Sarajevo

Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela

POZDRAVNO SLOVO O. JURE ZEČEVIĆA, PROVINCIJANOG DEFINITORA I PROVINCIJALNOG POVJERENIKA ZA KLAUZURNE KARMELIĆANKE NA  ZATVARANJU SAMOSTANSKE KLAUZURE U KARMELU U SARAJEVU

NA SVETKOVINU GOSPE KARMELSKE  16. SRPNJA 2006.

Uzoriti gospodine Kardinale, drage sestre karmelićanke, braćo svećenici i svi vi ovdje prisutni vjernici, kao delegat oca Provincijala srdačno vas pozdravljam u njegovo ime i u ime cijele naše Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa i svakako u svoje osobno ime. Pozdravljam vas i u ime svih samostana Udruge karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji su ovdje predstavljeni i prisutni u osobi predsjednice Udruge. Radosni smo svi i Bogu zahvalni zbog ovoga što nas je danas ovdje okupilo.

Naš karmelski red doživljava ovih dana blagoslovljene trenutke u Bosni i Hercegovini. Ovdje na Stupu, ženska grana Karmela, nakon što je savila veći dio svoga samostanskoga gnijezda, zatvara danas i svoju redovničku klauzuru, jer su se nakon podužeg prijelaznog razdoblja izgradnje ostvarili uvjeti da započne živjeti u skladu sa kanonskim propisima o klauzuri vlastitoga redovničkog prava.

Za samo četiri dana, na blagdan sv. Ilije, i muška grana Karmela će zaživjeti na tlu Bosne i Hercegovine, kada će u župi Grabovica na Buškom jezeru biti blagoslovljen novosagrađeni samostan i duhovni centar Karmel sv. Ilije Proroka, zaštitnika ove zemlje. Kroz ova dva duhovna žarišta, u ovoj patnjama i ranama blagoslovljenoj zemlji strujat će u život Crkve i naroda prebogata molitvena i duhovna baština Karmela, predstavljena primjerice i po duhovnostima troje velikih crkvenih naučitelja, sv. Terezije Avilske, sv. Ivana od Križa i sv. Male Terezije.

Drage sestre Karmela na Stupu, znam da ste ne samo proteklih dana nego i proteklih godina Bogu služile ne samo molitvom nego i opsežnim i napornim radom na granicama svojih mogućnosti, da ste bile i Marije i Marte istovremeno. To je bilo svojstvo ovoga prijelaznoga razdoblja izgradnje, majstora, strojeva, i buke. Hvala vam što ste izgarale, žrtvovale se i izdržale. Želim da vam današnjim danom započne novo razdoblje, razdoblje klauzure, vrijeme mira, tišine, šutnje i sabranosti, u kojima ćete moći ulaziti u duboku intimu povezanosti s Bogom i prikazivati Nebeskome Ocu i sebe, i svoj karmelski red, i Crkvu u Bosni i Hercegovini, sav njezin narod i njegove pastire.

I na kraju, osobitu zahvalnost želim izraziti Vama, uzoriti gospodine Kardinale, jer bez podrške Vaše i Vaših prethodnika, bez Vašega zalaganja, upornosti i očinske ljubavi prema ovome Karmelu na Stupu, njega ovdje ne bi bilo. Vi niste dopustili da zlo ratnoga razaranja ovdje imadne zadnju riječ, nego ste ljubavlju i marom omogućili dobru da si na ovom mjestu sagradi dom. Uzoriti, hvala Vam!

Sestre i braćo u vjeri, riječ Karmel na hebrejskom jeziku znači “nasad Božji”, vinograd ili vrt Božji. Molimo danas svi zajedno Gospodina da i ovaj Karmel na Stupu postane uistinu Karmel, nasad i vrt Božji. Novi vrt i novo rasadište okrjepljujuće Božje prisutnosti među vama i za vas. Dao Bog da tako i bude. Amen.

http://sarajevo.karmel.hr/

2 misli o “Sarajevo”

  1. Drage karmelicanke,
    Iako nisam katolkinja, duboko postujem vasu odanost Kristu i vasu posvecenost u vjeri.
    Imam jednu molbu, ako mi mozete pomoci.
    Davno, kad sam bila mladi djevojcurak, prijateljica iz skolske klupe mi je posudila malu knjizicu “U noci”, zbirka poezije neke mlade karmelicanke – mislim da je bila u nekom samostanu u Dalmaciji. Nisam nikad zaboravila pjesmu: “Pusti me, majko, crkvici onoj na brijegu, ako se ne vratim – naci ces stope u snijegu…” Ta pjesma me jepratila kroz cijeli zivot, vise od cetrdesetak godina… Molim vas, mozete li mi pomoci da saznam ime te karmelicanke, da li je jos uvijek ziva i gdje je i kako mogu nabaviti njene ostale pjesme. Srdacno, Berta (P.S. Citala sam knige SV Terezije od Aville – duboko insirativne!”

    1. Autorica knjige koju spominjete nije karmelićanka, već klarisa s. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)