Preminuo br. Mato Rajčević, član našeg Svjetovnog reda

Br. Mato od sv. Majke Terezije, OCDS (Mato Rajčević) nakon kratke i teške bolesti preminuo je u nedjelju Presvetog Trojstva, 26. svibnja 2024., u 88. godini života. Rođen je 22. srpnja 1937. Kandidaturu u Karmelskom svjetovnom redu započeo je 15. listopada 1975., novicijat godinu dana kasnije također na svetkovinu sv. Terezije Avilske, a privremeno obećanje položio je 16. listopada 1977. godine. Doživotno obećanje u Karmelskom svjetovnom redu br. Mato dao je 20. studenoga 1982.

Sveta misa zadušnica za br. Matu slavljena je u srijedu 29. svibnja u 7 sati u Remetama, a potom je bio ispraćaj ispred mrtvačnice na remetskome groblju. O. Krešimir Josip Bahmec na ispraćaju je posvjedočio: „Svi ga znamo – bio je poseban čovjek. Bio je čovjek koji nije znao lagati. Bio je iskren. Noseći svoje bolesti, pokazivao nam je puno toga. Ovo evanđelje je gotovo savršeno za njegov sprovod: ‘Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko.’ Teolozi se ne mogu dogovoriti što to točno znači biti siromasima duhom, a ja se sjetim Mate, njegove iskrenosti i poštenja, i njegovog veselja… On je proživio jako težak život, mučeći se i boreći i s fizičkim i s psihičkim zdravljem. Bio je karmelićanin od glave do pete. Molio je zajedno s nama, i časoslov i mise i proštenja i sve – nekako je bio naš zaštitni znak. I mislim se jesmo li mogli dati više, jesmo li mogli dati bolje, jesmo li ga ponekad u žurbi preskočili – sigurno da jesmo. Mato, oprosti ako što nije valjalo, ako je moglo biti bolje…  Uvjeren sam da ga za sve teškoće u životu, za slabosti, za ostavljenosti, pa i za podsmjehivanja i zaobilaženja, sada čeka Božja nagrada. Hvala ti, Mato, što si bio čovjek!“

Brat Mato je istoga dana u podne pokopan na groblju u Slavonskom Šamcu. Neka mu dobri Bog, kojega je cijelog svog života ljubio i kojemu je bio vjeran, daruje radosnu Vječnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.