Proslava zaštitnice sarajevskog Karmela

Svečanu svetu misu na svetkovinu Gospe Karmelske, zaštitnice crkve i samostana sestara karmelićanki u Sarajevu, u četvrtak, 16. srpnja, predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, a s njim su slavila desetorica svećenika.

U propovijedi je kardinal Puljić pozvao brojne prisutne vjernike da u Karmelu prepoznaju izazov i poticaj da u svoje obitelji, kuće i srca vrate Isusa i da odluče slijediti Mariju i živjeti „po Božju“ kako bi plodan i krepostan život donio istinsko blagostanje. Kardinal je objasnio da Karmel, po značenju riječi plodni vrt, svoju plodnost ostvaruje u otvorenosti Božjem planu, poput Gospe, njegove zaštitnice te u borbi, molitvom i žrtvom, da ono Božje izraste, a da se korov iščupa. Rekao je da bi i sve naše obitelji trebale postati poput Karmela plodni vrtovi vjere, nade i ljubavi, ali je sa žalošću ustvrdio da „naše obitelji postaju osušene grane. Ne misli se vjerom, ne diše se vjerom, istjerali smo Isusa.“  Rekao je da se sve manje radi na uzgoju kreposti i da onda nije čudno da ima toliko korova među nama. Zato ova svetkovina poziva na odluku da se poput karmelićanki slijedi Mariju. „Sestre su prisutne u ovoj mjesnoj crkvi kako bi izmolile svete svećenike, sveto redovništvo i svete obitelji“, rekao je kardinal.

Stupski župnik i direktor Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslav Ćavar zahvalio je sestrama za njihovu prisutnost u župi i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te je u ime sestara pozdravio sve prisutne. Po završetku svete mise kardinal je predvodio obred oblačenja vjernika u Gospin škapular. Pjevanje je animirao župni zbor iz Viteza pod ravnanjem s. Ankice Garić. Proslava je nastavljena druženjem u samostanskom dvorištu i predvorju, a među uzvanicima su bili nazočni i veleposlanik Republike Hrvatske gosp. Ivan Sabolić sa suprugom te načelnik općine Ilidža gosp. Senaid Memić.

Za proslavu svetkovine Gospe Karmelske sestre karmelićanke su se, zajedno s vjernicima, pripravljale već tradicionalnom devetnicom u kojoj svetoj misi prethode pobožnosti Gospi u čast. Kroz šest je dana vlč. Ćavar u kratkim tumačenjima Evanđelja govorio o Isusovom, Božjem, odnosu prema čovjeku, a u trodnevnici, bližoj pripravi za svetkovinu, propovjednici su govorili o čovjekovom odnosu prema Bogu po uzoru na Marijin. Prvog dana  trodnevnice preč. Željko Marić, rektor nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku pozvao je na izgradnju Karmela u srcu otvorenošću za susret s Bogom kroz šutnju do radosne molitve i življenja. Drugog dana trodnevnice fra Danimir Pezer, OFM, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu, potaknuo je na promišljanje o poniznosti kao ključu za razumijevanje Marije i potrebnog stava kako bi se Bog mogao čuti i kako bi On u nama mogao vršiti svoja djela. Trećeg dana trodnevnice vlč. Hrvoje Kalem, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu,  protumačio je tko su to maleni kojima Isus objavljuje svoja otajstva. Kroz dane trodnevnice pjevanje je animirao vlč. Vlado Vrebac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.