Blaženi Ivan Soreth (24. srpnja)

Ivan Soreth je rođen 1394. godine blizu Caena u Normandiji gdje je i ušao u Karmel kao mladić. Postao je svećenikom oko 1417., te je postao doktor teologije i član senata u Parizu 1438. Bio je provincijal francuske provincije od 1440. do 1451., te generalni prior reda od 1451. do svoje smrti.

Neumorno se trudio u obnovi za vrijeme perioda koji je bio iznimno kritičan i za Crkvu i za Red. Potpuno se posvetio reformi Reda. Putovao je uzduž Europe zbog kanonskih vizitacija te promovirajući dublje motrenje redovničkog života kako u starim provincijama i samostanima tako i u reformiranim. Napisao je komentar Pravila te je objavio nove prerađene Konstitucije 1462. Među mnogim drugim svojim aktivnostima bio je poticaj i potpora karmelskim redovnicama. Posebno je podržavao i potpomagao fundacije blaženog Francesa d’Amboisea u sjevernoj Europi. Još je k tome bio promicatelj širenja Svjetovnog karmelskog reda. Umro je 25. srpnja 1471. u Angeri.

Poznati humanist, karmelićanin Baptist Spagnoli je za njega napisao oproštajnu pjesmu. Prozvan je blaženim i njegov je kult službeno priznao papa Pio IX. 1866. Njegov se blagdan slavi 24. srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.