Sarajevo

Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela

POZDRAVNO SLOVO O. JURE ZEČEVIĆA, PROVINCIJANOG DEFINITORA I PROVINCIJALNOG POVJERENIKA ZA KLAUZURNE KARMELIĆANKE NA  ZATVARANJU SAMOSTANSKE KLAUZURE U KARMELU U SARAJEVU

NA SVETKOVINU GOSPE KARMELSKE  16. SRPNJA 2006.

Uzoriti gospodine Kardinale, drage sestre karmelićanke, braćo svećenici i svi vi ovdje prisutni vjernici, kao delegat oca Provincijala srdačno vas pozdravljam u njegovo ime i u ime cijele naše Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa i svakako u svoje osobno ime. Pozdravljam vas i u ime svih samostana Udruge karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji su ovdje predstavljeni i prisutni u osobi predsjednice Udruge. Radosni smo svi i Bogu zahvalni zbog ovoga što nas je danas ovdje okupilo.

Naš karmelski red doživljava ovih dana blagoslovljene trenutke u Bosni i Hercegovini. Ovdje na Stupu, ženska grana Karmela, nakon što je savila veći dio svoga samostanskoga gnijezda, zatvara danas i svoju redovničku klauzuru, jer su se nakon podužeg prijelaznog razdoblja izgradnje ostvarili uvjeti da započne živjeti u skladu sa kanonskim propisima o klauzuri vlastitoga redovničkog prava.

Za samo četiri dana, na blagdan sv. Ilije, i muška grana Karmela će zaživjeti na tlu Bosne i Hercegovine, kada će u župi Grabovica na Buškom jezeru biti blagoslovljen novosagrađeni samostan i duhovni centar Karmel sv. Ilije Proroka, zaštitnika ove zemlje. Kroz ova dva duhovna žarišta, u ovoj patnjama i ranama blagoslovljenoj zemlji strujat će u život Crkve i naroda prebogata molitvena i duhovna baština Karmela, predstavljena primjerice i po duhovnostima troje velikih crkvenih naučitelja, sv. Terezije Avilske, sv. Ivana od Križa i sv. Male Terezije.

Drage sestre Karmela na Stupu, znam da ste ne samo proteklih dana nego i proteklih godina Bogu služile ne samo molitvom nego i opsežnim i napornim radom na granicama svojih mogućnosti, da ste bile i Marije i Marte istovremeno. To je bilo svojstvo ovoga prijelaznoga razdoblja izgradnje, majstora, strojeva, i buke. Hvala vam što ste izgarale, žrtvovale se i izdržale. Želim da vam današnjim danom započne novo razdoblje, razdoblje klauzure, vrijeme mira, tišine, šutnje i sabranosti, u kojima ćete moći ulaziti u duboku intimu povezanosti s Bogom i prikazivati Nebeskome Ocu i sebe, i svoj karmelski red, i Crkvu u Bosni i Hercegovini, sav njezin narod i njegove pastire.

I na kraju, osobitu zahvalnost želim izraziti Vama, uzoriti gospodine Kardinale, jer bez podrške Vaše i Vaših prethodnika, bez Vašega zalaganja, upornosti i očinske ljubavi prema ovome Karmelu na Stupu, njega ovdje ne bi bilo. Vi niste dopustili da zlo ratnoga razaranja ovdje imadne zadnju riječ, nego ste ljubavlju i marom omogućili dobru da si na ovom mjestu sagradi dom. Uzoriti, hvala Vam!

Sestre i braćo u vjeri, riječ Karmel na hebrejskom jeziku znači “nasad Božji”, vinograd ili vrt Božji. Molimo danas svi zajedno Gospodina da i ovaj Karmel na Stupu postane uistinu Karmel, nasad i vrt Božji. Novi vrt i novo rasadište okrjepljujuće Božje prisutnosti među vama i za vas. Dao Bog da tako i bude. Amen.

http://sarajevo.karmel.hr/

3 misli o “Sarajevo”

  1. Drage karmelicanke,
    Iako nisam katolkinja, duboko postujem vasu odanost Kristu i vasu posvecenost u vjeri.
    Imam jednu molbu, ako mi mozete pomoci.
    Davno, kad sam bila mladi djevojcurak, prijateljica iz skolske klupe mi je posudila malu knjizicu “U noci”, zbirka poezije neke mlade karmelicanke – mislim da je bila u nekom samostanu u Dalmaciji. Nisam nikad zaboravila pjesmu: “Pusti me, majko, crkvici onoj na brijegu, ako se ne vratim – naci ces stope u snijegu…” Ta pjesma me jepratila kroz cijeli zivot, vise od cetrdesetak godina… Molim vas, mozete li mi pomoci da saznam ime te karmelicanke, da li je jos uvijek ziva i gdje je i kako mogu nabaviti njene ostale pjesme. Srdacno, Berta (P.S. Citala sam knige SV Terezije od Aville – duboko insirativne!”

    1. Autorica knjige koju spominjete nije karmelićanka, već klarisa s. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević).

  2. Drage sestre, molite za moje ozdravljenje od raka dojke po drugi put. Ako je volja Gospodinova da me čudesno ozdravi jer je njemu sve moguće. Bog vas blagoslovio…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)