Izlet postulanata na Frušku goru

Topli subotnji dan karmelski postulanti predvođeni magistrom ocem Srećkom iskoristili su za posjet pravoslavnim manastirima. Nakon ugodne dvosatne vožnje stigli smo na naše prvo odredište toga dana, manastir Vaskrsenja Hristova u Kaću u blizini Fruške gore. Novoizgrađeni manastir pripada monahinjama koje su nas provele kroz kapelicu, pokazale unutrašnjost crkve koja je još u izgradnji te smo vrijeme proveli u ugodnom razgovoru s monahinjom Magdalinom koja je odgovarala na naša pitanja kako bismo bolje upoznali svijet pravoslavnog monaštva. Razgledali smo zaista prelijep manastirski dvor i potom krenuli prema obližnjoj Fruškoj gori.

Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom zbog svog prirodnog bogatstva i omiljeno je odredište turista željnih vikend odmora u prirodi. Raskošan šumski krajolik je uljepšavao doživljaj putovanja, ali naš glavni cilj bilo je vjersko bogatstvo ovog područja. Na Fruškoj gori se nalazi ukupno 17 manastira, većina kojih je izgrađena u kasnom srednjem vijeku. Predstavljaju duhovno središte pravoslavnog monaštva.

U manastiru Rakovac upoznali smo se s igumanom ocem Evgenijem koji nam je priredio ugodnu dobrodošlicu i okrijepio nas kavom i čajem. Pokazao nam je materijalno i duhovno bogatstvo manastira i crkve. Razgovarali smo o različitim vjerskim i duhovnim temama, bolje upoznavali međusobne razlike, ali i pronalazili ono zajedničko što nas povezuje.

Nakon kratke okrepe krenuli smo u obilazak ženskog manastira Jazak gdje smo porazgovarali s igumanijom manastira koja već 71 godinu živi u tom manastiru. U obližnjem izvoru Jazak napunili smo boce izvorskom vodom i krenuli u sljedeći manastir Vrdnik poznat i kao Mala Ravanica. Bili smo zadivljeni lijepim freskama u crkvi te ostali ugodno iznenađeni da se ovdje nalaze relikvije svete Anastazije, kršćanske mučenice i žrtve rimskih progona. Zamolili smo zagovor ove velike svetice. Poslije toga smo kratko posjetili manastire Krušedol i Grgetek. S obzirom da je već bio sumrak i počela je padati kiša, odlučili smo se vratiti u naš samostan ispunjeni pozitivnim dojmovima s izleta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.