Sveti Tit Brandsma (27. srpnja)

122713761Rođen je u frizijskom gradu  Bolswardu u Nizozemskoj 1881. Pristupio je karmelićanima dosta mlad, te je postao svećenik 1905. godine. Nastavio je studij u Rimu, gdje je stekao doktorat iz filozofije na Gregorijani. Po povratku u Nizozemsku predavao je na mnogim školama prije nego je dobio mjesto profesora filozofije i povijesti misticizma na Katoličkom sveučilištu u Nijmegenu gdje je kasnije postao i rektorom.

Postavljen je 1935. za savjetnika biskupima za katoličko novinarstvo. Bio je poznat po tome da je spreman primiti svakoga u neprilici te mu pomoći na bilo koji način na koji može. Bio je i profesionalni novinar. 1935. je imenovan svećeničkim savjetnikom za katoličke novinare. U periodu prije i za vrijeme nacističke okupacije Nizozemske, on se srčano zalagao protiv nacionalsocijalizma osnivajući svoje stanovište na Evanđelju, te je branio pravo na slobodu obrazovanja i katoličkog novinarstva. Zbog toga je bio zatvoren. Tako je počela njegova Kalvarija, koja je uključivala veliku osobnu patnju i poniženje.

Poslan je u uzastopni niz zatvora i koncentracijskih logora gdje je donio utjehu i mir bližnjima – zatvorenicima, a čak je činio dobro i svojim mučiteljima. Za vrijeme takve i tolike ljudske patnje, posjedovao je vrijednu sposobnost da uprisutni svijest o božanskom, ljubavi i miru. Prošao je nekoliko zatvora i logora prije nego je došao u Dachau gdje je ubijen 26. lipnja 1942. Blaženim ga je kao mučenika proglasio papa Ivan Pavao II. 3. studenoga 1985. godine, a svetim papa Franjo 15. svibnja 2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.