Deveto pismo Generalnog definitorija

Rim, 17. rujna 2023.

Draga braćo i sestre terezijanskog Karmela!

Najznačajniji noviji događaj u životu Reda nedvojbeno je izvanredni definitorij koji je održan u Lisieuxu od 28. kolovoza do 2. rujna. Bio je to prvi susret ove vrste u sadašnjem šestogodišnjem razdoblju na kojem su sudjelovali novi poglavari provincija i drugih okružja izabrani ili imenovani prigodom kapitula proteklih mjeseci. Skup se sastao nekoliko metara od Karmela u Lisieuxu, mjesta gdje je Terezija od Djeteta Isusa živjela kao karmelićanka i zauvijek ušla u život. U ovoj godini u kojoj slavimo 150. obljetnicu njezina rođenja i stotu obljetnicu proglašenja blaženom, naša nas sestra svojim primjerom i svojim spisima podsjeća da smo pozvani na svetost u jednostavnosti svakodnevnog postojanja, čineći dobro male stvari iz ljubavi prema Bogu i drugima, i potpuno se pouzdajući u Očevo milosrđe.
Na Izvanrednom definitoriju sudjelovalo je 9 biskupa Reda iz raznih dijelova svijeta. Upustili smo se u obogaćujući dijalog s njima o njihovom osobnom iskustvu i njihovim prijedlozima za Red u sadašnjem trenutku. Upravo prije nekoliko dana objavljeno je imenovanje mons. Zdenka Križića nadbiskupom splitsko-makarskim (Hrvatska).
Nekoliko dana nakon Izvanrednog definitorija imali smo tromjesečno zasjedanje Generalnog definitorija koji se sastao od 6. do 16. rujna u Rimu. Prije svega, definitorij je imao zadatak prikupiti i raspravljati o temama o kojima se raspravljalo u Lisieuxu, ponuditi smjernice, odluke i konkretne prijedloge. Nadalje, kao i obično, osvrnuli smo se na druga relevantna pitanja iz života Reda i odgovornosti Generalne uprave.

A. IZVANREDNI DEFINITORIJ IZ LISIEUXA

Pisane informacije i grafički materijali o tijeku Izvanrednog definitorija u Lisieuxu distribuirani su uobičajenim kanalima (društvene mreže, internetska stranica itd.). Nadalje, ovih će dana biti poslan potpuni sažetak radova, sastavljen uz pomoć fra Fabija Silvestrija, koji je tijekom radova bio moderator. Glede sadržaja glavnih pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku, Generalni definitorij donio je sljedeće zaključke:

 

1. Restrukturiranje Reda

Središnja tema definitorija u Lisieuxu bila je restrukturiranje Reda: vrste okružja, oblici međusobne suradnje, moguće ujedinjenje susjednih okružja itd.

a) Vrste okružja
Generalni definitorij predložio je u Lisieuxu da se pojednostavi sadašnja struktura, smanjujući vrste postojećih okružja. Riječ je u biti o povratku na već prisutne indikacije u vlastitom pravu, od kojih se novija praksa udaljila. Cilj je da pravni status svakog okružja odgovara njegovoj životnoj samostalnosti. Konkretan prijedlog, široko prihvaćen od strane Izvanrednog definitorija, jest da se u osnovi zadrže tri vrste okružja, od kojih je jedna autonomna, jedna ovisna o provinciji i jedna ovisna o Generalnom definitoriju:
– Provincija (Ustanove OCD 144-148). To je povijesno i uobičajeno područje Reda, prisutno na određenom području, obdareno životnom i pravnom samostalnošću.
– Područni vikarijat (Odredbe za primjenu Ustanova 158). Dio je provincije, iako uživa određeni stupanj samostalnosti sukladno odgovarajućem Statutu. Vikarijat je osmišljen za situacije rasta na području daleko od središta Provincije, kao međufaza prije nego što postane samostalno okružje. Trenutačno također može biti korisno za smanjivanje broja okružja koja treba pomagati.
– Povjerenstvo (Odredbe za primjenu Ustanova 155-157). To je okružje koje izravno ovisi o Generalnom definitoriju, također sukladno posebnom Statutu. Sadašnja povjerenstva i generalne delegature mogu spadati u ovu kategoriju. Povjerenstvo ne bi trebalo biti uobičajeni oblik, nego iznimna mogućnost za slučajeve kada iz nekog razloga nije izvedivo ili nije zgodno da neki teritorij bude dio provincije. („Povjerenstvo / komesarijat“ je naziv koji se trenutno koristi u našem zakonodavstvu; međutim, uzimajući u obzir konotacije pojma „povjerenik / komesar“ na nekim mjestima, mogao bi se zamijeniti s „Generalno povjerenstvo“.)
Iako zakonodavstvo predviđa tu mogućnost, ne vjerujemo da je razborito promicati stvaranje poluprovincija, zato što one uživaju pravnu samostalnost sličnu onoj provincije, unatoč činjenici da općenito ne posjeduju potrebne uvjete da to budu.
S druge strane, ostaje mogućnost da provincija imenuje povjerenika za neke kuće udaljene od središta provincije (Odredbe za primjenu Ustanova  220), a da to ne podrazumijeva postojanje okružja, kako se dosad vjerovalo u pogledu tzv. provincijskih povjerenstava.

Pojednostavljenje ove tri temeljne vrste okružja provodit će se postupno.

b) Suradnja između susjednih okružja
Jedno od sredstava za napredak u zajedništvu i jedinstvu unutar Reda, kao i za učvršćivanje prisutnosti u različitim regijama, jest suradnja – ili čak ujedinjenje – susjednih okružja. Trenutačno postoji mnogo malih okružja kojima je potrebna pomoć u važnim aspektima kao što su formacija, upravljanje ili ekonomija.
Definitorij poziva na rast bratskih odnosa i uzajamne pomoći u raznim regijama svijeta, pri čemu valja napredovati u smjeru stvaranja dovoljno velikih okružja da postanu provincije. Da bi to bilo moguće, potrebno je njegovati otvoren i gostoljubiv mentalitet koji poštuje kulturnu i društvenu raznolikost, stavljajući uvijek u središte interesa karizmu terezijanskog Karmela koju svi dijelimo.
Pozivamo već uspostavljene provincije da ugoste i pomognu malim okružjima susjednih područja. Neka sadašnja povjerenstva, poluprovincije ili izaslanstva mogli bi postati dio provincije, u početku kao regionalni vikarijati.

c) Prijedlog mape Reda
Na temelju gore navedenih kriterija i uzimajući u obzir dijalog koji se odvijao u različitim jezičnim skupinama tijekom izvanrednog definitorija u Lisieuxu, definitorij je ovih dana razvio prvi prijedlog za restrukturiranje Reda. Ovaj nacrt bit će predstavljen svim okružjima kako bi se mogao vrednovati i obogatiti odgovarajućim prilozima. Nova karta će se implementirati i primjenjivati postupno kako to različite situacije dopuštaju.

 

2. Redovnici u službi drugih provincija

Tijekom posljednjih nekoliko godina regulirana je prisutnost redovnika izvan područja vlastite Provincije. Kako bismo postigli ovaj cilj, pošli smo od temeljnih načela našeg načina života sadržanih u našem zakonodavstvu. Za promicanje dosljedne i jedinstvene prisutnosti Reda u svakoj regiji, ispravno je i pozitivno nastaviti održavati načelo teritorijalnosti, tako da na svakom mjestu postoji jedan glavni poglavar.
U tom kontekstu, kako bi se pomoglo okružjima kojima je to potrebno i kako bi se promicala suradnja i solidarnost u Redu, postoji mogućnost da redovnik iz jedne provincije može privremeno prijeći u službu druge provincije. Nakon istraživanja i vrednovanja nedavnih iskustava, Generalni definitorij sada smatra potrebnim izmijeniti i pojednostaviti praksu sporazuma između provincija o ovoj temi, formalno potvrđujući ono što je iznio u Lisieuxu.
Za prijelaz redovnika u službu druge provincije slijedit će se ono što je utvrđeno našim zakonodavstvom (OPU 135-137), za što je potrebna suglasnost dvaju provincijala i dopuštenje generala. U tu će se svrhu za svakog redovnika, prema modelu koji je pripremio definitorij, sastaviti dokument koji se šalje svim okružjima.
Važno je uzeti u obzir neka temeljna načela i kriterije, kako je objašnjeno u dokumentu predstavljenom u Lisieuxu. Posebno želimo istaknuti:
1. Redovnik koji prihvaća da bude poslan služiti drugom okružju mora to učiniti s misionarskim duhom i obiteljskim osjećajem. Mora imati istinsku želju da uči o lokalnoj kulturi i da se uklopi u okružje i zajednicu kojoj je dodijeljen.
2. U isto vrijeme, okružje koje prihvaća redovnika mora imati stav istinske dobrodošlice i ponuditi odgovarajuća sredstva kako bi on mogao razumjeti stvarnost u kojoj će živjeti i biti u stanju integrirati se.
3. U načelu neka se izbjegava da zajednica bude sastavljena od redovnika iz jednog stranog okružja, bez ijednog redovnika iz lokalnog okružja.
4. Prijelaz redovnika u službu drugog okružja neće biti vezan ni za kakvu vrstu financijske naknade.
Što se tiče ove posljednje točke, treba imati na umu da je financijska pomoć potrebnim provincijama odgovornost cijelog Reda. Ova se pomoć može ponuditi izravno između provincija ili preko Generalne uprave, koja je već uspostavila fond za pomoć pri početnoj formaciji i fond za pomoć misionarskim projektima.

 

3. Poslanje Reda

Još jedna od tema koje su bile predmetom dijaloga na Izvanrednom definitoriju u Lisieuxu je poslanje i misije u Redu. Konkretno, radilo se o promišljanju kriterija koji moraju voditi otvaranje novih zajednica ili prisutnost na novim teritorijima. Nabrajamo i izdvajamo neke od najznakovitijih u sadašnjem trenutku:
1. Misionarski duh. Misionarski duh je temeljni element u životu Reda, koji moramo njegovati i prakticirati. Pozvani smo primjerom života i apostolskog djelovanja širiti spoznaju Krista i Evanđelja.
2. Karmelićanski identitet. Poslanje koje Karmel može ponuditi Crkvi specifično je i temelji se na našem karizmatskom identitetu. Naše je prvo poslanje ponuditi osobno i društveno svjedočanstvo kontemplacije i nutarnjeg života, te svako konkretno apostolsko zauzimanje mora uzeti u obzir taj cilj. Zahtjevi mjesnih Crkava moraju se odvagnuti i ocijeniti u svjetlu karizme Reda.
3. Molitva-zajednica-poslanje. Za nas apostolsko opredjeljenje nije u suprotnosti sa životom zajednice ili molitvom, nego su ta tri elementa jednako potrebna i hrane se međusobno. Svaka zajednica i svaki redovnik pozvani su živjeti plodnu ravnotežu između molitve, bratstva i apostolata.
4. Nove prisutnosti. Širenje Reda, kako unutar provincije tako i na nova područja, mora se odvijati u autentičnom misionarskom smislu, a ne iz drugih razloga. Svaka nova prisutnost mora uzeti u obzir smjernice Generalne uprave, kao i koordinaciju sa svim ostalim okružjima. Proširenje Reda mora slijediti zajedničke kriterije. Za nove nazočnosti na području provincije inicijativa obično dolazi od same provincije. Za razliku od toga, kada se radi o pokretanju prave misije na novim teritorijima, uobičajena je praksa da prijedlog i posebna zadaća proizlaze iz središta Reda.
5. Zajednica. U našem je Redu preuzimanje apostolskog zalaganja uvijek povezano s postojanjem zajednice. Za početak nove prisutnosti moramo jamčiti stvarnu mogućnost formiranja zajednice s dovoljnim brojem članova (najmanje tri).
6. Gospodarstvo. Prije osnivanja nove zajednice potrebno je na odgovarajući način provjeriti mogućnosti financiranja same provincije. S druge strane, ekonomska isplativost ne može biti kriterij za odlučivanje o novim apostolskim obvezama.

 

B. OSTALA PITANJA

1. Prioriteti šestogodišnjeg razdoblja

Kao i obično na našim susretima, razmotrili smo prioritetne teme Reda u ovom šestogodišnjem razdoblju, kako ih je utvrdio Generalni kapitul 2021. godine.

Jedan od prioriteta je Deklaracija o karizmi, koja predstavlja važnu referentnu točku u promišljanju i odlukama Reda, kako bismo danas živjeli našu karizmu na aktualan i utjelovljen način. Neki su provincijski kapituli tražili konkretne oblike za praktičnu primjenu načela izraženih u Deklaraciji. Potičemo cijeli Red da nastavi obnavljati našu identifikaciju i predanost stilu života na koji smo se osjetili pozvanima.
Što se tiče početne formacije, dobili smo najnovije informacije o radu komisije za reviziju Ratio Institutionis koja se sastala u lipnju i ponovno će se sastati početkom listopada. Nakon što se završi prva faza prikupljanja materijala i prijedloga iz raznih provincija, započet će priprema nacrta novoga teksta Ratija; naknadno će tekst biti poslan poglavarima i odgojiteljima cijeloga Reda kako bi ga mogli ocijeniti i obogatiti.
Što se tiče kulturnog i akademskog života Reda, osvrnuli smo se na zaključke drugog susreta međunarodne grupe za promišljanje, koji je održan u CITES-u u Avili krajem lipnja. Razmišljanje se usredotočilo na hermeneutiku tekstova naših svetaca s ciljem razvijanja mogućeg dokumenta na tu temu. Također je bilo objavljeno da je o. Christof Betschart imenovan dekanom Fakulteta Teresianum u drugom trogodišnjem mandatu.
Što se tiče pastorala mladih, napravili smo vrednovanje međunarodnog susreta mladih vezanih uz Karmel, održanog u Fatimi (Portugal) 31. srpnja u sklopu Svjetskog dana mladih 2023., uz Generalovu nazočnost. Osim toga, obnovit će se djelovanje međunarodne skupine za animiranje pastorala mladih Reda. Pozivamo sva okružja da imenuju osobu odgovornu za pastoral mladih i zvanja u svom okružju.
U kontekstu obljetnica Terezije od Djeteta Isusa, u raznim mjestima diljem svijeta odvijaju se brojna slavlja i aktivnosti. Prikupili smo, primjerice, pozitivne odjeke međunarodnog kongresa održanog u CITeS-u krajem kolovoza. Podsjećamo također na osobno i zajedničko čitanje Terezijinih tekstova uz pomoć uputa za ovu prvu godinu, uvijek dostupnih na web stranici Generalata, dok su oni za slijedeću godinu u pripremi.

2. Život okružja

Generalni definitorij bavio se raznim pitanjima koja se odnose na pojedine okružja, od kojih izdvajamo neka od važnijih.

a) Bratski posjet Kanadi
Pius J. D’Souza bio je u bratskom posjetu kanadskom provincijskom izaslastvu provincije Karnataka-Goa, prisutnom u Britanskoj Kolumbiji, Alberti i Ontariju (povjerenim provinciji 2008. odnosno 2020.). U posjetu ga je pratio provincijal o. Silvestre D’Souza. Trenutačno broji 21 redovnika, s 2 redovničke i 6 župnih zajednica, koje animiraju dva središta duhovnosti: jedno u Carmel Hillu (Vancouver) i drugo u Edmontonu. U regiji postoje 4 zajednice bosonogih karmelićanki i značajna prisutnost Svjetovnog Karmela s 29 zajednica. Glavni trenutni izazovi su konsolidacija najnovijih zajednica, promicanje zvanja, jačanje središta duhovnosti i pozornost prema Svjetovnom redu.

b) Bratski posjet Australiji
Sa svoje strane, o. Christianus Surinono je od 20. lipnja do 12. srpnja posjetio Regionalni vikarijat Australije Anglo-irske provincije, kao i zajednice provincija Manjummel, Malabar i Karnataka-Goa prisutne u zemlji. Trenutna situacija vikarijata zahtijeva razmišljanje o mogućim oblicima pomoći susjednih okružja. Također je potrebno učiniti učinkovitim odnos između redovnika različitih provincija prisutnih na tako velikom području kao što je Australija.

c) Provincijski kapituli
Razgovarali smo o nekim temama vezanim uz provincijske kapitule održane u lipnju i srpnju. Definitorij ispituje kapitularne odluke svih kapitula da im dodijeli nihil obstat. Podsjećamo na potrebu uzimanja u obzir smjernica Praktičnih uputa za provincijske kapitule. Neka okružja traže da svi svečano zavjetovani redovnici mogu sudjelovati na kapitulima – to je iznimna situacija koju definitorij smatra prihvatljivom samo za mala okružja.

d) Malabar
Pio J. D’Souza izvijestio je o nedavnim koracima poduzetim u odnosu na provinciju Malabar, koju i dalje na poseban način prati Generalni definitorij. Od 2. do 9. kolovoza održana je kapitul u nazočnosti generala i o. Pija. Na njemu je definitorij imenovao provincijala i savjetnike, uzimajući u obzir rezultate savjetovanja s članovima provincije na trima plenarnim susretima kojima je predsjedao o. Pio prošlog lipnja. Na skupštini su također imenovani provincijalni delegat Ranchija i poglavari odgojnih zajednica te se raspravljalo o drugim važnim pitanjima za život te provincije.

e) Lombardija
Budući da je provincija Lombardija zatražila pomoć od drugih provincija, Generalni pastoralni pohod je ostao otvoren. U ovom trenutku nastavljaju se kontakti s provincijama Venecije i Genove. Uz pratnju Generalnog definitorija, traži se konkretan oblik za promicanje suradnje s tim okružjima, ne isključujući progresivnu vezu s jednim ili drugim od njih.
Što se tiče misije provincije Lombardije u Kamerunu, o. Émile M’Bra iz Delegacije Zapadne Afrike (Iberijska provincija) nedavno je imenovan novim provincijskim delegatom.

f) Razno:
– Odobreno je da provincije Kalifornija-Arizona i Washington te poluprovincija Oklahoma imaju zajednički međuprovincijski novicijat u Mount Angelu (Kalifornija).
– Prihvaćen je zahtjev Krakovske provincije da kandidat iz Ukrajine može obavljati novicijat u zajednici Gwozdawa (Ukrajina) zbog iznimne situacije u zemlji.
– Za izaslanstvo Egipta imenovan je o. Antonios Iskander za delegata, za savjetnike o. Zakarie Harby i o. Makhoul Farha, a za ekonoma o. Jacques Arthinian.
– Za Delegaciju Izraela, nakon što je o. Jean-Joseph Bergara preuzeo ulogu delegata, definitorij je imenovao o. Francisca Negrala za prvog savjetnika.
– Bilo je govora o misiji u Iraku za koju su se ponudili neki redovnici. Međutim, većina njih trenutno ne može napustiti svoje trenutne obveze. Ponavljamo poziv cijelom Redu kako bismo mogli nastaviti održavati našu misionarsku prisutnost u Iraku i na drugim mjestima u svijetu gdje je evangelizacijsko djelovanje značajno i potrebno.
– Razmotrena je zamolba provincije Koreje u svezi školovanja kandidata iz Narodne republike Kine, za što traže kadrovsku i financijsku pomoć.
– Na zahtjev provincije Karnataka-Goa, prihvaćeno je kanonsko uspostavljanje zajednica Kadaganchi, Kalaburagi (Karnataka) i Gorwa, Vadodara (Gujarat) .
– Prihvaćen je zahtjev Hrvatske provincije da gospićka zajednica preuzme dvije male župe u okolici.
– Razmotreno je nekoliko zahtjeva za financijsku pomoć iz pojedinih okružja. Definitorij udovoljava prije svega potrebama početne formacije i misijskim projektima. Nadalje, preko Tajništva za misijsku suradnju pomaže u upravljanju zahtjevima za socijalne i pastoralne projekte, koji se podnose agencijama koje nude potpore.

g) Generalna kurija
S o. Juanom Davidom Noguerom, generalnim prokuratorom, pregledali smo dosjee redovnika Reda čija posebna situacija zahtijeva neku vrstu procesa ili djelovanja, od kojih su mnogi pred raznim vatikanskim dikasterijima. O. Juan David je u dijalogu s poglavarima okružja kako bi vodio i ubrzao potrebne postupke. U tom je kontekstu na Izvanrednom definitoriju u Lisieuxu sudionicima ponudio neke praktične naznake.
Generalni ekonom o. Paolo De Carli izvijestio je definitorij o nekim pitanjima koja se odnose na ekonomiju Reda, posebno o proračunu Izvanrednog definitorija u Lisieuxu i o radovima planiranim u nadolazećim mjesecima u samostanu bazilike svete Terezije u Rimu, u zgradama uz Generalnu kuću i na Teresianumu. Također smo nastavili razgovarati o 7 mogućih oblika pomoći okružjima koja imaju ekonomske ili upravljačke poteškoće zbog političke i socijalne situacije u svojim zemljama.
Generalni postulator o. Marco Chiesa predstavio je definitoriju trenutno stanje pripreme editio typicalatinskog izdanja Misala Reda, ažuriranog prema trećem izdanju Rimskog misala i s novostima uvedenim posljednjih godina u ispravljen liturgijski kalendar. Uskoro će biti predan Dikasteriju za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Nakon što se dobije službeno odobrenje, prijevodi se mogu ažurirati na različitim jezicima. Istodobno se nastavlja proces za proglašenje Edith Stein naučiteljicom sveopće Crkve. Već su pristigla neka postulaturna pisma raznih osoba te crkvenih i akademskih institucija, koja će biti uključena u dosje koji će u dogledno vrijeme biti predstavljen Papi.
Također možemo najaviti dva nova dolaska u zajednicu Generalne kuće koja se očekuju u nadolazećim tjednima: o. Alfredo Amesti Sánchez iz provincije Navarra, koji je posljednjih godina bio u službi Povjerenstva Perua, bit će novi osobni generalni tajnik, dok je o. Juan Pablo Patiño Félix iz meksičke provincije imenovan podtajnikom za redovnice. Želimo im dobrodošlicu i sretan boravak u Rimu u službi Reda.

2. Bosonoge karmelićanke

Rafał Wilkowski, tajnik za redovnice, predstavio je korake poduzete u procesu revizije Konstitucija (1991.). Iz federacija stižu prvi prilozi koji će poslužiti kao pripremni materijal za sastanak predsjednica ili delegata federacija u travnju slijedeće godine.
Kao i u drugim prigodama, razgovarali smo o nekim samostanima kojima treba posebno pomoći, kako zbog smanjenja broja redovnica, tako i zbog drugih problema. Svakome od njih nastojimo ponuditi bratsku podršku i pravni savjet prilagođen svakom slučaju. U više navrata primjećujemo potrebu da se različite situacije koje se javljaju , čak i ako su ponekad bolne, prihvaćaju realistično i s teologalnim stavom, tražeći uvijek u svemu Božju volju.

3. Svjetovni Karmel

S o. Ramirom Casaleom, generalnim delegatom za svjetovni red, razmišljali smo o specifičnim aspektima života nekih zajednica u različitim dijelovima svijeta. Svjetovni Karmel, koji doživljava trenutak rasta u mnogim regijama, dio je Reda, i svi moramo sazrjeti u vrsti odnosa između braće, redovnica i laika koji uzimaju u obzir jedinstvo i komplementarnost triju grana terezijanskog Karmela.
O. Ramiro je izvijestio o prvim koracima koji se poduzimaju u pripremi Svjetskog kongresa svjetovnog reda koji će se održati u Avili u srpnju 2026. godine.

4. Marijanski život Reda

Važan aspekt duhovnosti i života Reda je njegova marijanska dimenzija koju nedvojbeno treba revitalizirati. Djevica Marija, majka i sestra svih karmelićana, izniman je primjer slušanja Božje riječi i pune dostupnosti Njegovoj volji, stavova koji su nam danas posebno potrebni. Ona će nam pomoći razlučiti i ispitati Božju volju u sadašnjem vremenu i suočiti se s budućnošću s hrabrim pouzdanjem.
Definitorij, prihvaćajući prijedlog generalnog oca, želi promicati marijanski duh u Redu na području teologije, duhovnosti, pastorala i života uopće. U tu svrhu vjerujemo da je primjereno uspostaviti multidisciplinarnu radnu skupinu da razmisli o najprikladnijim ciljevima, aktivnostima i sredstvima. Razmatra se i moguće sazivanje susreta voditelja nekih važnijih marijanskih svetišta Reda.
U tom smislu otac general je pokrenuo kontakte s nekim marijanskim središtima Reda, posebice s našom kućom u Fatimi (Portugal), koja je od početka zamišljena kao međunarodno marijansko središte za cijeli Red. Potičemo cijeli Red da produbi i revitalizira naše životno iskustvo s Marijom i da obnovi marijanski pastoral i teologiju, ostajući vjerni svojim izvornim korijenima (Bosonoga braća Blažene Djevice Marije od gore Karmela) i poslušni, poput nje, Riječi Božjoj danas.

Na kraju ovih intenzivnih tjedana Izvanrednog definitorija u Lisieuxu i susljednog redovnog zasjedanja Generalnog definitorija, zahvaljujemo Gospodinu za iskustvo bratskog zajedništva i plodnog dijaloga koje smo proživjeli. Kako se bliži blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa, nastavljamo je zazivati u ovoj njoj posebno posvećenoj godini i molimo je da pomogne cijelom Redu da uvijek živi u povjerenju i ljubavi.

Uz bratski pozdrav,

o. Miguel Márquez Calle, general
o. Agustí Borrell i Viader
o. Pio James D’Souza
o. Philbert Namphande
o. Roberto Maria Pirastu
o. Christianus Surinono
o. Martín Martínez Larios
o. Christophe-Marie Baudouin
o. Jean-Baptiste Pagabeleguem

 

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/wp-content/uploads/2023/09/Lettera-Definitorio_09-IT-SETTEMBRE-2023.pdf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.