Prvotni poziv karmelićana na gori Karmelu

Svi mi koji nosimo ovu svetu odjeću Karmela, pozvane smo na molitvu i kontemplaciju: jer to je naše polazište, iz toga roda dolazimo, od onih naših svetih otaca s gore Karmel, koji su u tako velikoj samoći i uz toliko preziranje ovoga svijeta tražili ovo blago, ovaj dragocjeni biser.

Sv. Terezija od Isusa (Zamak duše, 5. odaje: 1,2)

Bosonoga braća Reda Blažene Djevice Marije od gore Karmela su redovnička obitelj koja postoji u narodu Božjem, ima svoju vlastitu karizmu i posebnu zadaću u otajstvenom Tijelu Kristovu. Osobnim smo pozivom pozvani u ovu Obitelj koja, kao neka preobrazba staroga Reda, neprestano spaja vjernost duhu i predaji Karmela, sa željom za trajnom obnovom. Oboje nam je ostavila sveta Majka Terezija kao oporuku. Svjesni toga smjerno se odazivamo Božjem pozivu i nadovezujemo se na taj prvotni duh i život Predaka. Stoga smatramo djela naših svetih Otaca koji su nas prethodili ne kao dogadaje prošlosti nego kao početne obrise i kao providonosnu pripravu našeg oblika života u Božjoj Crkvi.

Počeci Reda, naslov Braća Bl. Djevice Marije od Gore Karmela i starije temeljne predaje, jasno pokazuju činjenicu našega marijanskog i biblijskog poziva. Budući da smo Bl. Djevicu Mariju izabrali za majku i zaštitnicu svoga Reda, u njoj vidimo uzor unutarnjega života, udioništvo u Kristovu otajstvu i znak redovničkog posvecenja.

Među biblijskim muževima na osobit nacin štujemo proroka Iliju, koji se udubljivao u promatranje Boga živoga i plamtio od revnosti za njegovu slavu; njega držimo nadahniteljem Karmela i njegovu proročku karizmu prihvaćamo kao uzor našega poziva, slušajući Božju riječ i drugima ju prenoseći.

Prvotno načelo života (conversationis formulam) nalazimo u Pravilu sv. Alberta Jeruzalemskog (1206-1214).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)