Zlatomisnički jubilej u Karmelu u Brezovici

Prečasni gospodin Ivan Topolnjak, dosadašnji župnik Župe svetih anđela u zagrebačkom Savskom gaju, obilježio je na Petrovo, u četvrtak 29. lipnja 2023. godine u Karmelu u Brezovici svoju 50. obljetnicu svećeništva. Uz njega je koncelebrirao prečasni gospodin Stjepan Bradica, kanonik.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 U nadahnutoj homiliji zlatomisnik se osvrnuo na apostolske prvake sv. Petra i Pavla, na njihov život, poslanje, vjeru i svjedočenje. Upitao se: „Što mi možemo danas od njih naučiti, zaključiti, dobiti, usvojiti i živjeti? Sv. Petar i Pavao nisu bili odmah sveti. Sv. Pavao je bio pametan, školovan i na kraju progonitelj kršćana dok nije naišao na Isusa na putu za Damask i pao s konja kada je čuo glas: ‘Savle, Savle, zašto me progoniš?’ Tada je promijenio svoje ime iz Savla u Pavao. Dobio je novu zadaću: da bude Kristov apostol. Zašto je Isus izabrao Petra i Pavla? Pavao je progonio kršćane, a Petar je zanijekao Isusa, a danas su najveći što mogu biti. Danas od njih možemo naučiti da nitko od nas ne može biti odbačen, da ne znam kakav je.“

Preč. Topolnjak naglasio je da danas slavimo pobjedu sv. Petra i Pavla, dan njihovog mučeništva kad su ispili čašu Gospodnju i postali Božji prijatelji. To je znak Božje pobjede u njihovim životima. Slično je i danas: kad se nađemo u raznim kušnjama i nevoljama, Bog će pobijediti, a naše je ne gubiti nadu, već se uzdati u Božju riječ. Petar i Pavao bili su svjedoci Istine, što su kroz povijest bili mnogi kršćani, a na što smo i mi danas pozvani, da Isus zrači u nama, da bude po nama vidljiv u današnjem svijetu u kojemu se događaju trajni napadi na kršćansku vjeru. No snagu za život daje nam vjera, Euharistija, molitva i dnevno svjedočenje. Kršćanin je pozvan biti drugačiji: živjeti ono što naučava vjera i biti spreman odreći se sebe. Tko se nije kadar odreći sebe, ne može biti Božji. Isus je izgradio Crkvu na Petrovoj vjeri i povjerio mu zadaću da bude stijena u toj Crkvi. Ne živi se od nevjere, već od predanja, od krvi i od ljubavi, rekao je propovjednik.

„Molimo Petra i Pavla da nam kod Isusa izmole jakost vjere koju su oni imali… Oni su sve ostavili i pošli za Isusom. Da li bi mi mogli tako napraviti i poći za njim? Molimo ih da stoje uz svoju Crkvu. Petar je dobio zadaću da bude nepokolebljiv, a Pavao da produbi vjeru u Crkvi. Molimo njihovu pomoć, zagovor i zaštitu da i mi tako živimo“, zaželio je zlatomisnik.

Misno slavlje u kojemu je preč. Topolnjak želio zajedno sa sestrama zahvaliti Gospi Karmelskoj na daru svećeništva i 50. obljetnici svećeničkog jubileja uveličale su svojim pjevanjem čuvarice svetišta, a narod im se pridružio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.