Deset dana slavlja Gospe Karmelske u Sarajevu

Kroz devet su se dana, od 7. do 15. srpnja 2021., sestre karmelićanke u Sarajevu zajedno s brojnim hodočasnicima pripremale za proslavu Gospe Karmelske, zaštitnice njihove crkve i samostana. Prije svetih misa u 18.30 sati prethodile su pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji. Tijekom tih dana snažila se vjera, budila nova nada.

Devetnica je započela svečano mladom misom karmelićanina o. Stanka Pažina. Mladomisnik je u propovijedi govorio o Mariji kao ženi duboke vjere koja je, i onda kada se ono što je doživljavala nije poklapalo s onim što je Bog obećao, ustrajala uvjerena da Bog neće iznevjeriti i da Njemu nije ništa nemoguće. Tako je potakao sve prisutne da se u tome ugledaju u  Mariju, uzor vjernice i sigurnu vodilju na putu u Nebo.

O. Stanko predslavio je svetu misu i drugog dana devetnice. U propovijedi je predstavio Mariju kao prvo svetohranište, kao onu koja nas uči upirati oči u vlastitu nutrinu u kojoj prebiva Bog i osluškivati ono što On od nas želi i kao onu koja čuva Isusa u našim dušama.

Sljedeća četiri dana u misnim je slavljima stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar tumačeći misna čitanja opisao koje karakteristike treba imati Isusov učenik. Rekao je da Isus očekuje od svojih učenika: da ga slijede, da budu mudri i bezazleni, ponizni i hrabri, da u svemu, i u patnjama i kušnjama, imaju povjerenja u Njega. A sve te karakteristike nalazimo u Mariji kao najboljoj Isusovoj učenici.

Sedmi dan svetu je misu predslavio isusovac p. Ante Topić, župnik Župe sv. Ignacija (Grbavica – Sarajevo). On je u propovijedi naglasio da nas Marija uči da smo svi službenici Kristovi, da je Isus naš jedini smisao i središte našeg života. Naglasio je da je najveća čovjekova tragedija izgubiti vjeru i pozvao je na molitvu Mariji Majci vjere kako bismo znali rasti u vjeri svaki dan. Rekao je da je naš je zadatak u ovom svijetu biti Marija, upućivati ljude prema Kristu.

Vlč. Josip Vajdner, župnik Župe sv. Leopolda Mandića (Briješće – Sarajevo) i glavni urednik Katoličkog tjednika, predslavio je svetu misu osmoga dana. On je istaknuo kako je uzrok svih problema ovog postmodernog društva individualizam. Rekao je kako agresivna individualistička kampanja omotava čovjeka prividom slobode da bi ga iščupala iz korijena, iz obitelji, i tako ga učinila lakim plijenom. Zbog toga je pozvao na posvješćivanje toga problema i na obnovu vjere jer, kako je rekao, ako bude vjere, bit će i nade. Ukazao je na Mariju kao uzor na tom putu.

Zadnji dan devetnice svetu misu je predslavio fra Danijel Rajić, župnik Župe sv. Franje (Dobrinja – Sarajevo), a pjevanje je animirao slavljenički bend El Šadaj iz iste župe. Fra Danijel je govorio o Mariji kao onoj koja je najbolji put do Isusa i kao onoj koja nas uči kako prihvatiti Božju volju, a odreći se svoje volje. Istaknuo je i kako nam ona po škapularu poručuje: „Nemojte izgubiti dušu.“ Također je pozvao na obnovu vjere i sakramentalnog života i povratak krunice u naše domove.

Na samu svetkovinu Gospe Karmelske, 16. srpnja, svečano je misno slavlje predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, a s njim su slavila šesnaestorica svećenika. Riječi pozdrava i zahvale svima prisutnima u ima sestara karmelićanki i u svoje osobno ime izrekao je stupski župnik i ravnatelj Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslav Ćavar. Pjevanje je animirao zbor mladih iz Novog Travnika. Kardinal je na početku misnog slavlja potaknuo na molitvu za nastradale od poplava u Njemačkoj kao i za Crkvu u Njemačkoj koja sada prolazi krizno razdoblje, a koja je puno pomogla Crkvi u Bosni i Hercegovini. U propovijedi je pozvao na jasno i čvrsto opredjeljenje za Boga kako bismo poput Marije bili sposobni čuti Riječ Božju. „Živimo u svijetu u kojem ne znamo slušati Riječ Božju“, ustvrdio je kardinal i podsjetio na Godinu Riječi Božje koja je proglašena za ovu mjesnu Crkvu i još traje. Karmel, koji ima svoj uzor u Mariji, Gospin škapular, proslavu Gospe Karmelske prikazao je kao izazov i poticaj na put svetosti svakog vjernika. „Na Gospu Karmelsku dobro je da budemo svjesni svoga opredjeljenja za Boga i slušanje Božje Riječi“, rekao je kardinal i istaknuo da se tako postiže istinsko zadovoljstvo, a ne guranjem Boga u stranu.

Tijekom ovih deset dana intenzivnog druženja s Gospom Karmelskom velik je broj hodočasnika obukao Gospin škapular, pristupio sakramentu ispovijedi i mnogi su se preporučili sestrama u molitve. Zajednička molitva, pjesma, slavljenje svete mise i radosni susreti bili su poticaj i ohrabrenje za hod u vjeri u ovim teškim vremenima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.