Obavijesti s 15. sjednice Provincijalnog savjeta

Sjednica je održana u novoosnovanom Karmelskom samostanu sv. Terezije od Isusa u Gospiću 27. kolovoza 2022.Provincijalni savjet je bio u cjelovitom sastavu.

Pročitan je i usvojen Zapisnik 14. redovite sjednice održane s Generalnim definitorom na koncu Generalne vizitacije 26. svibnja 2022. u Remetama. U međuvremenu su braća upoznata i sa sukladnim odlukama Generalnog definitorija, koje su u međuvremenu stigle, prevedene su na hrvatski i preko priora podijeljene zajednicama.

Na traženje vizitatora i prema kan. 665 par. 1, provincijal uz suglasnost Provincijalnog savjeta daje o. Miroslavu Ugljaru dopuštenje za boravak izvan samostana na godinu dana.

Pitanje Krka, kako ga je predstavio Vizitator, treba izložiti sa svim konkretnim podacima – koje treba prikupiti uz pomoć provincijalnog i kućnog ekonoma – na predstojećem Saboru provincije i prepustiti Provincijalnom kapitulu odluku. Podsjećamo da vizitator želi konsenzus provincije o tri inačice PRIJE nego li se donese odluka o najavljenim preinakama u smislu energetske učinkovitosti.

Pitanje Splita, kako ga je predstavio Vizitator, također treba izložiti na predstojećem Saboru provincije i prepustiti Provincijalnom kapitulu odluku.

Radi bolje „motivacije i učinkovitije realizacije učenja njemačkog jezika, da to ne bude dodatni teret i opterećenje novacima, već prilika za osobnu izgradnju“, određuje se da postulanti provedu u Grazu zadnja četiri tjedna postulature pred duhovne vježbe za ulazak u novicijat, na intenzivnom tečaju njemačkog jezika u vanjskoj školi.

Jezerine u skladu s odlukama Generalnog definitorija treba pripremiti za prenamjenu, tj. uskraćuje se obnova odobrenja pravilnika dosadašnje kuće molitve, ukida svaki oblik makar prividne redovničke zajednice, a trebaju se poduzeti odgovarajuće mjere da bi se Jezerine povjerile na skrb i upravljanje Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa Svjetovnog reda bosonogih karmelićana kao njihova buduća Kuća molitve „Karmel Alojzija Stepinca“, s time da se zajedno usuglasi prijedlog ugovora o povjeravanju. Do daljnjega o. Đani ostaje konventualan u Remetama s pripadajućim pravima i obvezama, ali boravi u Jezerinama u ime apostolata Reda najdulje do Provincijalnog kapitula u travnju 2023. ili, prije toga, do druge pravovaljane odluke. Br. Bošku je dodijeljena konventualnost u našoj zajednici u Panfilu (Rim).

Remete:

– Na traženje Generalnog definitorija, magister studenata je već oslobođen dužnosti prvog savjetnika u Zagrebu.

– Zatraženo proširenje Odgojne skupine i ustanovljenje tzv. Coetus educatorum razboritije je prepustiti skorašnjem Provincijalnom kapitulu i novoj upravi zbog uobičajenih personalnih promjena nakon kapitula.

– Isto vrijedi i za razvijanje „plana formacije za pratnju braće koja imaju manje od 10 godina zavjeta.“

– Po pitanju obnašanja službe duhovnog asistenta dviju zajednica OCDS-a u Remetama, provincijal će zamoliti remetskog priora da providi konkretna rješenja zajedno sa svojom redovničkom zajednicom.

– Provincijalni savjet upućuje odgovorne na primjenu međusobno usklađene i prihvaćene konvencije koja regulira odnose između župe i redovničke zajednice u Remetama, radi učinkovitije organizacije života u ovim izvanrednim okolnostima zbog rekonstrukcije nakon potresa, koja će po svemu sudeći biti dugotrajna.

 

Na izričito traženje da se treba „sastaviti u svakom samostanu i provinciji ‘zajednički projekt’“, u nedostatku drugih traženih informacija, odobren je Prijedlog obrasca za njegovu izradu koji će se dostaviti zajednicama.

Na predstojećem Saboru provincije treba odvojiti vrijeme za susret kućnih ekonoma i provincijalnog ekonoma, tako da na razini provincije ujednače način izvještavanja i da se mogu uspoređivati izvještajna razdoblja, što je također jedan od zaključaka vizitacije.

Radi ispravne primjene „Mos iugiter“ (1991.), o. provincijal će napisati odgovarajuće dopise zajednicama u Remetama i Gospiću.

Radi usuglašavanja stavova i nakana na provincijalnoj razini, proizašlih nakon Generalne vizitacije, umjesto provincijalne vizitacije najavljujemo Sabor provincije u studenome 2022. od 21. navečer do 23. podne u Karmelu sv. Ilije (Zidine).

Na istom Saboru provincije, uz već spomenuti susret ekonoma, treba odvojiti vrijeme i za susret provincijalnog delegata za OCDS s duhovnim asistentima pojedinih zajednica OCDS-a.

O. Endreu se vraća konventualnost u našoj zajednici u Panfilu (Rim), ali mu se zbog neophodnih poslova oko ostavine nakon preminuća njegova oca daje dopuštenje za boravak izvan samostana do 5. 11. 2022. (usp. kan 665 par 1).

Iskušenik Domagoj Jelača dobio je dozvolu da za preostalo vrijeme kušnje nosi naš redovnički habit.

Provincijalni savjet poziva kapitule pojedinih zajednica da porade na inicijativama kojima će u 2023. obilježiti 150. obljetnicu rođenja sv. Mala Terezije (1873.-2023.), te da o tome izvijeste Sabor provincije u studenome 2022., radi koordinacije na planu provincije. O. Jure je najavio izlazak prijevoda njenih pisama za 1. listopada 2022.

Zajednici u Gospiću odobrena je nabavka jednog novog automobila koji će biti prikladan, pouzdan i neće izazivati sablazan.

G. Ante Slavić će zbog posebnih okolnosti svoju postulaturu iznimno obaviti u Splitu od konca rujna 2022. do konca ožujka 2023. (Usp. Konstitucije OCD 107).

Termin Provincijalnog kapitula od 11. do 14. travnja 2023. u Karmelu sv. Ilije bit će poslan u Generalnu kuću na potvrdu.

Slijedeća redovita sjednica Provincijalnog savjeta bit će – ako Gospodin dopusti – u Karmelu sv. Ilije u četvrtak, 24. studenoga 2022. po završetku rada Sabora, u 15 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.