Susret karmelićanskih odgojitelja Europe u Avili

U organizaciji Europske konferencije karmelićanskih provincijala (CEP) od 29. siječnja do 2. veljače 2024. na Međunarodnome centru sv. Terezije i sv. Ivana od Križa (El Centro Internacional Teresiano Sanjuanista – CITeS) u Avili održan je susret karmelićanskih odgojitelja. Na susretu su sudjelovali magistri postulanata, novaka i studenata iz Španjolske, Portugala, Italije, Francuske, Engleske, Njemačke, Poljske, Belgije, Malte, Egipta i Libanona, te magistar novaka Hrvatske karmelske provincije. Osim odgojitelja, na susretu su bili i predsjedavajući CEP-a i provincijal ligurijske provincije o. Federico Trinchero, generalni definitor o. Roberto Maria Pirastu i generalni delegat za Karmelski svjetovni red (OCDS) o. Ramiro Casale.

Tema ovogodišnjega susreta bila je Najvažnije aktualne naznake Učiteljstva Crkve u pogledu odgoja za posvećeni život i ministerijalno svećeništvo“. Predavač je bio dr. D. Carlos Martinez Oliveras, španjolski klaretijanac, profesor fundamentalne i dogmatske teologije s Teološkog fakulteta u Madridu te dobar poznavatelj teologije posvećenog života.

Susret se sastojao od predavanja, postavljanja pitanja predavaču, dijaloga i rada po grupama.

Tijekom dva dana predavač je održao ukupno četiri konferencije. U prvoj je ponudio pogled na društvo i Crkvu danas, a u drugoj je govorio o nekim bitnim oznakama kulture i psihologije današnjih mladih.

Drugoga su dana održana treća i četvrta konferencija. Na trećem predavanju bilo je govora o odgoju budućih svećenika u svjetlu riječi i djela papa Franje. Na posljednjem, četvrtom izlaganju, predavač je iznio kratko razmišljanje o odgoju za posvećeni život i ministerijalno svećeništvo u svjetlu novoga odgojnog dokumenta Dikasterija za kler Dar svećeničkog poziva (Ratio formationis institutionis sacerdotalis – RFIS), koji je izdan 2016. godine.

Drugog smo radnoga dana u poslijepodnevnim satima pohodili prvu Terezijin osnutak, Samostan sv. Josipa. Tom prigodom zadržali smo se u govornici u razgovoru sa sestrama, među kojima su i dvije Hrvatice, rođene sestre Mihaela i Gabriela Mladineo iz Splita.

Na početku trećega radnog dana, prije nego što smo prešli na zadanu temu o novom karmelskom Ratiu, direktor CITeS-a o. Jurek (Jerzy Nawojowski) ukratko je predstavio Program studija za formaciju odgojitelja za 2024/25. godinu te pozvao odgojitelje da upoznaju s ovim programom uprave svojih provincija.

Nakon toga je odgojitelj studenata pariške provincije, kao jedan od članova komisije za izradu novog (odnosno aktualizaciju postojećeg) Ratia, izvjestio o radu komisije. U planu je da tekst bude gotov do kraja ožujka ove godine, kada bi trebao biti poslan okružjima na uvid te eventualne sugestije i nadopune. Odgovor okružjā trebao bi stići do kraja listopada 2024. godine. Komisija bi u suradnji s Generalnom upravom trebala prije tiska konačni tekst dati na uvid odgojiteljima na njihovom idućem susretu koji je planiran za kraj siječnja 2025. Na taj bi im se način omogućilo da predlože dopune i ispravke prije tiska konačne redakcije teksta.

Nakon ovog izvještaja i diskusije koja je iz njega proizašla, dvojica su poljskh odgojitelja predstavili shemu prema kojoj bi se moglo vrednovati svakoga pojedinog odgajanika. Slijedila je diskusija tijekom koje su mnogi od onih koji su se javili za riječ pohvalili trud, no većina ih je imala i primjedbe. Na primjer, prigovoreno je da se ne može ista shema primijeniti na sve odgajanike, jer neki su od njih zatvoreniji i ne žele se baš toliko otvoriti, a ponešto iz sheme spada i na sakramentalnu ispovijed. Ipak, shema bi bilo djelomično, bilo cijela mogla poslužiti kao orijentir prigodom redovitih razgovora s odgajanicima.

Predsjedavajući Europske konferencije provincijala o. Federico Trinchero izvjestio je o predstojećem susretu karmelićanskih studenata i druge braće u formaciji (osim novaka) u Lisieuxu, koji će se održati krajem kolovoza ove godine. O. Federico pozvao je da se na susret odazovu svi koji to ikako mogu. Uputio je i poziv provincijalima dobrostojećih provincija i poluprovincija koje oskudijevaju zvanjima, ali ne i financijskim sredstvima, da u ovoj prigodi potpomognu studente iz provincija s brojnim zvanjima.

Poslijepodne toga trećeg dana bilo je rezervirano za odlazak u karmelićanski samostan u Segoviju, gdje je na grobu sv. Ivana od Križa slavljena misa.

Susret je završio na Dan posvećenog života, 2. veljače, blagoslovom svijeća, procesijom i svečanom euharistijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.