurin, domaći župnik preč. Zvonko Vuković, te oci karmelićani o. Dario Tokić, o. Ivan Živković i o. Nikola Grizelj.

Na početku misnog slavlja domaći župnik preč. Vuković pozdravio je biskupa i sve prisutne, te im zaželio dobrodošlicu. Biskup je srdačno uzvratio na pozdravima, te je rekao da smo danas okupljeni da čujemo iz duše i srca da se jedna sestra potpuno predaje dragome Bogu. Potom je naglasio da je poziv čin ljubavi koja dolazi od Boga. Bog zahvaća dušu i zove ju da hrabro pođe za njim. On mijenja život pozvanih – s. Marije Benedikte, ali i svakoga od nas. Ovaj čin zavjetovanja je susret nas i Boga.

Misna čitanja pročitali su fr. Jakov Vuković, OP, i bogoslov Mihael Popić, a Evanđelje vlč. Domagoj Lacković, dok je Litanije svih svetih otpjevao vlč. Marko Domiter.

„Danas želimo biti sudionici jednog obećanja koje izvire iz srca. Danas će s. M. Benedikta tri puta iz srca reći Bogu ‘da’. Ona će preuzeti na sebe evanđeoske savjete. Obećat će da će živjeti siromaštvo, čistoću i poslušnost“, rekao je biskup Radoš na početku homilije. Potom je protumačio značenje svakog pojedinog zavjeta, te je rekao da je s. M. Benedikta od Božanskog Milosrđa po zavjetu siromaštva stavila na vagu bogatstva i ocijenila svojim srcem da je Bog jedini Bog za kojeg treba živjeti i svega se odreći. Po zavjetu djevičanstva, zavjetovanica će pokloniti dubinu svoje duše Kristu Zaručniku. On je onaj koji će trajno boraviti u njezinoj duši. Govoreći o zavjetu poslušnosti, biskup Radoš je spomenuo da će s. M. Benedikta obećati poslušnost Onome koji je bio poslušan do smrti, a koji od nje traži da ima dobro uho za Njegovu Riječ.

Tumačeći prigodna misna čitanja zastao je na tekstu iz Knjige Pjesme nad pjesmama, te se osvrnuo na riječi zaručnice: „Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju“, i rekao da, ako je nešto stavljeno na srce, to ostaje trajno, vječno. Pečat je znak ljubavi; ne jedno pravilo, geslo, već nešto što omogućava da pjevamo o ljubavi Božjoj dovijeka.

Govoreći o Ivanovu Evanđelju u kojem nam sam Isus definira sebe da je Put, Istina i Život, protumačio je te tri riječi koje sažimaju svu istinu naše vjere. Isus je došao da bi nam pokazao put k Ocu. Došao je iz ljubavi da pokaže pravu sliku Boga. On je onaj most koji spaja Nebo i zemlju. On je Istina o Bogu, jedina Istina koju stalno moramo osluškivati u duši. On je Ljubav koja se daje. On je Istina koja se na križu pokazuje kao Istina koja nadilazi naše ljudske istine. On je Život. Bez Njega nema života. To je Život koji ima iskustvo boli, odbacivanja i smrti.

„Tako jednostavno nam Evanđelje kaže da onaj koji to osjeća iz ljubavi može reći: ‘Evo me! Želim slijediti tvoje stope! Ja sam te upoznala kao Ljubav koja je beskrajna.’ Sestre su se posvetile Bogu za braću ljude. One su sklopljene ruke koje daju snagu Crkvi da može hodati. Tom snagom molitve pokreću naše motore da možemo ići naprijed. Zavjet je izričaj vaše ljubavi i srca. Živite tu radost i ljubav“, rekao je na kraju homilije varaždinski biskup.

Nakon Litanija svih svetih i upita o nasljedovanju Krista, s. M. Benedikta je položila svoje svečane doživotne zavjete u ruke č. Majke Regine od Presvete Euharistije. Nakon svečanog blagoslova i primanja redovničke koprene, s. M. Benedikta se pridružila Karmelskom redu i postala punopravni član zajednice sestara karmelićanki u Brezovici.

Pri završetku misnoga slavlja, preč. Vuković se zahvalio biskupu i prisutnima, a biskup je još jedanput čestitao s. M. Benedikti na daru svečanih doživotnih redovničkih zavjeta kojim je postala blagoslov za Crkvu, Karmelski red i hrvatski narod.

Misno slavlje animirao je o. Nikola Grizelj, a sestre su ga uveličale svojim lijepim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Nakon svete mise, slavlje se nastavilo okrepom i prijateljskim susretom s biskupom, roditeljima i prijateljima u karmelskoj govornici.

Marija Benedikta rođena je 1989. godine u Slavonskom Brodu. Tu je primila vjeru i sakramente. Završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu i radila je u struci, nakon čega je 2015. ušla u Karmel u Brezovici, gdje je na svetkovinu Svih svetih 2018. položila privremene zavjete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.