Ulazak i formacija u Karmelu

Rođena sam za tebe, za tebe je moje srce. Reci mi što želiš od mene, reci mi, Gospodine!

Sv. Terezija od Isusa (Zamak Duše 1,3)

Poziv na život Bogu posvećen pretpostavlja s Božje strane milosni izbor pun ljubavi (Pnz 7,7-10; Ef 1,4; 1Kor 1,26), ali zahtijeva od onoga koji je pozvan slobodan odgovor i pristanak (Post 12,1-4; Iz 6,8-9; Jer 1,7). Zato treba pomno nastojati da ga pozvani, svjesni svoga poziva, prihvate i slijede slobodna duha.

Nakon kandidature, ulazi se u postulaturu. Postulatura teži k tome da se kandidatu predoči novi život i da se prosudi o njegovoj prikladnosti za Red; neka se provjeri stupanj njegova znanja i ako ustreba neka se nadopuni; neka bude postupan prijelaz iz svjetovnog života u novicijatski život.

Na provincijala spada, kada su prikupljene potrebne informacije, pripustiti u postulaturu i propisati vrijeme – ne prekratko a redovito niti duže od dvije godine – kao i mjesto i način.

Novicijat kojim se otpočima život u redu, teži tome da novak bolje upozna božanski poziv i onaj navlastit Redu, da iskusi stil života Reda, a također i da se provjere njegove odluke i prikladnost. Za valjanost novicijata se traži da bude obavljen u, po pravu za to određenoj kući i da traje dvanaest mjeseci.

Novicijat treba biti obavljen u vremenu kada je kandidat postigao intelektualnu sposobnost i primjerenu kulturu, ljudsku i duhovnu zrelost kako bi bio u stanju izabrati i živjeti karmelski način života s dostatnom spoznajom i neophodnom slobodom.

Po završetku novicijata spada na provincijala, uz suglasnost odgojne zajednice, pripustiti kandidata privremenim zavjetima. Redovničkim zavjetima braća javno prihvaćaju obvezu triju evanđeoskih savjeta, posvećuju se Bogu po služenju Crkve, i pritjelovljuju Redu s pravima i dužnostima određenim pravom.

Po isteku privremenih zavjeta, pristupa se obnovi zavjeta ili svečanom zavjetovanju. Svečano zavjetovanje čini punim i konačnim uključenje članova u Red. Svečanim zavjetima valjano se pripušta onoga koji je navršio tri godine od privremenih zavjeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)