Karta prisutnosti – radni prijedlog Generalnog definitorija

Rim, 17. rujna 2023.

Generalni definitorij, nakon razmatranja trenutne situacije i nedavne povijesti okružja Reda, smatra prikladnim nastaviti s globalnim preustrojem koji će omogućiti da Red na prikladniji način odgovori na okolnosti i potrebe sadašnjosti i budućnosti.

Prijedlog da se započne proces reorganizacije okružja vrednovan je na nedavnim provincijskim kapitulima, a zatim je predstavljen Izvanrednom definitoriju u Lisieuxu (28. kolovoza – 2. rujna 2023.), gdje je dobio široki konsenzus. Stoga je sada Generalni definitorij pripremio prvi konkretni nacrt za pomak prema novoj karti okružja.

Ovaj se prijedlog sada predstavlja Redu i tražimo da ga prouče poglavari područja, njihovi savjeti, konferencije provincijala i sva braća. Generalni definitorij će, u dijalogu s okružjima, u odgovarajuće vrijeme donijeti odluke koje spadaju u njegovu nadležnost (Ustanove OCD 145) i brinuti se da se proces odvija na najprikladniji način.

KRITERIJI

Neki od glavnih kriterija koje treba uzeti u obzir su sljedeći:
1. Iznad svega moramo njegovati osjećaj pripadnosti terezijanskoj karmelskoj obitelji kao cjelini i razmišljati o dobru Reda.
2. Pozvani smo na istinski duh suradnje i međusobnog prihvaćanja u odnosu s našom braćom. Moramo biti otvoreni prema različitostima kultura i naroda i doživjeti je unutar Reda kao bogatstvo.
3. Dobro je poticati postojanje provincija, koje moraju imati dovoljan broj redovnika i istinsku životnu autonomiju (Konstitucije 146).
4. Od sada je potrebno promicati suradnju u početnoj formaciji i drugim aspektima u cijelom Redu.
5. Zajednice moraju imati dovoljan broj braće (tj. najmanje tri u svakoj zajednici i četiri u zajednicama za formaciju).
6. Okružja pozvana da se udruže moraju najprije provesti, koliko je to moguće, unutarnje restrukturiranje.
7. Kada su različita okružja ujedinjena, dobro je poticati razmjenu braće između različitih regija. Svi redovnici moraju uvijek biti raspoloživi za promjenu zajednica prema potrebama okružja i Reda.

PRIJEDLOG RESTRUKTURIRANJA PO REGIJAMA
Latinska Amerika

Valja ići prema stvaranju tri nove provincije: Sjeverna Latinska Amerika (Srednja Amerika, Karibi, Venezuela), Južna Amerika (Peru, Ekvador, Bolivija), Amerika Južnog konusa (Južni Brazil, Argentina, Čile, Paragvaj, Urugvaj).

Sadašnje provincije Meksiko, Kolumbija i jugoistočni Brazil mogu se zadržati, s time da su pozvane povećati suradnju s drugim okružjima.

Sjeverna Amerika

Tri jurisdikcije Sjedinjenih Država pozvane su da nastave započeti put suradnje, posebno u početnoj formaciji. Poluprovincija Oklahoma mogla bi postati regionalni vikarijat jedne od susjednih provincija.

Europa

Provincije Iberije, Navare i Portugala već imaju dugu povijest suradnje kroz Ibersku konferenciju provincijala. Bilo bi dobro nastaviti vrednovati mogućnost budućeg ujedinjenja triju provincija.

U Italiji će konačni cilj biti ujedinjenje cijelog teritorija. Prvi koraci mogli bi biti: povezivanje Lombardije s Venetskom provincijom (možda kao vikarijatom) i Sicilije s Genovom, pokretanje dijaloga Središnje Italije i Napulja s Genovom i/ili Venecijom… Bilo bi dobro odmah započeti zajedničku početnu formaciju.

Konfiguracija o kojoj valja razmišljati za Maltu jest da bude vikarijat neke talijanske provincije.

Dvije francuske provincije pozvane su više surađivati u konkretnim projektima i krenuti prema budućem ujedinjenju.

Flandrija bi mogla produbiti svoj odnos s Anglo-irskom provincijom, uz mogućnost da postane regionalni vikarijat.

Hrvatska, Njemačka i Austrija trebaju istražiti načine suradnje i reorganizacije.

Krakov i Varšava mogu zadržati trenutnu strukturu, s teritorijima koje imaju u drugim zemljama, ali su pozvani povećati međusobnu suradnju u početnoj formaciji.

Mađarska bi se mogla stabilnije vezati za Venetsku provinciju s kojom je već započela suradnju.

Češka bi se u budućnosti mogla vezati za jednu od poljskih provincija.

Bliski istok

Ne može se isključiti stvaranje provincije Bliskog istoka, iako se to trenutno čini preuranjenim. Već je sada moguće i poželjno poticati regionalnu suradnju na području početne formacije.

Indija

Sedam sadašnjih provincija Indije mogu ostati sa svojom sadašnjom strukturom. Neka od njihovih sadašnjih pokrajinskih izaslanstava i misija mogu prijeći na konfiguraciju regionalnih vikarijata.

Istočna Azija

Postojeću suradnju okružja u regiji treba dalje razvijati, posebno u pogledu početne formacije. Australija bi mogla postati regionalni vikarijat Filipina. Japan bi se mogao vezati za Indoneziju. Singapur-Tajland-Malezija mogla bi se vezati uz Koreju ili Indoneziju. Provincije Koreje i Filipina pozvane su na suradnju s drugim okružjima u regiji.

Afrika i Madagaskar

Na engleskom govornom području mogu se povezati i krenuti prema budućoj uniji: s jedne strane Kenija, Uganda i Ruanda-Burundi, a s druge Tanzanija, Malavi, Zambija i Južnoafrička Republika. Nigerija-Gana može nastaviti biti regionalni vikarijat.

Na francuskom govornom području ostaju povjerenstva Konga i Madagaskara, s mogućnošću da postanu provincije kada se za to stvore uvjeti. S jedne strane Zapadna Afrika i Senegal, a s druge Kamerun i Srednjoafrička Republika mogu surađivati i razmišljati o međusobnom povezivanju.

Jedan od prioriteta za sva područja mora biti suradnja u početnoj formaciji. Neka se razmotri stvaranje ili ponovno uspostavljanje međuprovincijskih centara za formaciju što je prije moguće, vrednujući iskustva iz prošlosti.

 

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/wp-content/uploads/2023/09/2023-09-18-IT-MappaOCD-Definitorio-1.pdf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.