“Križ je slava nad slavama”

Na suncem obasjani subotnji dan karmelski postulanti su, predvođeni ocem Stjepanom, priorom našeg samostana u Somboru, i bratom Leopoldom, sudjelovali na križnom putu mladih u organizaciji Pastorala mladih Subotičke biskupije na čelu s povjerenikom za mlade vlč. Dušanom Balaževićem. Na ovom hodočasničkom putu križa pješačilo se ukupno 23 kilometra, a postaje križnog puta bile su crkve koje su se nalazile na predviđenoj ruti te desetljećima i stoljećima ranije podizani križevi krajputaši koji inače služe kao podsjetnik prolaznicima kada u žurbi svakodnevnice zaboravi na Njega. Bilo je oko 120 sudionika, među kojima su bili i mladi iz Iloka i Valpova.

Okupljanje je bilo ispred crkve Isusa radnika u Subotici, gdje smo sudjelovali na zajedničkoj svetoj misi koju je predslavio upravo naš otac Stjepan. On je posvjedočio kako su svojedobno upravo križni putevi mladih odigrali značajnu ulogu u njegovom vjerničkom izrastanju i ostvarenju redovničkog i svećeničkog poziva. Nakon mise smo zajednički krenuli prema postajama križnog puta. Polako smo napuštali gradsko područje uz osiguranje redara koju su se brinuli za sigurnost sudionika na ovoj prometnoj dionici.

Između postaja molila se krunica i pjevale su se omiljene duhovne pjesme. Radosti i druženja nije nedostajalo cijelim putem. Sudionici su se izmjenjivali u nošenju nimalo lakoga križa, a moramo naglasiti i posebnu požrtvovnost članova naše karmelske skupine, uključujući i oca priora.

Prva stanka bila je u crkvi Marije Kraljice svijeta na Paliću, gdje smo se kratko odmorili i krenuli pješačkom rutom oko Palić jezera. Na ovoj je dionici bio poseban doživljaj hodočastiti uz veliko jezero s lijeve i prostrane zelene oranice s naše desne strane. Putem su nas pozdravljali izletnici, lokalni salašari i ribari koji su bili zaintrigirani veselom kolonom mladih ljudi. Dionica je završila ručkom u svetištu Gospe od Suza na Bunariću. Nakon ručka oni kojima 23 kilometra pješačenja i nije neki poseban izazov okušali su se u nogometu. Tu smo izmolili i postaju križnog puta, posebno se preporučili Blaženoj Djevici Mariji i krenuli do posljednjeg odredišta ovog hodočašća.

Sada smo, već pomalo umorni tijelom, ali duhovno okrijepljeni, polako u tišini koračali ka crkvi svetog Roka u Subotici. Uz zvonjavu crkvenih zvona dočekao nas je pljesak lokalnog župnika i drugih okupljenih. Zajedničkom fotografijom u crkvi zaključili smo naše hodočašće i pozdravili se s ostalim sudionicima u nadi budućih sličnih događaja. Pohvaljujemo odličnu organizaciju i atmosferu cijelog događaja, zbog čega smo na povratku u samostan zajednički istaknuli da nam je cijeli dan u svakom pogledu protekao odlično.

https://www.radiomarija.rs/vijesti/odr%C5%BEan-kri%C5%BEni-put-mladih-suboti%C4%8Dke-biskupije/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.