Karmelska izdanja predstavljaju pet novotiskanih knjiga

NOVA SVETICA ZA NOVA VREMENA. ELIZABETA OD TROJSTVA PREDSTAVLJENA VLASTITIM RIJEČIMA

Tekstove za ovu knjigu iz spisa sv. Elizabete od Trojstva odabrao je i čitateljima predstavio jedan od najboljih znalaca duhovnosti sv. Elizabete od Trojstva, bosonogi karmelićanin otac Koen (Conrad) de Meester, član Flandrijske karmelske provincije, koji je preminuo 5. prosinca 2019. godine. O. Koen u svome predgovoru knjizi kaže: »Riječ je o upoznavanju. Pustili smo Elizabetu da se sama predstavi birajući odlomke u kojima govori o sebi. No ona se uglavnom zaboravlja u svojim spisima da bi se izgubila u ljepoti i nazočnosti Božjoj, u neiscrpnoj ljubavi Presvetog Trojstva i u svojemu velikom snu o sjedinjenju s Bogom i suobličenju s Kristom, koje je ona shvatila u tajni svoje smrti za Crkvu. Kako ona nije napisala svoj životopis, bili smo dužni malo nadopuniti priču o njezinu životu, posebice za njezino djetinjstvo. Snagom ‘prisutnosti Božje, Boga koji je sav ljubav’, postati ‘lijepi sunčev sjaj koji isijava naš život’ (L 333) – to je Elizabetina poruka i želja za svakoga od nas.« (str. 9). Sama Elizabeta poručuje nam u ovoj knjizi: »…Živimo s Bogom kao s prijateljem, učinimo svoju vjeru živom, kako bismo po svemu bili sjedinjeni s njime… Čini mi se da sam našla svoje nebo na zemlji jer Nebo, to je Bog, a Bog je u mojoj duši. Na dan kad sam to shvatila, sve se rasvijetlilo u meni i htjela bih reći tu tajnu tako duboku onima koje ljubim, kako bi i oni također, po svemu, uvijek prianjali uz Boga… Nastavi biti u zajedništvu s Presvetim Trojstvom… to je središte u kojem ćemo se nalaziti…« (str. 42).

Ovo već treće hrvatsko izdanje objavljeno je u nizu »Duhovne meditacije«, knjiga 59. Ima točno 100 stranica formata 21 x 12 cm. Cijena knjige je 7,50 EUR, s time da sve tri sastavnice Karmelskih izdanja, svi članovi karmelske obitelji te svi polaznici studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti imaju redoviti popust od 40 %, tako da za njih cijena iznosi 4,00 EUR.

 

EUHARISTIJSKO KLANJANJE ZA POSVEĆENJE SVEĆENIKA I DUHOVNO MAJČINSTVO

Dodatni značaj knjizi daje to što ju je objavila Kongregacija za kler. Ona sadrži poticaje i smjernice svim osobama koje se žele uključiti u Euharistijsko klanjanje za posvećenje svećenika i na taj način ostvariti Duhovno majčinstvo kao oblik svoje podrške i pomoći svećenicima u njihovom posvećenju, primjerenom njihovom svećeničkom pozivu i službi, zvanju i poslanju. Knjiga donosi cijeli niz primjera svetaca i duhovnih uzora koji su se istakli u toj vrsti duhovne skrbi za svećenike, njihova brojna svjedočanstva i prijedloge pobožnosti euharistijskog klanjanja i molitvi za posvećenje svećenika. Ovo hrvatsko izdanje, nakon praktičnih uputa pod naslovom »Jedan sat pred Presvetim« (str. 87), donosi također niz dodataka kao što su litanije i krunica u čast Presvetom Oltarskom Sakramentu, euharistijske molitve i pjesme (str. 95-103).

Svima nama koji pripadamo duhovnoj obitelji Karmela knjigu dodatno približava i to što je Kongregacija među uzore duhovne skrbi za svećenike, u zasebnoj cjelini knjige, uvrstila i našu karmelsku susestru sv. Tereziju iz Lisieuxa (Malu Tereziju) (str. 67-70), a knjiga se na dva mjesta referira i na našu karmelsku utemeljiteljicu i obnoviteljicu sv. Tereziju Avilsku (str. 38 i 94).

Nakon što su prva dva izdanja distribuirana u nakladama od po 2.000 primjeraka, a zanimanje nije prestajalo, ovo treće, prošireno izdanje odlučili smo dopuniti i tiskati također u 2.000 primjeraka. Opseg trećeg izdanja knjige povećan je s ranijih 80 stranica na 104 stranice formata 21 x 12 cm. Knjiga bogata brojnim fotografijama u cijelosti je tiskana u boji na kvalitetnom papiru (135-gramski matt kunstdruck). Objavljena je u nizu »Duhovne meditacije«, knjiga 60.

S obzirom na to da je knjiga po svojoj naravi namijenjena pobožnosti euharistijskog klanjanja i molitvi ona se »ne smije koristiti u profitabilne svrhe i distribuira se isključivo po proizvodnoj cijeni« (str. 5). Stoga proizvodna cijena od 5 EUR-a, koja je navedena na koricama i po kojoj se knjiga prodaje u knjižarama, vrijedi jednako za sve kupce, uključujući i sve nas, sastavnice Karmelskih izdanja, članove karmelske obitelji, polaznike studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti, te na nju nemamo redoviti popust od 40 % koji imamo za sve druge knjige.

 

OBITELJ MALE TEREZIJE

Radi se o slikovnici kojoj je tekst sastavio Roberto Guarneri, a slike izradila Cristina Pietta. Uz cjeloviti sadržaj o obitelji Male Terezije koji je preuzet iz talijanskog izvornika (Edizioni OCD), u hrvatskom izdanju pridodani su dodaci za djecu i za odrasle.

Dodaci za djecu (str. 30-32) sadrže molitve svetoj Maloj Tereziji, primjerice sve tri strofe popularne molitvice u stihu koju djeca obično nauče među prvim molitvama: »Terezijo mala, / ponizno te molim, / ti Isusu reci, / da ga jako volim…«

Među dodacima za odrasle (str. 33-41) nalaze se, među ostalim, i prekrasna molitva predanja Isusu koju je sveta Zelija naučila Malu Tereziju i svoje kćeri (str. 35), zatim »Litanije svetim roditeljima Ljudevitu i Zeliji« (str. 35-37), »Molitva svetoj Maloj Tereziji i njezinim svetim roditeljima« (str. 38), sažeti prikazi života svetih roditelja Male Terezije (str. 39) te same sv. Male Terezije (str. 40-41) i drugo.

Nakon što je distribuirano prvo izdanje u nakladi od 5.000 primjeraka, a potražnja za slikovnicom još uvijek traje, Karmelska izdanja odlučila su u trogodišnjici jubileja Male Terezije (2023.-2025.) tiskati novo izdanje u nakladi od 3.000 primjeraka.

Slikovnica s koricama ima 44 stranice formata 20 x 20 cm, u cijelosti je tiskana u boji na kvalitetnom papiru (sjajni 150-gramski kunstdruck). Cijena joj je 7,50 EUR, s time da sve tri sastavnice Karmelskih izdanja, svi članovi karmelske obitelji te svi polaznici studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti imaju redoviti popust od 40 % te za njih cijena iznosi 4,00 EUR.

 

SVETI JOSIP ZAŠTITNIK

Radi se također o slikovnici, prvenstveno za djecu, ali i za odrasle, istovjetnog formata kao što je i prethodna slikovnica Obitelj Male Terezije. Ova je slikovnica u potpunosti »izvorni hrvatski proizvod«: autorica i teksta i slika jest Ana Bušnja, talentirana i nagrađivana učenica 8. razreda, pod mentorskim vodstvom svoje vjeroučiteljice Celine Fišter.

U slici i riječi slikovnica na vrlo čitljiv i prijemčiv način prikazuje sve najvažnije o sv. Josipu (str. 4-27). Vrlo su uravnoteženo probrani svi bitni naglasci u svezi sa sv. Josipom, koji – utemeljeni na evanđeljima – rezultiraju istovremeno kršćanski autentičnim i simpatičnim Josipovim likom. I ova slikovnica sadrži dodatke za odrasle (str. 28-50) među kojima su: »Sveti Josip u evanđeljima« (str. 28-32), »Molitve svetom Josipu« (str. 33-36), »Litanije u čast svetog Josipa« (str. 37-38), »Krunica u čast sv. Josipa« (str. 39) te niz himana i pjesama u čast sv. Josipa (str. 40-47). U završnom dijelu slikovnice nalazi se i prilog »O svetom Josipu, zaručniku Blažene Djevice Marije« u kojemu je, polazeći od biblijskih korijena i nauka Crkve, osvijetljena Josipova uloga u spasenjskom djelu Božjem te njegovo čašćenje kao uzora i zaštitnika.

I ova je publikacija u prvom izdanju 2019., kao i prethodna slikovnica Obitelj Male Terezije, imala nakladu od 5.000 primjeraka, pa su Karmelska izdanja, nakon što je u cijelosti distribuirana, i nju ponovno tiskala u nakladi od 3.000 primjeraka.

Slikovnica s koricama ima 52 stranice formata 20 x 20 cm i u cijelosti je tiskana u boji na kvalitetnom papiru (sjajni 150-gramski kunstdruck). I njoj je cijena 7,50 EUR, s time da sve tri sastavnice Karmelskih izdanja, svi članovi karmelske obitelji te svi polaznici studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti imaju redoviti popust od 40 %, tako da za njih cijena iznosi 4,00 EUR.

 

MEDITACIJE S BL. MARIJOM TEREZIJOM OD SV. JOSIPA

Vjerujemo da je blažena Marija Terezija od sv. Josipa (Ana Marija Tauscher van den Bosch), utemeljiteljica karmelićanki Božanskog Srca Isusova (BSI), već odavno poznata ne samo karmelićankama Božanskog Srca Isusova, nego i onima koji pripadaju drugim granama brojne i viševrsne karmelske obitelji. Ova knjižica sadrži sabrane kraće tekstove različitih autora, ukupno njih 30. Radi se o osobama raznih zvanja i zanimanja koje su zabilježile svoje »meditacije«, zapravo razmatranja i razmišljanja, na temelju probranih i za njih osobno pažnje vrijednih i aktualnih citata Blaženice. Stoga se u tim tekstovima odražavaju njihove specifične osobne karakteristike, životne okolnosti i situacije, što razmatranja čini aktualnim i bliskim našim životima. Knjižica svim čitateljima pruža mogućnost da, polazeći od duhovnih i misaonih okosnica života i djela Blaženice, u zrcalu iskustva suvremenih autora, nerazdvojno sjedinjeni s Bogom, uzmognu lakše koračati kroz zahtjevnosti svakodnevnog služenja i drugih izazova.

Knjižica bez korica ima 64 stranice formata 11,5 x 16,5 cm. Tiskana je na kvalitetnom papiru (115-gramski matt kunstdruck).

Cijena knjige je 4,00 EUR, s time da sve tri sastavnice Karmelskih izdanja, svi članovi karmelske obitelji te svi polaznici studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti imaju redoviti popust od 40 % te za njih cijena iznosi 2,40 EUR.

 

Poštovane i drage sestre i braćo, radovat će nas ako bi barem neki od vas u nekoj od ovih knjiga prepoznali barem ponešto poticajno i korisno za vas same ili za članove vaših zajednica i obitelji, za dobročinitelje, prijatelje, znance… Svih ovih pet knjiga možete naručiti na e-adresi: [email protected]. Abecedni pregled svih dostupnih knjiga Karmelskih izdanja nalazi se na našoj mrežnoj stranici: https://karmel.hr/?page_id=444.

U ime uredništva Karmelskih izdanja svima Vam zahvaljujem budete li u mogućnosti pomoću karmelske literature nastojati oko izgradnje i obogaćenja duhovnoga profila, kako vlastitog, tako i svojih bližnjih. Sve vas srdačno pozdravljam u Gospodinu.

br. Jure Zečević, OCD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.