Naša braća i sestre zajedno s mladima

Pod geslom „Raduj se za svoje mladosti“ (Prop 11,9) u Gospiću je u subotu 4. svibnja održan 12. po redu Susret hrvatske katoličke mladeži. Na tom važnom događaju za mlade bila su i naša braća te sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova, a svoj doprinos dale su i naše klauzurne sestre karmelićanke iz Gospića.

No krenimo redom: u jutarnjim satima braća (o. Jakov Milić, br. Mateo i br. Tomislav) okupili su se su se zajedno s remetskom mladeži šatoru, gdje je župnik o. Zlatko Pletikosić blagoslovio sve putnike. Putem smo povezli i sestre karmelićanke iz Hrvatskog Leskovca (s. Maja, s. Antonela i s. Marina). Osim njih, s nama je putovala i Isusova mala sestra Blaženka.

Tako smo u prijepodnevnim satima stigli do Župe sv. Stjepana Prvomučenika u Kompolju, gdje nas je ugostio župnik fra Juro Marčinković (poznat kao voditelj emisije „Zlatni savjeti“ na Laudato TV te autor nekoliko knjiga, među kojima je i „Ljekaruša“). Fra Juro nas je primio i počastio domaćim čajem i sokom koje je sam pripremio. Nakon kratke okrepe, ušli smo u crkvu gdje je župljanka Ema Čorak ukratko predstavila župu, a potom je fra Juro ispričao pokoju anegdotu iz života kao i svog aktualnog pastoralnog djelovanja na čak 3 župe.

Nakon ovog predaha uputili smo se prema Otočcu gdje je bio predviđen ručak za mlade, a mi braća i sestre smo nastavi prema Gospiću kako bismo pripremili jedan od štandova koji su bili na glavnom gradskom trgu. Karmelska je obitelj tako pokazala svoje zajedništvo jer smo bili na zajedničkom štandu, na kojem smo izložili razne knjige, letke, krunice, sličice itd. No ovdje valja napomenuti kako su i naše klauzurne sestre karmelićanke iz Gospića sudjelovale tako što su ispekle puno kolača pa  smo mlade i na taj način obradovali i okrijepili. Osim toga, sestre su primale i posjetitelje kojih je bilo i u njihovom samostanu.

Kod štanda su nam se priključila i naš braća novaci (br. Josip, br. Filip, br. Ivan i br. Dominik Marija). Mladi su tako imali priliku popričati s nama karmelićanima i karmelićankama te upoznati našu duhovnost i način života. Nakon dva popodne uputila se procesija prema stadionu na kojem je bilo svečano misno slavlje koje je predslavio splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, a propovijedao je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Uz njih su slavili nuncij, mnogi biskupi iz Hrvatske te svećenici koji su došli s mladima. Na kraju mise najavljeno je kako će idući susret biti u Požegi za dvije godine. Susret je završio koncertom „Božje pobjede“ na glavnom gradskom trgu.

Valja napomenuti kako su naša braća iz Gospića također bila prisutna i aktivna, a o. Marko Maglić bio je član organizacijskog odbora i jedan od bitnijih u organizaciji ovog susreta.

Bogu zahvalni za svaki susret, bilo s poznatim ili tek upoznatim mladima, radosni i napunjeni milošću, vratili smo se u Remete u kasnim noćim satima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.