Znak vjere i kršćanskog zalaganja

Znakovi u ljudskom životu

Naš je svijet sačinjen i od materijalnih stvarnosti koje se mogu i znakovito tumačiti: svjetlo, vatra, voda… U svagdašnjem saobraćanju s ljudima također možemo doživjeti prisutnost dubljih stvarnosti. Tako, zajedno blagovati s nekim može biti znak prijateljstva, sudjelovati u nekom masovnom skupu – znak solidarnosti, slaviti zajedno kakav nacionalni blagdan – znak identiteta. Potrebni su nam znakovi i simboli koji će nam pomoći da shvatimo i živimo povijest i sadašnju zbilju i koji će nam posvješćivati našu osobnost kao i pripadnost određenoj grupi.

Znakovi u kršćanskom životu 

Isus je veliki dar i znak ljubavi Očeve. On je ustanovio Crkvu kao znak i oruđe svoje ljubavi. U životu kršćanina također postoje znakovi. To su znakovi koje je Isus upotrebljavao – kruh, vino, voda – da bi nas uputio na stvarnosti koje ne vidimo i koje ne možemo dodirnuti. U Sv. misi i slavlju sakramenata (krštenje, potvrda, pomirenje, ženidba, svećenički red, bolesničko pomazanje) znakovi – voda, ulje, polaganje ruku, prsteni – izražavaju značenje sakramenta i uvode nas u saobraćanje s Bogom koji je po njima prisutan. Osim liturgijskih znakova postoje u Crkvi i drugi znakovi, sakramentali, blagoslovine, povezani s kakvim događajem, predajom, ili osobom. JEDAN OD TIH ZNAKOVA JEST I KARMELSKI ŠKAPULAR.

Škapular – marijanski znak

Jedan od znakova crkvene predaje već sedam stoljeća je Škapular Djevice Karmela. Taj je znak odobren od Crkve i prihvaćen od karmelićanskog Reda kao vanjski pokazatelj ljubavi prema Mariji, sinovskog pouzdanja u nju i nasljedovanja njenog života. Riječ “škapular” označava komad platna koji su monasi stavljali preko redovničkog odijela kad bi obavljali fizičke poslove. S vremenom je poprimio simboličko značenje: nositi križ dan za danom kao učenici i nasljedovatelji Isusovi. U pojedinim redovničim obiteljima, kao u Karmelu, škapular je postao znakom identiteta i načina života. Škapular je označavao posebnu povezanost karmelićana i Marije, Gospodinove Majke. Izražavao je povjerenje u njenu majčinsku zaštitu i želju da se nasljeduje njen život u darivanju Kristu i ljudima. Tako je postao marijanski znak.

Od redovničkih zajednica k narodu Božjem 

U srednjem vijeku želja mnogih kršćana bila je pridružiti se redovničkim zajednicama koje su se u ono doba osnivale: franjevcima, dominikancima, augustinijancima, karmelićanima. Tako je niknuo laikat pridružen tim zajednicama po bratovštinama. Sve redovničke zajednice željele su sa svoje strane dati laicima kakav znak pridruženosti i udioništva u istome duhu i u istome apostolatu. Uobičajeno je bilo da taj znak bude dio redovničkog odijela: plašt, pojas, škapular. Među karmelićanima to je postao škapular, u prilagođenom obliku, kao znak pripadnosti Redu i izraz njegove duhovnosti.

Vrijednost i značenje škapulara

Škapular ima svoje korijene u predaji Reda koja ga je tumačila kao znak Marijine majčinske zaštite. Polazeći od tog višestoljetnog iskustva Crkva je u njemu prepoznala slijedeće duhovno značenje:

1. – predstavlja nastojanje oko nasljedovanja Isusa,

kako je to činila Marija, savršeni uzor svih Kristovih učenika. Ovaj zadatak izvire iz krštenja koje nas preobražava u djecu Božju. Djevica nas poučava da:

– živimo otvoreni za Boga i njegovu volju, kako nam se očituje u svakidašnjem življenju,

– slušamo riječ Božju u Bibliji i životu, vjerujući joj i živeći ono što od nas traži,

– molimo neprestance otkrivajući Božju prisutnost u svim okolnostima,

– budemo blizi i solidarni s našom braćom koja su u potrebi,
2. – uvodi u karmelsko zajedništvo,

u zajednicu redovnika i redovnica prisutnih u Crkvi više od osam stoljeća, i obvezuje živjeti ideal ove redovničke obitelji: intimno prijateljstvo s Bogom po molitvi,

3. – upućuje na primjer karmelskih svetaca i svetica,

s kojima se uspostavlja obiteljski vez braće i sestara,

4. -izražava vjeru u susret s Bogom u vječnom životu po Marijinu zagovoru i zaštiti.

Praktične odredbe

* Škapular se samo prvi put prima od svećenika ili autorizirane osobe.

* Može se zamijeniti medaljicom koja s jedne strane nosi lik Presvetog Srca Isusova, a s druge strane lik Blažene Djevice Marije.

* Škapular obvezuje kršćanina na život vjere u skladu s evanđeoskim zahtjevima, na brigu o sakramentalnom životu, i na ispovijedanje posebne pobožnosti prema Presvetoj Djevici, barem svakodnevnim recitiranjem triju Zdravomarija.

Kratki obrazac za primanje škapulara

“Primi ovaj škapular, znak posebnog odnosa s Marijom, Isusovom Majkom, koji neka te potiče na nasljedovanje. Neka te ovaj škapular podsjeća na tvoje kršćansko dostojanstvo, na tvoje posvećivanje u službi drugima i na nasljedovanje Marije. Nosi ga kao znak njene zaštite i kao znak tvoje pripadnosti Karmelskoj obitelji, uvijek raspoloživ(a) da izvršiš Božju volju i da se založiš za izgradnju svijeta koji će odgovarati Njegovom planu bratstva, pravednosti i mira.”

Karmelski škapular :

– nije znak magične zaštite, amulet

– nije sam po sebi jamac spasenja

– nije olakšica od obveza kršćanskog življenja

Karmelski škapular:

– jest znak odobren od Crkve već sedam stoljeća

– jest znak nasljedovanja Isusa kao Marija: otvoreni za Boga i njegovu volju, vođeni vjerom, nadom i ljubavlju, blizi osobama u potrebi, neprestance u molitvi otkrivajući Boga prisutnog u svim okolnostima

– jest znak koji uvodi u Karmelsku obitelj

– jest znak koji hrani nadu u susret s Bogom u vječnom životu po Marijinom zagovoru i zaštiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)