Objavljeni tekstovi za svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2018. godine

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost objavili su priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2018., u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj (EKOCUH). Priručnik je na internetu dostupan i u elektroničkom obliku.

Polazišne molitvene materijale oblikovale su kršćanske Crkve s Kariba pod biblijskim geslom: „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči“ (Izl 15,6).

Hrvatsko izdanje uredio je tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević, koji u uvodnom tekstu ističe: „U ovogodišnjim molitvenim materijalima kršćani s Kariba ukazuju, među ostalim, i na slijedeću ˈkontradiktornostˈ. Oni koji su im kolonizacijom donijeli Bibliju i kršćanstvo nerijetko su se koristili upravo Svetim pismom i kršćanskom baštinom da bi opravdali njihovo porobljavanje. Pa ipak, Biblija i kršćanski identitet su u rukama tih istih robova sve više postajali izvorom utjehe, nade i ohrabrenja, postajali su nadahnućem i ˈjamstvom da je Bog na njihovoj straniˈ, ˈda će ih Bog izvesti u sloboduˈ. Krijepljeni vjerom u spasonosnu ˈdesnicu Gospodnjuˈ, izdržali su nevolje i izborili se za slobodu i humanije društvo. I u našem suvremenom svijetu“, naglašava dr. Jure Zečević, „susrećemo se s mnogim oblicima porobljenosti. U neke oblike ropstva i ovisnosti zapali smo ne samo uslijed nepovoljnih okolnosti, nego i vlastitom krivnjom. Svojim biblijskim geslom ˈDesnica tvoja, Gospodine, snagom se prodičiˈ (Izl 15,6) ovogodišnja svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana pita svakoga pojedinoga od nas: računamo li mi, kršćani 21. stoljeća, još uvijek s Bogom i snagom desnice Njegove, kao što su s Njime računali porobljeni kršćani s Kariba? Ili se mi možda samo pravimo da računamo sa snagom i pomoću Njegovom, a zapravo, u biti, ne računamo više s Njime. Jesu li riječi ˈDesnica tvoja, Gospodine, snagom se prodičiˈ (Izl 15,6)  za mnoge od nas danas samo još jedan od ostataka pobožnog izražavanja minulih generacija, samo literarna vrsta postupno iščezavajuće religijske stvarnosti, usklik kojim se doduše još uvijek ponekad služimo, premda danas zapravo više vjerujemo u Božju nemoć da se pobrine za nas nego li u Njegovu (sve)moć da nas spasi!?“

Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana odvija se od 18. do 25. siječnja, ali su, kako ističu priređivači, kršćani pozvani da objavljene molitvene materijale koriste i u drugim vremenima, tijekom cijele 2018. godine.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2018.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.