Pismo oca Generala karmelićanima u asistenciji Svjetovnom redu

Ocima provincijalima, provincijalnim delegatima OCDS-a i asistentima zajednica OCDS-a

Predragi!

Pozdravljam vas u nadi da ste dobro. Prvo, želim vam zahvaliti za vašu neprocjenjivu službu našem Svjetovnom redu koji nastavlja rasti diljem svijeta. Svojim duhovnim praćenjem ostvarujete ono što je Crkva dokumentima Cum Dudum (23. ožujka 1594.) i Romanum Pontificem (20. kolovoza 1603.) povjerila bosonogim karmelićanima: pastoralnu skrb za laike koji pripadaju našem Redu.

Kako bismo bolje hodili zajedno s našom braćom i sestrama iz Svjetovnog reda, važno je biti dobro informiran i poučen o njihovoj i našoj ulozi unutar Reda. To će nam pomoći da imamo dobre međusobne odnose u ozračju poštovanja i suradnje. Svjetovni red nije neovisan o Redu, ali ima autonomiju koja se mora poštivati. Ova se autonomija odnosi na područja formacije, usmjeravanja i upravljanja (vidi dokument Pastoralna pomoć Svjetovnom redu, o. Luis Aróstegui, 2006.).

Važno je poznavati dokumente Svjetovnog reda kao što su Konstitucije odobrene od Crkve, OCDS Ratio Institutionis o formaciji, a iznad svega dokument Pastoralna pomoć Svjetovnom redu, koji je vodič za sve asistente OCDS. Poznavanje ovih dokumenata – koji se mogu preuzeti na web stranici Reda u odjeljku posvećenom Svjetovnom redu – bit će nam od velike pomoći jer nam oni predstavljaju identitet i poslanje te naše braće i sestara laika u karmelskom redu, u Crkvi i u svijetu.

Podsjećam sve provincijale da im je povjerena odgovornost „jamčiti duhovnu pomoć mjesnim zajednicama imenovanjem asistenata“ (vidi Pastoralna pomoć Svjetovnom redu, čl. 10) na svom području. Bilo bi prikladno da informiranje i poduka o Svjetovnom redu započne tijekom početne formacije naše redovničke braće i sestara, pomažući im tako da steknu dublje znanje o ovoj grani našeg Reda.

Često u zajednicama OCDS-a asistenti preuzimaju ulogu nadređenog ili osobe koja vodi zajednicu. Stoga bih želio pozvati sve provincijale i asistente da postanu svjesni svoga mjesta i odgajaju laike kako bi zrelo preuzeli svoju ulogu u animaciji zajednica OCDS-a. Brojevi 43 i 44 Deklaracije o karizmi naglašavaju ovaj naš odnos koji ima za cilj nadvladati svaki paternalizam, infantilizam i klerikalizam. Zato je jako važno oblikovati prije svega sebe i pomoći sebi da rastemo u pravom smjeru. Asistenti imaju temeljnu ulogu, ali kao suputnici na razini razlučivanja i duhovne pomoći, a ne kao nadređeni zajednici.

Pozivam vas sve da s obnovljenim duhom i velikodušnošću nastavite svoju pastoralnu službu Svjetovnom redu, duhovno prateći ovu našu braću i sestre s kojima činimo jednu obitelj. Hvala vam od srca za vaš rad u duhovnoj pratnji svjetovnog Karmela i za vašu velikodušnu predanost.

U dubokom zajedništvu ovih dana velike radosti, želim vam sretnu Novu godinu.

Bratski pozdrav!

br. Miguel Márquez Calle, OCD

Generalni poglavar

Rim, 6. siječnja 2024.

 

Pastoralna pomoć Svjetovnom karmelskom redu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.