Blaženi Ivan Soreth (28. srpnja)

Ivan Soreth je rođen 1394. godine blizu Caena u Normandiji gdje je i ušao u Karmel kao mladić. Postao je svećenikom oko 1417., te je postao doktor teologije i član senata u Parizu 1438. Bio je provincijal francuske provincije od 1440. do 1451., te general Reda od 1451. do svoje smrti.

Neumorno se trudio u obnovi u periodu koji je bio iznimno kritičan i za Crkvu i za Red. Potpuno se posvetio reformi Reda. Putovao je uzduž Europe zbog kanonskih vizitacija te promovirajući dublje motrenje redovničkog života kako u starim provincijama i samostanima tako i u reformiranim. Napisao je komentar Pravila te je objavio nove prerađene Konstitucije 1462. Među mnogim drugim svojim aktivnostima bio je poticaj i potpora karmelskim redovnicama. Posebno je podržavao i potpomagao osnutke blaženog Francesa d’Amboisea u sjevernoj Europi. Još je k tome bio promicatelj širenja Svjetovnog karmelskog Reda. Umro je 25. srpnja 1471. u Angersu.

Poznati humanist, karmelićanin Baptist Spagnoli je za njega napisao oproštajnu pjesmu. Blaženim ga je proglasio papa Pio IX. 1866. Njegov se spomendan slavi 28. srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.