Br. Ante Jakus zaređen za đakona

Dana 24. listopada 2021. mons. dr. Marin Barišić zaredio je za đakone trojicu kandidata u crkvi sv. Obitelji u Solinu pod misom u 11 sati. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Antun Mate Antunović i don Klement Radosoljić, a na naslov Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa br. Ante od Gospe od Blagovijesti (Jakus), koji je rodom iz susjedne solinske Župe sv. Kaja. Uz nadbiskupa Barišića slavilo je 20-ak svećenika, a u slavlju su sudjelovali i dijecezanski, karmelski i franjevački bogoslovi. Pjevanje je vodio solinski mješoviti župni zbor. Misi su prisustvovale obitelji, rodbina, prijatelji, župljani ređenika.

U svojoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na slijepca iz evanđelja govoreći da je on vikao da bi ga Isus čuo. Želio je da ga Isus čuje, da mu pomogne, i njegove su riječi „Kyrie, eleison!“ ušle u misno slavlje. Nadbiskup je istaknuo da je svaki ređenik imao svoj vlastiti hod prema Kristu i da ga je prepoznao unatoč svoj buci i galami. Kao što je Jerihon zadnja Isusova postaja prije Jeruzalema, tako je i za ređenike đakonat  zadnja postaja do svećeništva.

Nakon homilije uslijedilo je pjevanje Litanija svih svetih te prostracija ređenika pred oltarom, nakon čega je nadbiskup položio ruke na svakog pojedinog ređenika i izgovorio posvetnu molitvu. Ređenici su potom obukli štolu i dalmatiku, đakonsko liturgijsko ruho, te primili evanđelistar u ruke i izmijenili s nadbiskupom cjelov mira.

Prije završnog blagoslova nadbiskup je čestitao novim đakonima, odgojiteljima, Hrvatskoj karmelskoj provinciji, obitelji i svima onima koji su ih pratili na putu prema đakonatu. Novozaređene đakone je ohrabrio da, unatoč svim zaprekama i slabostima, i dalje slušaju Kristov glas, pogotovo u otajstvu euharistije i u braći i sestrama kojima su poslani. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je slikanje i čestitanje u crkvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.