Hodočašće i duhovna obnova Zajednice karmelskih laika u Somboru

U subotu 28. rujna 2024. naša se Zajednica karmelskih laika Božanskog Srca Isusova iz Slavonskog Broda zaputila u Sombor na duhovnu obnovu koju je predvodio duhovnik naše zajednice, o. Zlatko Žuvela.Duhovnu obnovu smo započeli upoznavanjem s Karmelom u Somboru: crkvom sv. Stjepana kralja pri kojoj je i karmelski samostan Gospe Karmelske i sv. Stjepana kralja. U predivnoj crkvi, koja je veličanstvena poput katedrale, o. Zlatko Žuvela nam je u svom predavanju govorio o karmelskom ozračju po uzoru na naslov prvog životopisa sluge Božjega o. Gerarda nastalog iz pera prof. dr. Ante Sekulića, koji je osobno poznavao i cijenio slugu Božjega o. Gerarda. Kako bismo bolje osjetili karmelsko ozračje ovog prostora, o. Zlatko nas je proveo kroz povijest Karmela u Somboru. „Važno je da iskusimo ozračje ovog mjesta natopljenog molitvom kroz 120 godina i da budemo svjesni tajanstvene, ali stvarne Božje prisutnosti; pokušati iskusiti nešto što je i sam sluga Božji o. Gerard iskusio i živio. Pitanje je, bi li uopće bilo ovog divnog karmelskog ozračja da nije bilo o. Gerarda“, rekao je o. Zlatko.

U svom razmatranju crtica iz života o. Gerarda, o. Zlatko je naveo riječi iz njegove nastupne propovijedi 1904. godine, a koje su i dan danas veoma aktualne za istinske dušobrižnike: „Nemam drugih strasti i radosti nego svojim primjerom i riječju oganj Božje ljubavi u vašim srcima raspaliti, da takvom ljubavlju raspaljeni moje riječi razumijete, da osjećate što ja osjećam. Po milosti Božjoj mogu reći da mi ništa ne treba, nego mi trebaju vaše duše. Za spas vaših duša pripravan sam svaku tugu i nevolju podnijeti.“

Nakon predavanja imali smo priliku pristupiti sakramentu sv. ispovijedi te provesti vrijeme u promišljanju, a zatim u molitvi svete krunice. Uslijedilo je svečano slavlje zavjetne svete mise na čast Malom Isusu koju je predslavio o. Zlatko Žuvela. „Otkako je u našoj crkvi nabavljen kip Malog Praškog Isusa, sluga Božji o. Gerard promicao je tu pobožnost i praktički sve do svoje smrti slavio pjevanu svetu misu svakog 25. u mjesecu i propovijedao o božićnom otajstvu na dva jezika: hrvatskom i mađarskom. Tada su se pjevale božićne pjesme, pa zašto ne bi moglo tako biti i sada“, rekao nam je o. Zlatko.

„Ne može se gladnom čovjeku govoriti o Bogu“, misao je bl. Marije Terezije od sv. Josipa, utemeljiteljice karmelićanki Božanskog Srca Isusova čiji smo mi, karmelski laici, pridruženi članovi. Stoga su za nas naši dragi domaćini, braća karmelićani, pripremili ukusan objed u samostanskoj blagovaonici.

Okrijepljeni hranom i ugodnim druženjem nastavili smo zahvaljivati Gospodinu na klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Kao što kaže srednjovjekovni himan koji se pripisuje svetom Bernardu iz Clairvauxa, a koji nam je o. Zlatko divno pjevao i na klanjanju o njemu govorio:

Govoriti je uzalud,
badava peru sav je trud,
tko kuša taj tek pravo zna,
što znači ljubav Gospodnja.

Ti, Isuse, milinom svom
i našom budi nagradom:
naš ponos cijeli bio tek
u tebi, Spase, zauvijek.

Zahvaljujemo Gospodinu što je u karmelskom ozračju na prekrasnim bačkim ravnicama raspaljivao oganj svoje ljubavi u našim srcima. Utječemo se u zagovor sluge Božjega o. Gerarda u nadi da, takvom ljubavlju raspaljeni, otajstvo svetog djetinjstva našega Spasitelja što bolje razumijemo te po Njemu napredujemo u mudrosti i milosti kod Boga i ljudi, kako to veli evanđeoski tekst zavjetne svete mise na čast Malog Isusa.

Ivana Bastijanić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.